Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile powinnam miec wzrostu

Polecane posty

Gość gość

skoro moja mama ma 173 cm a tato 182?

Gość gość
Będziesz mieć około 175-180

Gość gość
Równie dobrze możesz mieć 180 jak i 160 ;P

to zalezy czy masz rodzenswo jeśli jest wysokie ty będziesz niższa a jesli set niskie ty bedziesz wysoka

Gość gość
nie mam rodzenstwa

Gość gość
to akurat nie ma znaczenia :D moja mama ma 173cm, tata 187cm...a ja 165cm.

Gość gość
Reju co Ty pieprzysz? Prawdopodobnie będziesz wysoka, ale nie ma reguły. Wzrost jest dziedziczony przez wiele genów dlatego wysocy rodzice mogą mieć niskie dzieci. Moja kuzynka np. jest wysoka, a ma niskich rodziców, nawet bardzo niskich. Wzrost rodzeństwa nie ma nic do rzeczy.

Gość gość
to zalezy jakiego wzrostu sa twoi dzadkowie, dlatego ze wzrost i wiele innych rzeczy dziedziczy sie co drugie pokolenie. to nie regula ale glownie tak to dziala.

Gość gość
babcia 158 dziadek 177 z mamy strony

Gość gość
to możesz być równie dobrze wzrostu babci

Gość gość
Nic się nie dziedziczy co drugie pokolenie głaby. Wszystko dziedziczy się od rodziców tylko po prostu niektóre cechy dziedziczą się wielogenowo, co oznacza że jedne geny mogą osłabiać lub wzmacniać inne. I tak np wysoka osoba może mieć jakieś geny warunkujące niski wzrost, ale w ostatecznym rozrachunku jest wysoka bo więcej genów warunkuje u niej taki wzrost. U dziecka natomiast mogą się skumulować geny niskiego wzrostu i będzie niskie, mimo że ma oboje rodziców wysokich. Wzrost dziadków ma tu znaczenie pośrednie - oni przekazali jakiś pakiet swoich genów swoim dzieciom i wśród tych genów mogły być zarówno geny 'wysokie' jak i 'niskie'. I wysocy rodzice, którzy też mają wysokich rodziców, mogą mieć niewysokie dzieci. W dużym uproszczeniu, bo jeszcze są wpływy środowiska...

Gość gość
moi rodzice są niscy: mama ma 163 ojciec 169. A ja mam 175. Także różnie to bywa

mam dość wysokich rodziców, jestem od obojga niższa. moja kuzynka ma rodziców kurdupli a sama jest wysoka. możesz iść w rodziców lub w dziadków...nie ma zasady. będziesz mieć tyle na ile urośniesz...

Gość gość
Pamiętam przypadek mojego kolegi z liceum: ojciec 190 cm, matka blisko 180 cm, siostra podobnie do matki, a on ledwo 165 miał.