Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomóżmy dziewczynkom

Obrzezanie kobiet

Polecane posty

Czytałam, że 95% Egipcjanek jest obrzezanych (małym dziewczynkom odcina się łechtaczkę i wargi sromowe, często żyletką bez znieczulenia, w domu, bo prawo tego zabrania, wiele tych dziewczynek potem umiera od zakażenia i rodzina mówi, że widocznie Bóg tak chciał). Nie wszyscy Egipcjanie to bestwialstwo popierają, ale nie będą o tym gadać, bo to temat tabu, a gadać się powinno - inaczej nic się nie zmieni. Dlatego uważam, że to zadanie spoczywa na nas, ponieważ nas to tabu nie dotyczy, powinniśmy pomóc im je łamać. Wystarczy, że każdy turysta jadący do Egiptu kulturalnie powie co myśli o krzywdzeniu dziewczynek. A już zwłaszcza każdy Egipcjanin zarywający do Europejki (czy wg niektórych nieobrzezanej "zachodniej kur*y") powinien być wręcz przywitany opinią na ten temat. Nie chodzi o to by przekonać (będą udawać, że nie popierają), ale o to by ŁAMAĆ TABU, a za jakiś czas sami się za nie zabiorą. Egipcjanie zdarzają się i w Polsce, a dopiero jaka masa pcha się na "konwersacje po angielsku" przez Skype'a. Ja każdemu napotkanemu powiem co myślę.

Gość gość
I myślisz, że to coś da? Tak samo jakbyś każdemu islamiście mówiła, że nie powinien zabijać w imię Allaha. To jest ich kultura i ich zwyczaje, ciężko od tego uciec. Poza tym, facetom to się podoba, że kobiety są ich podmiotem i nikt nie będzie dążył do tego, by to zmienić, skoro babka wiedząc jaki to jest ból , sprawia go swojej wnuczce...

nie do wszystkich to dotrze, oczywiście. ale są ludzie, którzy tego nie popierają, a którzy po prostu siedzą cicho dla świętego spokoju, często młode pokolenia. to właśnie ich trzeba wspomóc. Starych nie przekonasz tak samo jak nie przekonasz jihadysty, bo on ma wyprany mózg. Ale młodzi muszą wreszczie mieć odwagę zakwestionować spróchniałe tradycje. Czasami jest też tak, że człowiek bierze coś za tak oczywiste, że się nad tym nawet przez chwilę nie zastanowi. Im więcej będzie się o tym mówić tym więcej to da do myślenia. Niestety, to, że jakaś kampania społeczna powiesi sobie billboardy wiele nie da - oni to muszą słyszeć od kolegów i koleżanek. Dlatego chcę by ludzie mieli to w pamięci, gdy następnym razem wdadzą się w śmiechy-chichy z jakimiś Egipcjanami.

Gość gość
jeszcze mi tak przyszło do głowy: myślicie, że to nas nie dotyczy, "ich zwyczaje"… Oni tu przyjdą.