Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

R w mowie potocznej

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, jakieś 2 miesiące temu zaczęłam intensywną (2 h dziennie) naukę litery R (wczesniej mowilam L). Dodam, że jestem osobą dorosłą-24 lata. R umiem już mówić (w sumie umiałam po 2 tyg.), robę codziennie masę powtórzeń, ćwiczeń. Tylko mam problem z wprowadzeniem tego do mowy potocznej. Czy mi się to kiedykolwiek uda?Poza tym jak w wyrazie są 2 r, np. tRaktoR to 2 R brzmi sztucznie-nie miem tego całego wyrazu tak ładnie powiedzieć. Wydaje mi się, że to R jest takie nienaturalny i bardzo się odznacza w wyrazach. Czy to normalne?Ile jeszcze miesięcy nauki mnie czeka?Dodam, że do logopedy chodzę okazjnalnie, bo nie mam możliwości chodzić regularnie. Logopeda mnie nauczył wymawiać R-dał ćwiczenia do powtarzania i w zasadzie pracuję samam w domu, a jak mam okazję to idę do niego (w ciągu 2 miesięcy byłam na 4 wizytach). Widzę, że jest coraz lepiej i lepiej, ale kiedy nauczę się tego używać w mowie potocznej?

Gość gość
upupu

Gość gość
a skąd my mamy wiedzieć ja szybko pójdzie ci nauka

Gość gość
No, ale tak mniej wiecej ile to trwa u osób dorosłych?Wiem, że dłużej niż u dzieci, bo dorosły musi się oswoić z nowym dzwiękiem. I czy to R bedzie naturalnie brzmiało?

Gość m ądralIa
dłużej trwa nauka, bo dłużej się utrwalała nieprawidłowa wymowa. Ćwicz, ile możesz, bo nawet jak masz wywołane, to trzeba ćwiczyć.