Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skurczyła mi się bluzka

Polecane posty

Gość gość

Właśnie wyjęłam pranie z pralki i już mnie nosi. Kupiłam ostatnią fajną bluzkę w Orsay, miałam ją na sobie tylko raz,dzisiaj ją wyprałam i mi się skurczyła. Jestem tak wkurzona, nie mam pojęcia dlaczego. Prałam ją w pralce w 40 stopniach,a program ustawiłam na kolorową bawełnę.Co ja teraz mam zrobić z tą bluzką,wyrzucić?Jak można ją uratować?I dlaczego tak się stało?Kiedyś kupiłam bluzkę w New Yorker i też mi nie wytrzymała w praniu,musiałam ją wyrzucić,bo wyglądam jak nastoletnia lolitka.Co jest z tymi ubraniami?Przecież nie będę wszystkiego prała ręcznie.

Gość gość
Ta bluzka wcale nie była delikatna,zwykła bluzka,wiskoza.Poza tym niby piorę tak jak jest na metkach.A nie mogę się bawić w segregację ubrań,bo jestem sama i z tygodnia mam z 5 bluzek,a więc nie będę robiła dwóch prań.Tylko wszystkie bluzki wrzucam do pralki i piorę,a i tak bęben jest prawie pusty.Może z tą pralką coś nie tak.Bo często się psuję,raz odwiruję wodę,raz nie,raz pierze z 2 godziny,raz godzinę.Tragedia.

Gość gość
no to masz odpowiedż, moze tym razem zamiest 40 było 90??

Ale co za problem uprać ręcznie? :) Ja wieczorem zawsze zapieram bluzki/koszulki i bieliznę z danego dnia (przy czym bielizna potem jeszcze ląduje w pralce). Takie "pranie" zajmuje mi jakieś 5 min" :)

Zwłaszcza jak masz tak mało prania. Rozumiem jakieś bluzy czy spodnie (i wiadomo - pościel, ręczniki itp)… ale bluzki, koszule, swetry? :) Szkoda ciuchów na pralkę :P

Gość gość
Ja mam wrażenie,że nie można dobrze wyprać bluzek piorąc ręcznie.Przepocona bluzka prana ręcznie?Fuj.

Gość gość
No dobra,a co zrobić teraz z taką bluzką?Można ją jakoś uratować?Czy wyrzucić?

Gość gość
a co z tobą, że musisz zapierać bieliznę przed wrzuceniem do pralki?

Gość gość
powinnaś rozejrzeć sie moim zdaniem za nową pralką są teraz takie pralki z nowej lini kosztują 1000-1700zł bosch vario perfect rózne modele z pojemnością 5 lub 7 kg ta pralka dostosowuje automatycznie zużycie wody do ilości załadunku im mniej prania tym mniej wody i prądu przy tej pralce możesz regulowaać temperature oraz obroty wirowania są przerózne programy od bawełny po program sportowy dla jeansów dla wełny dla jedwabiu i delikatnych po super szybki 15 min ta pralka jest naprawde oszczędna klasa energ a+++ tylko jedyną wadą jest czas prania przy bawełna 60c wynosi 2 h 15 min

Nic ze mną nie jest nie tak ;) Nie muszę zapierać bielizny, ona po wypraniu ręcznym jest czysta :) Odkładam ją jednak do wyprania w wyższej temperaturze w pralce :) No jak ktoś się tak poci to rzeczywiście, może ręcznie się nie da bluzki wyprać. Ale jednak większość kobiet (przynajmniej mi znanych) nie ma takiego problemu. Bluzki nie uratujesz.

Gość gość
Czyli dla bezpieczeństwa może wszystkie bluzki najlepiej prać jako pranie delikatne?