Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Arletka7373

Dermatoskopia

Polecane posty

Znajomi ostatnio opowiadali mi o badaniach dermatoskopowych. Jestem zainteresowana tym tematem, ponieważ mam dosyć dużo pieprzyków na ciele i sporo się opalałam w ciągu kilku ostatnich lat. Możecie mi napisać coś o Waszych doświadczeniach związanych z tymi badaniami? Jacyś lekarze, rady etc. :)

Gość gość
badanie jak badanie, znamię smarowane jest olejkiem i oglądane pod lupą sama mam masę znamion na ciele, niektóre usunęłam chirurgicznie i dałam do badania histopatologicznego znajoma miała na twarzy przebarwienie, lekką kawową plamę która wyglądała jak plama starcza i z tego rozwinął się czerniak najgorsze że ta zmiana nie wyglądała w ogóle groźnie, po prostu lekkie przebarwienie

Gość Patrizia S
ojej, to brzmi groźnie! Kurcze, sama nie wiem, czy to olać, czy iść na badania!!!

Gość Agnieszka Smolik
Ja przeszłam kilka lat temu przez prawdziwy koszmar....Miałam nawet podejrzenie czerniaka. A podkreślam: mam dopiero 24 lata :( Jeśli chodzi o lekarzy to polecam dr Olędzką z warszawskiego melitusa. Bardzo profesjonalne podejście do pacjenta :) I bardzo mnie uspokoiła, bo naprawdę miałam już katastroficzne wizje!!

Gość Malvaa
Byłam ostatnio na konsultacji u dermatologa i miałam przeprowadzoną dermatoskopię moich znamion, a zainteresowałam się tematem przed wyjazdem na urlop, bo w końcu będe narażona na dość duże nasłonecznienie w krótkim czasie, opalanie i te sprawy. Lekarz zbadał moje znamiona, powiedział jakich kosmetyków z konkretnym filtrem mam używać. Teraz można odbyć taką wizytę z badaniem w Luxmedzie - koszt całości to 145zł, więc moim zdaniem warto.

Gość selwa589
Chciałabym profilaktycznie się zbadać. Zależy mi na dermatoskopii. Jestem z Krakowa i wiem, że można zrobić ją w wielu miejscach, ale widziałam również, że jest to możliwe w klinice SCM estetic, gdzie chodzę do kosmetyczki, ponieważ mają również dermatologa. Jak takie badanie dokładnie wygląda?

Gość KatarzynaFlis
Ocena zmian opiera się na obserwacji cech zewnętrznych uwzględniając asymetrię, odgraniczenie, różnorodność barw oraz charakterystyczne struktury niewidoczne gołym okiem: obecność siateczki, obszary o zatartej strukturze, kropki i globule, nieprawidłowe unaczynienie, pasma. Badanie dermatoskopem może być powtarzane wielokrotnie. Wykonywane jest u Pacjentów w każdym wieku, także u kobiet ciężarnych. Służy głównie do oceny zmian barwnikowych, melanocytowych (znamiona barwnikowe, czerniak) oraz niemelanocytowych (naczyniowych, keratynocytowych). Zadaniem dermatoskopii jest przede wszystkim odróżnienie zmian barwnikowych od niebarwnikowych, oraz w przypadku zmian barwnikowych ich monitorowanie i ewentualne wczesne wykrycie transformacji nowotworowej. Za pomocą dermatoskopu można rozpoznać zmiany takie jak: czerniak złośliwy, znamię barwnikowe, znamię błękitne, naczyniak, brodawka łojotokowa, czerniak młodzieńczy Reed, nabłoniak barwnikowy, zmiany krwotoczne. Badanie dermatoskopowe powinno być wykonane w przypadku każdej zmiany, która: właśnie się pojawiła, szybko rośnie, swędzi, krwawi, ma nieregularne brzegi, ma niejednolity kolor, szybko się zmienia, łuszczy się. a jakie są zalety ?? Zalety badania dermatoskopowego: a) bezpieczne, b) bezbolesne, c) możliwość wielokrotnych powtórzeń (zalecane przy większej ilości znamion), d) brak ograniczeń wiekowyche) można je wykonywać u kobiet ciężarnych. Polecam się badać mojej cioci to uratowało duży kawał zdrowia konsultacje można odbyć ul. Powstańców Śląskich 121, Wrocław http://www.esderm.pl

Gość gość
Jeśli interesują was profesjonalni lekarze medycyny estetycznej, to odsyłam na www.derkomed.pl gdzie właśnie takich znajdziecie. :) Ja wielokrotnie korzystałam z usług tego centrum Dermatologii, Kosmetyki i Medycyny Estetycznej i śmiało mogę polecić.

Gość gość
Witam, jestem studentką ostatniego roku kosmetologii. Do ukończenia swej pracy dyplomowej niezbędne są mi wyniki badań dotyczących związku stresu i innych czynników emocjonalnych, ze stanem skóry. Zależy mi głównie na dotarciu do osób borykających się z takimi schorzeniami jak: AZS, ŁZS, łuszczyca, trądzik różowaty, trądzik pospolity, ale będę wdzięczna za pomoc również osobom, których te dolegliwości nie dotyczą. Uprzejmie proszę Panie w wieku 20-45 o wypełnienie poniższej ankiety. https://www.survio.com/survey/d/D1M7Q9S9L1X5B2M7I Z góry dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam, Aleksandra G.

Gość gość
Witam, jestem studentką ostatniego roku kosmetologii. Do ukończenia swej pracy dyplomowej niezbędne są mi wyniki badań dotyczących związku stresu i innych czynników emocjonalnych, ze stanem skóry. Zależy mi głównie na dotarciu do osób borykających się z takimi schorzeniami jak: AZS, ŁZS, łuszczyca, trądzik różowaty, trądzik pospolity, ale będę wdzięczna za pomoc również osobom, których te dolegliwości nie dotyczą. Uprzejmie proszę Panie w wieku 20-45 o wypełnienie poniższej ankiety. https://www.survio.com/survey/d/D1M7Q9S9L1X5B2M7I Z góry dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam, Aleksandra G.