Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niepokojące wyniki badań 5 latka.

Polecane posty

Gość gość

Witajcie! Mój 5 letni synek ma powiększone węzły chłonne szyjne. Ostatnie wyniki morfologii wykazały powiększoną liczbę leukocytów WBC 22 - 10x3/uL oraz w rozmazie granulocyty podzielone 67% oraz limfocyty 23%. Reszta czynników w normie. Pediatra skierowała nas do szpitala na dalsze badania, jednak przyjęcie nastąpi dopiero we wtorek. Co mogą sugerować takie wyniki? Co zaniepokoiło lekarza, że zdecydował się położyć dziecko do szpitala? Synek jest nieco apatyczny, nieraz w nocy budził się z bólem nóżek, rączek. Do tego od jakiegoś czasu miewa stany podgorączkowe. Czy to wszystko może sugerować coś bardzo niedobrego? Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź..

Gość gośćgggggggggggggggg
Chorobe ukladu krwiotworczego-krwi lub szpiku np bialaczke. Objawy i wyniki moga wskazywac na to, ale oczywiscie poczekaj na badanie i na opinie lekarza. Jestem pielegniarka wiec nie podpieraj i nie stresuj sie moja wypowiedzia. Pamietaj, ze w przypadku bialaczek u dzieci jest bardzo duzy odsetek wyleczen, ponad 90 procent, wiec prosze Cie, nie denerwuj sie. Przyczyn moze byc wiele ale jestem pewna, ze zostal skierowany do dalszej diagnostyki wlasnie w tym celu. Biale krwinki sa odpowiedzialne za procesy zapalne w organizmie, stad jezeli robi sie jakis stan chorobowy ich ilosc wzrasta. Gdy masz stan zapalny podwyzsza sie temperatura ciala. Biale krwinki sa produkowane w czerwonym szpiku kostnym, ktory u dzieci wypelnia wszystkie kosci ( u doroslych kosci plaskie np mostek , lopatki wypelnia juz zolty szpik), przeciwciala, ktore maja zwalczac proces zapalny sa produkowane tez przez wezly chlonne., te z kolei powiekszaja sie gdy produkcja przeciwcial wzrasta. Rozumiesz teraz tok rozumowania Twojego lekarza, goraczka, powiekszony wezel, wyzsza iosc leukocytow, bole nozek i raczek. Ostatecznie mysle jednak, ze nie forum jest miejscem do zadawania takich pytan..Szkoda, ze nie wyjasnil Ci tego lekarz.

Gość gość
no właśnie nic nie powiedziała, tylko że nie chce póki co wydawać opinii bo trzeba sprawę przebadać. A czy możliwe żeby reszta wyników była dobra, wręcz bardzo dobra? a mimo to była to białaczka?

Oczywiscie stan podgoraczkowy, powiekszone wezly chlonne i podwyzszona ilosc bialych krwinek swiadcza ogolnie o jakiejs infekcji i mysle, ze lekarz wyslal na badania po to by wykluczyc wlasnie np bialaczke, nie lam sie, spokojnie poczekaj , bo to moze byc milion rzeczy min infekcje wirusowe, bakteryjne itd.

a jaka to reszta wynikow? Jakie parametry mial badane Twoj syn?

Gość gość
Czy problemy z bólem nóżek i rączek oraz te powiększone węzły nie wystąpiły w ciągu 4 tygodni po podaniu szczepionki? Bo 5 latki mają przypominającą DTP i polio?

Wyniki moga byc prawidlowe jezeli stadium choroby jest wczesne. Jednak na pewno masz taki parametr jak czerwone krwinki , plytki krwi, te wartosci czesto sa obnizone. Dziecko ma czeciej siniaki, sklonnosci do krwawien np z nosa gdyz plytki krwi odpowiadaja za krzepniecie. Jest blade i apatyczne, bo za niski poziom czerwonych krwinek daje objawy anemii. Wiecej niestety nic Ci nie powiem, bo nie jestem lekarzem. Trzymam kciuki.

mysle ze dzieciaki w tym wieku moga miec takie bole z powodu szybkiego wzrostu. Wezly moga byc powiekszone z powodu infekccji, tak samo biale krwinki, moga sie na siebie nalozyc rozne objawy kilku spraw, byc moze lekarz po prostu nie chce tego bagatelizowac i wiecej w tym ostoznosci niz podstaw, ale to bardzo dobrze, tak sadze.

Gość zdenerwowana_mama
Właśnie byłam u synka w szpitalu (jest z nim mąż - ja zostałam w domu z 7tyg niemowlakiem). Była pani doktor i powiedziała że póki co leczy go na infekcj***akteryjną co jej się wydaje najbardziej prawdopodobną przyczyną - dostaje antybiotyk. Mały miał pobraną krew i mocz ale nie wiem na jakie badania. W poniedziałek ma mieć rentgen płuc i usg brzuszka. Synek ma 4 latka - wcisnęłam z nerweów nie twn przycisk i nie zauważyłam. Do tej pory mam wyniki z morfologii z rozmazem na podstawie której skierowano go do szpitala. co do płytek to ich wartość to 365 10x3/uL czyli nawet nieco ponad normę (do 360), krwinka czerwona rbc 4,72. I tak jak mówie, reszta jest ok, tylko te leukocyty, limfocyty i granulocyty są nie dobre... Boże, jestem tak zdenerwowana że coś strasznego... mój kuzyn w wieku 9 lat zmarł na ziarnicę. Wiem, ze nie jest to genetycznie uwarunkowane, ale jednak...