Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w jakim wieku przeklulyscie córkom uszy?

Polecane posty

Gość gość

Bo mojej siostry córka ma 5 miesięcy i juz ma. Mam roczną córkę i tez sie zastanawiam.

Gość gość
Nigdy nie zrozumiem idiotyzmu jakim jest przebijanie uszu małym dzieciom . Jak można okaleczać dziecko bez jego zgody? Moja córka ma 5 lat i nie zamierzam przekłuwać jej uszu. Jeśli będzie chciała kiedyś kolczyki to wtedy przebijemy. Póki co biżuteria w ogóle jej nie interesuje.

"bo siostry córka ma" :O chcesz być lepsza od siostry? nie rób tego dziecku. A w międzyczasie wpisz sobie w google np. naderwane ucho u dziecka itp Może się wyleczysz z tego poronionego pomysłu

Gość gość
Wuk 70% dzieci ma

Kolczyki we wczesnym dzieciństwie sprzyjają wystąpieniu alergii. Małe dziewczynki, którym przekłuto uszy częściej mają objawy alergiczne nie tylko we wczesnych latach życia, ale i w późniejszych – wynika z badań alergologów z Collegium Medicum UJ. „Nie ma znaczenia, czy mała dziewczynka, np. jednoroczna, ma kolczyki złote czy srebrne, czy też z innych tworzyw. Biżuteria zawiera w swoim składzie nikiel. Ten metal bardzo często powoduje uczulenia” – powiedziała PAP prof. Ewa Czarnobilska, kierownik zespołu, który prowadził badania. Nikiel zawarty w kolczykach na ogół wywołuje wypryski skórne. „Rodzice często błędnie myślą, że dziecko jest uczulone na składnik jakiegoś pokarmu, np. mleka, a okazuje się, że za uczulenie odpowiada właśnie kolczyk, który ma kontakt z układem immunologicznym” – wyjaśniła alergolog. Co więcej – zauważyła – organizm "zapamiętuje" kontakt z uczulającym metalem i w przyszłości, nawet, jeśli dziecko nie będzie nosić kolczyków, organizm może alergicznie reagować na preparaty zawierające nikiel, np. biżuterię, metalowe części garderoby, aparaty ortodontyczne, protezy dentystyczne, płytki ortopedyczne i inne. Wysokie stężenie niklu jest obecne też m.in. w metalowych garnkach, w wodach wodociągowych, a także w wodach gruntowych niedaleko zakładów przemysłowych; w produktach spożywczych, np. w niektórych margarynach, czekoladach, orzechach, warzywach strączkowych, winie, piwie, itp. Alergolodzy prowadzili badania na próbie 428 uczniów w wieku 7-8 lat i 16-17 lat. U 30 proc. badanych potwierdzili alergię na nikiel, która występowała częściej u dziewcząt, które miały założone kolczyki we wczesnym dzieciństwie. Nauka w Polsce - PAP

Gość gość
ja przebiłam córce jak skończyła 3 lata , ale ona już jak miała 2 to powiedziała , że chce, umówiłyśmy sie, ze jak skończy 3 lata i nadal będzie chciala to przebijemy-chciała

Gość Asiekkkkkk
Nie ma dla mnie gorszego widoku jak male dziecko z kolczykami. I nie chodzi mi o wzgledy zdrowotne , tylko estetyczne. Jest to dla mnie cos okropnego, nie potrafie tego wytlumaczyc. Uwazam, ze kolczyki dla dziewczynki to tak gdzies ok 10 lat, jesli sama bby chciala, a nie mamuska jej zrobi w wieku pol roku, bo chce miec mala ksiezniczke, a wychodzi odwrotnie. Dla mnie to zalosne, odstraszajace i zajezdza patologia

Ja również poczekam. Córka ma 2 lata, ostatnio sprawdzałam jak by wyglądała w kolczykach ( miałam klipsy) i... wyglądała ładnie ale... jak pisze Dns jeśli dziecko jest alergikiem to lepiej poczekać. Wiem sama po sobie. Nie mogę nosić kolczyków ponieważ puchną mi uszy i czuje straszne swędzenie. Po prostu mam straszna alergie na nikiel i wolę dziecka na takie " atrakcje" nie narażać

Gość gość
Zapytaj corki czy chce te kolczyki miec,no tak pewnie jeszcze Ci nie odpowie albo odpowie nieswiadoma na co sie pisze.Ja mam dwie corki i nigdy w zyciu nie zadecydowalabym za nie w tej kwesti one same jak podrosly (jedna miala chyba 8 a druga 10 lat) chcialy miec kolczyki w uszach,wiec wtedy sie zgodzilam i poszlysmy do kosmetyczki.Jak dla mnie niemowleta lub malutkie dziewczynki z kolczykami w uszach wygkadaja glupio takie stare malutkie.

Gość gość
A ja przekuje jak 6 lat skończy. Do szkoly

Gość gość
3 miesiące Nie protestowała, nie wyrywała się

Gość gość
Moja znajoma przkula ucho swojemu 3 letniemu synkowi,w glowach juz sie tym matkom przewraca.

Gość gość
Mam córkę w wieku 7 lat i nie zamierzam kaleczyc dziecka.Gdy będzie starsza i zechce to może,ale teraz mowy nie ma żeby ból robic dziecku.

Gość gość
Rozbraja mnie to że matki masowo kupują szczepionki skojarzone, żeby tylko kochanemu maleństwu zaoszczędzić tego niesamowitego bólu i kłucia igłą, a potem pozwalają im wstrzelić dużo grubsze kolczyki w uszy...

Gość gość
przebiłam córce uszy gdy miała 7-8 miesięcy. Teraz ma 9 lat i bardzo zadowolona jest z kolczyków. Alergii nie miała i nie ma. Ja miałam również przebite uszy w wieku 7 lat przez ziemniaka;) kolczykiem przez niedoświadczoną mamę koleżanki. Też przeżyłam bez alergii sporo lat (kiedyś nie było kosmetyczek) Teraz wredne komentarze mogą się sypać, bo kafeterianki słynne z brutalnym wyrażeniach i narzucenie swoich racji, zero tolerancji. Ktoś postąpił niezgodnie z jej teoriami od razu jest nieprzyjemnie obrażany

Gość gość
Przyznam Wam się do czegoś...-Podobają mi się malusie elegantki w kolczykach i swojej chciałam przekłuć. uszy swoje córce kiedy była malutka, ale zwlekałam i zwlekałam. Kiedyś musiałam zapytać samej siebie o co mi chodzi że tak zwlekam.. Sama przekułam sobie uszy mając 25lat. Pracowałam kiedyś w pewnym miejscu którego klientka nosiła kolczyki lekko masywne a ponieważ była to stała klientka szefowa znała ją od dziesięcioleci i mówiła że ona takie nosi całe życie Miała tak rozciągnięte końcówki uszu że wyglądała jak kobieta z afrykańskich plemion. Pomyślałam więc że oprócz bezpieczeństwa w zabawie z innymi dziećmi jest to kolejny czynnik który mnie od tego odwodzi.

Pomijając kwestie bezpieczeństwa i zdrowotne, nie ma dla mnie gorszego widoku niż niemowlę z kolczykami. Zresztą widzę w jakich rodzinach się to praktykuje. Mojej przekłuje uszy, gdy sama zechce.

Gość gość
W żadnym. Córki nigdy nie chciały mieć przekłutych uszu. A córki mam 3, teraz już dorosłe.

Gość gość
trzeba być kretynką żeby takiemu małemu dziecku uszy przekłuwać

Gość gość
Ja miesiac temu urodzilam corke i nie mysle nawet nad tm aby jej uszy pzekluwac.nie podoba mi sie widok lysych dzieci w kolczykach.takie stare maleńkie

Gość gość
W zadnym.Kiedy bedzie dorosla-niech sama decyduje.

Gość gość
dwa lata jak miała.

Gość gość
przeciez dzieci zwlaszcza niemowlaki bawia sie i nie zwracaja na kolczyki i moga sobie wyrwac taki kolczyk. glupi pomysl.

Gość gość
moja mała ma 2,5 roku nie mam zamiaru jej przekłuwać, zresztą córka sama mi mówi ze nie chce....

Gość gość
Moja córka ma 11 l :) kolczyków brak.

Gość gość
Pierwsza miała 13 lat, druga 4

Gość gość
Dla mnie to chorzy i bezmyślni rodzice. Już pal licho jak to wygląda i alergia. Przecież to boli, przecież to ropieje boli gdy się goi, nie każdemu dorosłemu się przyjmuje dobrze, długo się goi, tylko zadajecie takiemu dziecku ból a ono nie rozumie dlaczego je boli, nie mówiąc o ryzyku infekcjami i o tych alergiach o naderwaniu ucha przez dziecko dla mnie to masakra głupia moda i jeszcze głupsi rodzice którzy jej się poddają. A jak dziecko wyjmie ten kolczyk i połknie? zakrztusi się?

Gość gość
Dla takich matek to nie wazne,wazne ze ich coreczki wygladaja slodko i nikt juz nie pomyli z chlopcem

Gość gość
moja corka sama do mnie przyszla zapytac sie czy moze przekluc uszy , ze 14 lat wtedy miala - jakos tak