Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak wygląda ta cała biurokracja po urodzeniu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Po urodzeniu dziecka wiadomo przychodzi do mnie położna ale jak i gdzie to się organizuje? Do tego dochodzi dokumenty do zusu (macierzyński), urząd rejestracja noworodka, przychodnia i lekarz dla dziecka kiedy to wszystko się robi zaraz po wyjściu ze szpitala czy jest na to jakis okreslony termin.

Gość gość
Jak juz urodzisz to w szpitalu daja taka karte ktora trzeba zaniesc do przychodni tam gdzie chcesz aby twoje dziecko nalezalo zanosi to maz lub ktos z rodziny poniewaz ta karta musi wrocic do szpitala z pieczatka tej przychodni zanim ty i dziecko wyjdziecie do domu wiec przychodnie i polozna masz juz zalatwiona bo tam podajesz numer telefonu i polozna do ciebie dzwoni i sie umawia na wizyte a pozniej juz tylko gorzej bo trzeba isc do urzdu stanu cywilnego zglosic dziecko czekac na pesel zameldowac dziecko isc do nfz wyrobic mu karte wypelnic formularze na kase z pzu za urodzenie dziecka i najgorsze to zalatwic becikowe z tym najwiecej problemu musisz miec akt urodzenie zaswiadczenie od lekarza ze bylsc pod opieka do 10 tygodnia cicazy wiec musisz isc znowu do swojego gina pozniej do urzedu skarbowego po zaswiadczenie o zarobkach (czekac tydzie) poniez do zusu po zaswiadczenie o wysokosci macierzynskiego musisz tez miec umowy za 2012r jesli to byly umowy zlecenia wypelnic wniosek o becikowe moze pisze chaotycznie ale duzo tego jest oczywiwscie na samym poczatku wypelnic formularz na macierzynskie i dac go pracodawcy mnie zalatwienie wszyskiego zajelo 3 miesiace

Gość gość
na wypenienie formularza o macierzynskie masz 2 tygodnie od daty porodu na zarejstrowanie dziecka chyba tez dwa na becikowe masz 12 miesiecy od daty pordou a na wyrobienie karty nfz 6 miesiecy od daty porodu

Gość gość
O Chryste Panie. Pierwsze dziecko rodziłam 11 lat temu nie wydaje mi się żebym aż tyle wtedy biegała z tym wszystkim. No to się nalatamy...Ok dziękuję za udzielenie informaci.

Gość gość
nie ma za co :)z tego co wiem to kiedys zeby dostac becikowe wystarczylo dac tylko akt urodzenia i juz a teraz tyle tych formalnosci i w dodatku nie mozna przekraczac dochodu chyba 1912zl na osobe zeby wogole dosstac te 1000zł

Gość gość
Ty laska na górze wiesz co to są znaki interpunkcyjne?