Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Baaardzo pilne, przyjęcie do szpitala po zwolnieniu

Polecane posty

Gość gość

Witam, postaram się w skrócie opisać problem. Byłam na zwolnieniu ostatnie pół roku, czekałam na miejsce w szpitalu. Umowa-zlecenie. Zwolnienie skończyło się 3 tyg temu. Lekarz internista powiedział, że nie mam szans na przedłużenie zwolnienia/ rentę z powodu braku diagnozy (czekałam na szpital właśnie w celu zdiagnozowania). W między czasie dowiedziałam się, że muszę mieć zgodę lekarza, że jestem zdolna do pracy by do niej wrócić. Dziś do mnie zadzwoniono ze szpitala, że mam się stawić jutro na hospitalizację. I co teraz- ubezpieczona nie jestem i zgody od lekarza na pracę też nie mam (czy to w ogóle potrzebne?) Czy mogę się zarejestrować jako bezrobotna by chociaż na czas szpitala mieć ubezpieczenie? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam i dziękuję

Gość gość
Nie ma takiej mozliwosci, musisz sie zarejetrowac w UP/ Lub kupic sobie ubezpieczenie zdrowotne w PZU lub innym

Gość gość
Leć natychmiast do PUP-u i pytaj na miejscu. Kluczowa sprawa to czy jesteś w tej chwili oficjalnie zatrudniona na jakąkolwiek umowę (nawet dzieło) czy nie. Jeśli tak - powinno Ci się należeć ubezpieczenie. Jeśli nie - rejestruj się i bierz papier potwierdzający status bezrobotnej. Jeśli Twoje dalsze zatrudnienie i ubezpieczenie zależy od jakiegoś absurdalnego papierka potwierdzającego zdolność do pracy, wywal 60 zł na prywatnego lekarza pracy - dostaniesz papier od ręki. Ogólnie trochę późno się zabierasz za tak poważne sprawy.

Gość gość
bardzo dziękuję. wiem, że późno i to moja wina zdecydowanie, ale byłam u wielu lekarzy, wszędzie mówiono mi co innego, myślałam, że po prostu szybko znajdę dorywczą pracę z ubezpieczeniem i nie wiedziałam, że do szpitala wezwą mnie z dnia na dzień. UP czynny do 15 a potrzebne wszelkie dokumenty więc nic nie zdążę. Pani ze szpitala powiedziała, że jeśli nie uda mi się dziś załatwić dokumentu z ubezpieczeniem to mam zadzwonić i zapiszą mnie na inny termin. Czyli mogę zarejestrować się jako bezrobotna np jutro i zgłosić się do szpitala? nie jestem zatrudniona (od 3 tygodni :/)