Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Żywienie 8, 9 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy. Jak karmicie swoje 8-9 miesięczne dzieci? Chodzi mi głównie o mamy karmiące mm. Jak wygląda to ilościowo i w jakich porach?

Gość gość
Mój ma teraz 9,5 m-ca. Je dwa razy mm (rano i wieczorem), raz kaszkę na mm (czadem z glutenem, czasem bez), zupkę (na zmianę co drugi dzień z mięskiem lub żółtkiem, zawsze są to warzywa w różnych kombinacjach z kaszą lub z ryżem brązowym) i owoce na deserek (czasem z biszkoptami, czasem bez). Raz na ruski rok dostaje chrupka kukurydzianego albo trochę chleba bez skórki.

Gość gość
A co do porcji - rano mm 210 ml, wieczorem 240 ml. Kaszka to 150 ml mm i 4-5 łyżek kleiku kukurydzianego plus kawałek jabłka tartego, kilka rozgniecionych malin, pół brzoskwini albo nektarynki, dwie śliwki (zalezy co mam w domu). A jak glutenowa to też 150 ml mm plus kaszka (wg. instrukcji na opakowaniu, daje mu Nestle z serii "Zdrowy brzuszek" bez cukru). Obiadku nie powiem ile zjada bo nigdy nie liczyłam, sama gotuje. Zjada ile ma ochotę. Deserek to całe jabłko, kilka malin, śliwek, gruszka, nektarynka, brzoskwinia, banan, winogrona (zalezy co mam w domu), czasem łączę różne owoce, czasem dodaję 1-2 biszkopty namoczone w przegotowanej wodzie. Do picia woda, świeży sok wyciskany przez nas, czasem herbatka w garnulkach.

Gość gość
na szczęście z żywieniem nie ma problemu. niedawno zaczęłam rozszerzać dietę i teraz jestem na etapie włączania soków, idzie całkiem nieźle. nie mają cukru ani konserwantów, bo tego unikam jak ognia. kupuję je w oleofarm. są bardzo dobre i mają duży wybór.

Gość tiny teaspoon
jak macie ochotę to na http://www.tinyteaspoon.com będą pojawiać się smaczne sprawdzone i dość proste przepisy dla maluchów :) zapraszam do odwiedzania, próbowania i komentowania :) ciężko jest w necie takowe znaleźć więc biorę sprawy w swoje ręce ;)