Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przepisy dotyczące meldunku

Polecane posty

Gość gość

Czy waszym zdaniem przepisy dotyczące meldunku powinny się zmienić? Wiadomo że nie każdy ma własne mieszkanie , człowiek włóczy się po wynajmach często zmieniając miejsce zamieszkania . I tu pojawia się problem poniewaź , trzeba wymienić dowód osobisty , prawo jazdy , jeżeli ktoś ma auto również blachy co wiąże się z dużymi kosztami. Poprostu trzeba wymieniać wszystko. Co sądzicie o tym , czy przepisy dotyczące meldunku mogłyby się zmienić?

Gość gość
Mogłyby, bo ja na przykład nie mam meldunku w miejscu mojego faktycznego zamieszkania i jak nie mam pracy to nie mogę nawet iść do PUP-u, żeby mieć dostęp do wszystkich ofert pracy i ubezpieczenia zdrowotnego. Niestety, przepisy są rodem z komuny i przestarzałe. Wiele osób, które znam, ma ten problem. Właściciele mieszkań nie chcą meldować lokatorów nawet tymczasowo i im się nie dziwię w najmniejszym stopniu, a na przykład mój meldunek stały jest kilkaset km od miejsca zamieszkania. Gdzieś czytałam, że takie instytucje jak PUP-y patrzą na faktyczny adres zamieszkania, ale 3 razy próbowałam się zarejestrować i wszyscy tylko tępo w dowód osobisty i kręcili głowami, że nie można. Tak, przepisy powinny się zmienić.

Gość gość
Tylko tu chodzi jak zawsze o pieniądze , ponieważ zmieniając meldunek zmienia się dokumenty a to kosztuje.

W styczniu 2015 wchodzi przepis znoszący obowiązek meldunkowy. W dowodach tez juz nie bèdzie adresu. Mam tè samą sytuacje, wynajmujè w innym miescie. Z autami ustawodawca dal d....,przepisy bedą pozniej. Juz teraz, w swoim miescie, gdzie jestes zameldowany, mozesz zlozyc wniosek o nowy dowod bez adresu.

Gość gość
wzięli pod uwagę że każdy ma własne ,,m"