Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

toksoplazmoza

Polecane posty

Gość gość

Czy lkoty, które nie wychodza na dwor, maja czyszczona kuwetę profesjonalnie. Lopatka, torebka nie reka. Które nie lapia myszy, szczorow. Jezeli myje ręce po każdym kontakcie z kuweta i kotem to czy mój kot moze zarazić mnie toksoplazmoza?

Gość gość
Może ale nie musi. Mięsem surowym i brudnymi warzywami też

Gość gość
Może ale nie musi. Mięsem surowym i brudnymi warzywami też

Gość gość
Toksoplazmoza jest w kotach bezobjawowo i nic im się nie dzieje. Może zbadaj krew kotu na przeciwciała tokso i będziesz miała spokojną głowę :)

Gość gość
Aż sie boje. Tyle w Internecie jest tematow o ciąży,które wzbudzają mój stres. :)

Gość gość
Też to przerabiałam na początku... Dobry ginekolog uspokoi wszystkie szalone myśli, bo myślę, że w nasze słowa pozytywne trudniej uwierzyć niż w te przerażające :) Też nie mam przeciwciał toksoplazmozy, a mam bardzo dużą styczność z kotami, mięsem i było wszystko lepiej niż najlepiej :) Po prostu uważam i nie obcałowywałam każdego zwierzaka no i wiadomo wykluczyłam surowe mięso, nawet to surowe wędzone.

Gość gość
Po prostu uważam i nie obcałowywałam każdego zwierzaka xxx nie musisz obcałowywać zwierzaka, żeby się zarazić kot siada gołym tyłkiem na wszystkim w domu czego dotykasz - na stole, blatach w kuchni, kanapie, fotelach i jeśli jest zarażony zostawia tam oocysty, które są nie tylko w kale ale wokół jego o***tu również - dotykasz miejsc w których się otarł a potem jeśli dotkniesz ust możesz przenieść tam oocystę - to, że kot sobie liże tyłek nie znaczy, że jest on sterylny!

Gość gość
No ale nie kazdy ma cysty, juz nie przesadzaj

tak nie każdy kot ma toksoplazmoze ale naprawde łatwo się nią zarazić.Ja nigdy nie miałam kontaktu z kotami wręcz ich nie cierpię a toksoplazmoza zaraziłam się mysle ze w 2 trymestrze i przypuszczam że zjadając truskawki...skutki są tragiczne dla mojego synusia a wszystko to z niewiedzy z idealnie przebiegającej ciąży i i mimo to iż moje wyniki w 8 tygodniu były ujemne ginekolog nie zleciła kolejnych badan w 2 i 3 trymestrze .Dlatego ostrzegam przyszłe mamy badajcie się na toksoplazmoze i cytomegalie mimo iz to drogie badania róbcie je w każdym trymestrze