Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przepuklinowa

Przepuklina kresy białej w 4 miesięcu ciąży. Ktoś miał? Co z tym zrobić?

Polecane posty

Gość przepuklinowa

Niedawno odkryłam, że kiedy napinam mięśnie brzucha nad pępkiem robi mi się kulka wielkości jajka. Dowiedziałam się że to przepuklina kresy białej. Jestem na początku 4 miesiąca ciąży i wiem, że dalsza ciąża będzie pogarszać rozstęp moich mięśni. Na razie macicę mam poniżej pępka, ale wiadomo, że będzie rosła. Czy istnieje możliwość, że mogą mi się na skutek nacisku macicy uszkodzić jelita, które podczas napinania mięśni wychodzą przez tę szparę? Czy jest to groźne dla mnie albo dla dziecka? Wizytę u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie. Teraz strasznie panikuję bo nie wiem co robić. Zawsze byłam aktywna fizycznie, przed ciążą, miałam y fitnessowy brzuch z lekkim zarysem mięśni, które do słabym nie należały... naprawdę nie wiem czemu mięśnie nie wytrzymały napięcia spowodowanego niewielkim jak do tej pory powiększeniem brzuszka... Ktoś tak miał? Ktoś się na tym zna? PS. Czy jest to wskazanie do pójścia na L4. bardzo chciałabym pracować jak najdłużej.... nie chcę iść na zwolnienie. Pracę mam lekką siedzącą, biurowo-administracyjną. .

Gość gość
jak masz pracę biurową to nie ma potrzeby iść na L4. co do przepukliny to nie pocieszę cię :( też miałam przepuklinę, zaczęła się pod koniec ciąży. Efekt: masakrycznie rozeszły mi sie mięśnie, nie wolno ćwiczyć brzuszków bo to pogłębia ten stan, mimo swojej wagi 52 kg miałam rok po porodzie taki brzuch że ludzie pytali na kiedy mam termin :O dodatkowo porozrywane mięśnie spowodowały osłabienie mięśni dna miednicy a to z kolei obiżenie narządów i wypadanie ściany pochwy. Dziś jestem 3 lata po porodzie. Miałam operację przepukliny brzusznej (zycie mięśni i wszycie siatki) oraz plastykę pochwy. Te dwie sprawy są ze sobą połączone bo osłabione czy wręcz porozrywane mięsnie proste brzucha powodują osłabienie mięsni "dolnych". Na to nic nie poradzisz - tylko operacja. Jeśli rozejście ma sie po porodzie niewielkie to pomaga technika tupler, ale w 90% przypadków tylko operacja :(

Gość gość
a i dodam jeszcze, że teraz musisz uważać by Ci się "wyskoczyła" bardziej przepuklina. Najgroźniejsze jest kichanie, kaszel lub wypróżnianie w przypadku zaparć (mocne parcie na stolec)