Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Małgorzata bez skrzata

Ile dać w kopercie na wesele

Polecane posty

Hey! We wrześniu mój kolega się żeni. Mieliśmy bardzo dobry kontakt, ale jak się zaręczył to już on się rozluźnił. To tyle co do relacji. Na prezent chcę mu dać pieniądze. Pytanie tylko: ile? Ile wypada dać w kopercie? Jestem studentką, 21 lat.

Gość gość
no a jak jak nie w kopercei mysle ze 300-400 zł trzeba

Gość gość
Mam identyczny problem...to chyba zależy od tego czy idzie się samemu czy z kimś....Jak idę sama pasuje dać 200 zł,..

Myślałam o 600 zł, idę z os. towarzyszącą. Wiem też, że ludzie często robią tak, że dopiero po weselu się decydują ile dać, jak było fajnie to więcej, a jak średnio to wiadomo mniej...

Gość gość
Kopertyci prezenty daje się zaraz po mszy św. Ja byłam na 3 i zawsze przyjmowanie prezentów odbywało się w ten sam sposób

Gość gość
Może ktoś jeszcze doradzi??

Zależnie od stanu majątkowego, 600 zł jak najbardziej, dobry pieniądz. Ostatecznie wesela nie zdarzają się codziennie.

Gość gość
Po weselu? Haha w życiu się z tym nie spotkałam, chyba tylko wiesniaki tak robią :) Z osobą towarzysząca minimum 500 zł, jak dwudniowe to 600

Gość gość
A jak jedna osoba??

Ja byłam na 4 weselach i większość osób dawała dopiero wtedy kiedy odchodziła. Przed kościołem jest zamieszanie. Potem się prosi parę młodą, wręcza kopertę. Tak ja widziałam to. Na pewno sama również tak zrobię i wcale nie uważam, że jest to nietaktowne. Pod kościołem wręcza się kwiaty.

Gość gość
ja ide we wrzesniu do kuzynki na wesele i daje 400 zł...ide z mężem..wali mnie czy to mało,więcej nie dam

Gość gość
Oni tych kopert dostaną w p**du to jak bym dał dyche, i tak nie wyjdzie kto to. Ksiądz mi kiedyś mówił że hak dostaje koperty to w niektórych po 5zl jest :D

Gość jagoooddzia
400-500 zł jak najbardziej ;) Ja dostałam od pewnej znajomej 100 zł w kopercie i maskotkę.... to było żałosne :) i dodam, że ta osoba była z osobą towarzyszącą ;) a Ty się martwisz,że 600 zł za mało ha ha :-)

Gość gość
Ja planuję kupić książkę i tam dać kasę...tylko czy 200 zł to nie mało,...Rownież sama idę

Gość gość
A w kopercie nie daje się kartki z okazji ślubu podpisanej i kasy

Gość gość
Ja dostałam koperty z kartkami podpisanymi a w środku kasa...wiadomo trafiły się koperty niepodpisane ale tam zwykle bylo 50-100 zł.... a i potem i tak doszłam do tego kto poskąpił...rodzina męża

Zależy ile zarabiasz. Nie ma sensu się zapożyczać, ale wydaje mi się, że powinno się dać tyle, żeby zwróciło się za miejsce w restauracji plus coś z nawiązką dla młodych.

Gość gość
gość wczoraj Ja dostałam koperty z kartkami podpisanymi a w środku kasa...wiadomo trafiły się koperty niepodpisane ale tam zwykle bylo 50-100 zł.... a i potem i tak doszłam do tego kto poskąpił...rodzina męża X No biedactwo, nie zarobiłaś na weselu?????

Gość gość
gdzies 500-600 zl

Gość gość
ja sama dawałam chyba 200-300zł (nie pamiętam), no to przy 2 osobach 2x tyle, ale jak Cię stać. u mnei to była bliska znajomość, ale no nie stać mnie na dawanie niewiadomo ile, też studiuję

Gość pom4ranczka
Zazwyczaj jest tak, żeby dać Młodym co najmniej tyle, ile kosztowało ich ugoszczenie nas w danym miejscu - tak żeby się zwróciło. Chociaż osobiście wolę dawać prezenty rzeczowe, to czasem rzeczywiście trudno znaleźć coś co wypada dać, szczególnie jeśli para juz od dawna mieszka na swoim. Artykuł o podarunkach z okazji ślubu widziałam też tutaj http://www.baleweselne.pl/poradnik-slubny/ może warto poczytać i rozważyć różne możliwości, niekoniecznie od razu pieniądze.

myślę że to zależy kto daje. Wiadomo, że młodsi nie zarabiaja tyle i nie stać ich po prostu. A chyba w ślubie i weselu chodzi o to, żeby wszyscy byli a nie tylko ci, których stać na "kopertę". Dla mnie granice rozsądku to 200-400 zł, jeżeli to ktoś z rodziny.

Gość gość
zalezy na ile cie stac.