Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Arletka7373

Dermatoskopia

Polecane posty

Znajomi ostatnio opowiadali mi o badaniach dermatoskopowych. Jestem zainteresowana tym tematem, poniewa偶 mam dosy膰 du偶o pieprzyk贸w na ciele i sporo si臋 opala艂am w ci膮gu kilku ostatnich lat. Mo偶ecie mi napisa膰 co艣 o Waszych do艣wiadczeniach zwi膮zanych z tymi badaniami? Jacy艣 lekarze, rady etc. :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
badanie jak badanie, znami臋 smarowane jest olejkiem i ogl膮dane pod lup膮 sama mam mas臋 znamion na ciele, niekt贸re usun臋艂am chirurgicznie i da艂am do badania histopatologicznego znajoma mia艂a na twarzy przebarwienie, lekk膮 kawow膮 plam臋 kt贸ra wygl膮da艂a jak plama starcza i z tego rozwin膮艂 si臋 czerniak najgorsze 偶e ta zmiana nie wygl膮da艂a w og贸le gro藕nie, po prostu lekkie przebarwienie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Patrizia S
ojej, to brzmi gro藕nie! Kurcze, sama nie wiem, czy to ola膰, czy i艣膰 na badania!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Agnieszka Smolik
Ja przesz艂am kilka lat temu przez prawdziwy koszmar....Mia艂am nawet podejrzenie czerniaka. A podkre艣lam: mam dopiero 24 lata :( Je艣li chodzi o lekarzy to polecam dr Ol臋dzk膮 z warszawskiego melitusa. Bardzo profesjonalne podej艣cie do pacjenta :) I bardzo mnie uspokoi艂a, bo naprawd臋 mia艂am ju偶 katastroficzne wizje!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Malvaa
By艂am ostatnio na konsultacji u dermatologa i mia艂am przeprowadzon膮 dermatoskopi臋 moich znamion, a zainteresowa艂am si臋 tematem przed wyjazdem na urlop, bo w ko艅cu b臋de nara偶ona na do艣膰 du偶e nas艂onecznienie w kr贸tkim czasie, opalanie i te sprawy. Lekarz zbada艂 moje znamiona, powiedzia艂 jakich kosmetyk贸w z konkretnym filtrem mam u偶ywa膰. Teraz mo偶na odby膰 tak膮 wizyt臋 z badaniem w Luxmedzie - koszt ca艂o艣ci to 145z艂, wi臋c moim zdaniem warto.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 selwa589
Chcia艂abym profilaktycznie si臋 zbada膰. Zale偶y mi na dermatoskopii. Jestem z Krakowa i wiem, 偶e mo偶na zrobi膰 j膮 w wielu miejscach, ale widzia艂am r贸wnie偶, 偶e jest to mo偶liwe w klinice SCM estetic, gdzie chodz臋 do kosmetyczki, poniewa偶 maj膮 r贸wnie偶 dermatologa. Jak takie badanie dok艂adnie wygl膮da?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KatarzynaFlis
Ocena zmian opiera si臋 na obserwacji cech zewn臋trznych uwzgl臋dniaj膮c asymetri臋, odgraniczenie, r贸偶norodno艣膰 barw oraz charakterystyczne struktury niewidoczne go艂ym okiem: obecno艣膰 siateczki, obszary o zatartej strukturze, kropki i globule, nieprawid艂owe unaczynienie, pasma. Badanie dermatoskopem mo偶e by膰 powtarzane wielokrotnie. Wykonywane jest u Pacjent贸w w ka偶dym wieku, tak偶e u kobiet ci臋偶arnych. S艂u偶y g艂贸wnie do oceny zmian barwnikowych, melanocytowych (znamiona barwnikowe, czerniak) oraz niemelanocytowych (naczyniowych, keratynocytowych). Zadaniem dermatoskopii jest przede wszystkim odr贸偶nienie zmian barwnikowych od niebarwnikowych, oraz w przypadku zmian barwnikowych ich monitorowanie i ewentualne wczesne wykrycie transformacji nowotworowej. Za pomoc膮 dermatoskopu mo偶na rozpozna膰 zmiany takie jak: czerniak z艂o艣liwy, znami臋 barwnikowe, znami臋 b艂臋kitne, naczyniak, brodawka 艂ojotokowa, czerniak m艂odzie艅czy Reed, nab艂oniak barwnikowy, zmiany krwotoczne. Badanie dermatoskopowe powinno by膰 wykonane w przypadku ka偶dej zmiany, kt贸ra: w艂a艣nie si臋 pojawi艂a, szybko ro艣nie, sw臋dzi, krwawi, ma nieregularne brzegi, ma niejednolity kolor, szybko si臋 zmienia, 艂uszczy si臋. a jakie s膮 zalety ?? Zalety badania dermatoskopowego: a) bezpieczne, b) bezbolesne, c) mo偶liwo艣膰 wielokrotnych powt贸rze艅 (zalecane przy wi臋kszej ilo艣ci znamion), d) brak ogranicze艅 wiekowyche) mo偶na je wykonywa膰 u kobiet ci臋偶arnych. Polecam si臋 bada膰 mojej cioci to uratowa艂o du偶y kawa艂 zdrowia konsultacje mo偶na odby膰 ul. Powsta艅c贸w 艢l膮skich 121, Wroc艂aw http://www.esderm.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Je艣li interesuj膮 was profesjonalni lekarze medycyny estetycznej, to odsy艂am na www.derkomed.pl gdzie w艂a艣nie takich znajdziecie. :) Ja wielokrotnie korzysta艂am z us艂ug tego centrum Dermatologii, Kosmetyki i Medycyny Estetycznej i 艣mia艂o mog臋 poleci膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, jestem studentk膮 ostatniego roku kosmetologii. Do uko艅czenia swej pracy dyplomowej niezb臋dne s膮 mi wyniki bada艅 dotycz膮cych zwi膮zku stresu i innych czynnik贸w emocjonalnych, ze stanem sk贸ry. Zale偶y mi g艂贸wnie na dotarciu do os贸b borykaj膮cych si臋 z takimi schorzeniami jak: AZS, 艁ZS, 艂uszczyca, tr膮dzik r贸偶owaty, tr膮dzik pospolity, ale b臋d臋 wdzi臋czna za pomoc r贸wnie偶 osobom, kt贸rych te dolegliwo艣ci nie dotycz膮. Uprzejmie prosz臋 Panie w wieku 20-45 o wype艂nienie poni偶szej ankiety. https://www.survio.com/survey/d/D1M7Q9S9L1X5B2M7I Z g贸ry dzi臋kuj臋 za po艣wi臋cony czas. Pozdrawiam, Aleksandra G.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, jestem studentk膮 ostatniego roku kosmetologii. Do uko艅czenia swej pracy dyplomowej niezb臋dne s膮 mi wyniki bada艅 dotycz膮cych zwi膮zku stresu i innych czynnik贸w emocjonalnych, ze stanem sk贸ry. Zale偶y mi g艂贸wnie na dotarciu do os贸b borykaj膮cych si臋 z takimi schorzeniami jak: AZS, 艁ZS, 艂uszczyca, tr膮dzik r贸偶owaty, tr膮dzik pospolity, ale b臋d臋 wdzi臋czna za pomoc r贸wnie偶 osobom, kt贸rych te dolegliwo艣ci nie dotycz膮. Uprzejmie prosz臋 Panie w wieku 20-45 o wype艂nienie poni偶szej ankiety. https://www.survio.com/survey/d/D1M7Q9S9L1X5B2M7I Z g贸ry dzi臋kuj臋 za po艣wi臋cony czas. Pozdrawiam, Aleksandra G.

Udost臋pnij ten post