Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jak sam kupie mieszkanie przed ślubem, to potem przy rozwodzie bedzie moje?

Polecane posty

Gość gość

Będzie tylko moje, czy żona tez będzie miała do niego prawo, podział majątku, mieszkanie na pół itp? Bo słyszałem, ze jeśli np mąż kupił mieszkanie sam, za swoje pieniądze przed ślubem, to potem nawet w razie rozwodu mieszkanie i tak jest jego i żona nic do tego nie ma, mimo że nie było intercyzy. Jak to jest? Podobnie chyba jest ze samochodem oraz kasą, bo jeśli sie koleś żeni i ma papier na to że ma np 100tys odłożone, na jego koncie bankowym, to potem w razie rozwodu też on zabiera tą całą kase, a nie że połowe bierze żona. Co przed ślubem twoje to i po rozwodzie, prawda to?

Gość gość
tak , ale na wszystko musisz mieć papierek i wziąć pod uwagę że jednak po iluś latach bycia razem małżonka ma jakiś wkład do waszego życia, np: udział w remoncie mieszkania itp. dodatkowego wyposażenia, wiesz stara"twoja" lodówka się zepsuje to ta nowa"wasza" już jest wspólna.

Gość gość
To po ..uj ty sie żenisz? Wy..esz potem żone z małymi dziećmi, bo mieszkanie twoje? Troche rozumu - baranie.

Gość gość
poza tym jej praca w domu również się liczy mimo że nie pracuje zawodowo ale np: wychowuje Wasze dzieci.

Gość gość
I za wychowywanie dzieci należy jej sie kawałek mieszkania? Całkiem zdurniała z tą roszczeniowością.

Gość gość
walcie sie cebulaki, będe chciał to ją wyj***e i wam nic do tego. A po za tym dzisiaj wszystkie to niewierne szmaty, ja sie po prostu zabezpieczam, sam wierności dochowam napewno, ale że kobieta dochowa to tego przy żadnej nie moge byc pewny. Jak ona będzie ok, to będziemy żyli razem długo i szczęśliwy, bez podziałów na moje i twoje, ale jak odwali numer to przynajmniej będe miał odpowiedni papierek na to i owo :)

Gość gość
gość dziś do mieszkania może nie ale te konto ze 100 000 bedzie musiał uszczuplić!

Gość gość
no i bardzo dobrze, trzeba sie zapezpieczać, a potem jakby co fruuu walizeczki przez balkon i paszła won

Gość gość
"ale te konto ze 100 000 bedzie musiał uszczuplić! " Takiego wała jak rosja cała! A ty ile dajesz z panieńskich pieniędzy za to że cie ru/cha?

Gość prawnik przegraniec
kodeks rodzinny i opiekuńczy Art. 33. Do majątku osobistego każdego z małżonków należą: 1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej; 2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił; 3) prawa majątkowe wynikające ze wspólności łącznej podlegającej odrębnym przepisom; 4) przedmioty majątkowe służące wyłącznie do zaspokajania osobistych po-trzeb jednego z małżonków; 5) prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie; 6) przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wy-wołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; nie dotyczy to jednak renty należnej poszkodowanemu małżon-kowi z powodu całkowitej lub częściowej utraty zdolności do pracy zarob-kowej albo z powodu zwiększenia się jego potrzeb lub zmniejszenia wido-ków powodzenia na przyszłość; 7) wierzytelności z tytułu wynagrodzenia za pracę lub z tytułu innej działalno-ści zarobkowej jednego z małżonków; 8) przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków; 9) prawa autorskie i prawa pokrewne, prawa własności przemysłowej oraz inne prawa twórcy; 10) przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

Gość gość
hm..., po postach jakoś nie widzę tu kandydatów na męża jakiejś kobiety , z góry jej współczuję.

Gość prawnik przegraniec
Najlepiej sporządź umowę małżeńską, w której ustanowisz rozdzielność majątkową. Nie powstanie wspólność majątkowa i będziesz żył bez stresu. Roszczenia alimentacyjne względem dzieci to zupełnie inne zagadnienie.

Gość gość
Bo baby trzeba je...ć od samego początku. Żeby znały swoje miejsce!

Gość gość
Ja pierdziele. Normalna rzecz,a wy się burzycie. Też jestem jedyną właścicielką mieszkania (darowizna) i w razie czego nie pójdę pod most i nie będę musiała sprzedawać po połowie żeby spłacić małżonka. Tak,kocham męża,ale czy jestem w stanie przewidzieć co będzie za 20lat? Mój mąż też dostanie na siebie od swoich rodziców, więc w razie rozwodu nikt na ulicy nie wyląduje. Zaufanie zaufaniem, ludzie nie rozstają się tylko z powodu romansów,patologii, przyczyn może być wiele. Jedne mocne drugie błahe.

Gość gość
ooo i wreszcie jakaś mądra