Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katarzynka_3232

Prawa dziadków do wnuka.

Polecane posty

Gość Katarzynka_3232

Witam,moje dziecko ma 6 lat. Nie zna swoich dziadków od strony mojego byłego męża.Jest on pozbawiony praw rodzicielskich.Nie zapłacił nigdy alimentów,nie interesował się losem dziecka. Dowiedziałam się,że szanowna była teściowa przypomniała sobie o wnuku i chce się z nim widywać.Moje dziecko jej nie zna,nie wie kto to jest,nie mają żadnej więzi emocjonalnej.Nie pozwolę na to by mieszali teraz w głowie mojemu dziecku,ale boję się że ona wystąpi do Sądu.Czy może uzyskać prawa do widzeń z wnukiem?Jak to wygląda od strony prawnej?Proszę o pomoc.

Gość gość
moim zdaniem ona nie ma zadnych praw do dziecka. sprawe moze sobie zakładac ale watpie ze jej cos to da. to ty decydujesz o tym czy dziecko bedzie utrzymywac z nimi kontakty.

Gość Katarzynka_3232
Mam taką nadzieję.Ale różnie to bywa nie chciałabym żeby moje dziecko widywało sie z nią,bo wiem że nic z tego dobrego nie wyniknie.Znając ją będzie robić wszystko by nastawić syna przeciwko mnie,a tego bym nie chciała.Przez 6 lat wychowywałam go sama,nie otrzymałam nigdy żadnej pomocy od nich.Teraz kiedy dziecko już jest w miarę ''odchowane'' to się przypomniało o jego istnieniu.Wtedy kiedy potrzebowałam pomocy to ich nie było.

Gość gość
Owszem ma prawo do widywania wnuka , ale sąd zanim da jej zgode przeanalizuje cała sytuację i będzie kierował sie dobrem dziecka. Ważne jest dlaczego do tej pory nie zabiegała o widywanie wnuka ,dlaczego nie interesowała się wnukiem do tej pory , czy jestes w zwiazku z innym meżczyzną , którego Twój syn traktuje jak ojca a jego rodziców jak dziadków . Sądf bedzie brał pod uwagę wiele okoliczności.Jesli nie chcesz jej w swoim zyciu , to zagroź , że jeśli pójdzie do sądu to Ty składasz pozew o alimenty , powinno ja to zniechęcić. A swoją droga nie rozumiem jak mozesz nie otrzymywać alimentów , w jakiś sposób działasz na niekorzyść swojego syna. Nawet jesli te pieniadze nie są Ci potrzebne , to to są pieniadze syna i ma do nich prawo , nawet gdybys miała z nich nie korzystac i przekazac synowi jak bedzie się usamodzielniał

Gość gość
dlaczego nie walczyłaś o alimenty? przecież to głupie z twojej strony?:O