Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tylko idioci smażą na oliwie z oliwek

Polecane posty

Gość gość
Dlaczego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Uzasadnij swoją wypowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oliwa pod wplywem wyskiej temperatury wydziela zle dlq organizmu zwiazki rakotworcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Extra virgin wydziela - ale inne juz nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Punkt dymienia – najniższa temperatura, przy której ogrzewany olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie własności odżywcze i zaczyna tworzyć substancje rakotwórcze. Oliwa z oliwek ma niski punkt dymienia , szczególnie ta tłoczona na zimno ekstra vergin. Jeść śmiało ale jako dodatek do sałątek na zimno do pieczonej rybki koniecznie bo sama oliwa z oliwek ma słaby stotunek omega 6 do 3 i w diecie śródziemnomorskiej w której spożywa się dużo ryb ten deficyt na omega 3 się wyrównuje jak go nie uzupełnimy to obi się problem ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to napisz smiało autorko,że najlepszy do smażenia mięsa jest smalec!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do smażenia i pieczenia – używajmy ghee, oleju kokosowego, palmowego lub oleju ryżowego; jeżeli chcemy podsmażyć krótko, np. cebulkę do sosu albo poddusić warzywa do zupy – możemy to zrobić na oliwie z oliwek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pani od smalcu, dziękujemy - pieniaczy nikt nie lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ależ to nie pieniactwo tylko stwierdzenie faktu!.Gdzie w mojej wypowiedzi jest pieniactwo? :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja smażę na smalcu bo jestem na diecie niskowęglowodanowej i jest okej. W dodatku chudnę :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Trochę prawdy w tym jest co piszesz nie na każdej oliwie mozna smażyć. Można na oliwie rafinowanej( temperatura dymienia 220 st.C), w przypadku używania oliwy typu extra vergine, nie tylko niszczy się witaminy, ale także powstają wolne rodniki, które są rakotwórcze. Ale po co rafinowana oliwa jak mamy dobry zdrowy olej rzepakowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
akurat smażenie mięsa na tłuszczu zwięrzecym (czyli smalcu) jest dużo nardziej naturalne od smazenia na tłuszczu roslinnym, takze pani od smalcu ma rację -mięsko smażymy na smalcu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a co powiecie o maśle klarowanym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w oleju roślinnym masz kwasy tłuszczowe nienasycone są zdrowsze od smalcu, poza tym to też kwestia przyzwyczajenia ja smalcu nienawidzę dla mnie śmierdzi ale to dlatego że u mnie w domu rodzinnym nie używaliśmy. Masło klarowane jest ok pomijam kwestie zdrowia smakowo świetne do kurczaka, schabowego, grzybów mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a czy wiesz gościu 13.10 że w smalcu tez są kwasy nienasycone?A już w smalcu gęsim wcale niemało :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×