Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anita32juz

problem z porzadkiem we wlasnym pokoju a mam ponad 30 lat prosze o pomoc

Polecane posty

Gość anita32juz

problem z porzadkiem we wlasnym pokoju a mam ponad 30 lat prosze o pomoc

Gość anitajuz32l
Dzien dobry. chyba musze od poczatku tu napisac, bo mi skasowalo. mieszkam ze wspolokatorami, mam sama pokoj. Moj pokoj wyglada tragicznie- wszystko jest wszedzie, rzeczy zmieszane z jedzeniem, ciuchy nowe ze starymi do prania, dokumenty, rzeczy wazne z pracy. Mam za duzo rzeczy generalnie, przy przeprowadzcce jest to horror, nie potrafie ladnie skladac w tym samym dniu, tylko mysle-pozniej to zrobie. Jesali mieszkalam z kims w pokoju to bylam przykladem wrecz czystej i ascetycznej laski, bylam naprawde czysciocha. Lazienka u mnie lsni, kuchnia tez. tylko ten pokoj..... Chyba mam za duzo rzeczy, probowalam juz kilka wyrzucic ale nadal mam jeszcze .szafa zapchana, nie moge nic znalezc. CO ROBIC????? PROSZE O POMOC, BO SIE GUBIE! Nie moge stanac na podlodze bo i podloga jest zagracona. Oto moj pokoj: (prosze dodac http przed ://) ://zapodaj.net/10c17588fa3a7.jpg.html ://zapodaj.net/6980900850a3d.jpg.html ://zapodaj.net/155fb66837160.jpg.html

Gość anitajuz32l
HOP HOP,CZY KTOS TAM JEST?

Jest kilka rad - po kilku tygodniach wejdzie w nawyk i nawet nie zauważysz :) Po pierwsze teraz musisz odgruzować te rzeczy. Posegregować, ustalić miejsce dla każdej rzeczy - dobrym pomysłem jest zainwestowanie w pudełka do segregacji. Ciuchy podziel na sezony - na pewno latem nie nosisz zimowej kurtki a zimą zwiewnej sukienki. Zabezpiecz te ubrania i zanieś do jakiejś piwnicy albo postaw w pudełkach złożone na dnie szafy. Po drugie systematyczne sprzątanie! Zjadłaś? Wynieś talerze, zetrzyj jeśli spadł jakiś okruch. Skończyłaś czytać książkę? Odstaw ją na miejsce. Zdjęłaś z siebie ciuchy? Złóż i wynieś do prania lub schowaj do szafy. Od razu po wstaniu z łóżka je złóż ;) Wszystko czego używałaś odłóż na miejsce kiedy już nie korzystasz. Zrób jeden dzień dniem ścierania kurzy, odkurzania i mycia powierzchni (podłóg, luster itp.) :) Nawet mając dużo rzeczy na małej przestrzeni można mieć porządek - kwestia to organizacja :)

Gość anitajuz32l
DZIEKUJE PIEKNA!!moim problemem jest tez to ,ze mam za duzo tych rzeczy.kupilam nowe i ich nie uzywam bo mi ich zal.z pudelkami to dobry pomysl, moze nawet roznokolorowe dla roznych rzeczy? (nie chce ich zapocic, zabrudzic, itd). mam pelno rzeczy.... mama jak przyjechala w odwiedziny to sie za glowe zlapala. dodatkowo mam problem z kolekcjonowaniem wycinkow z gazet z radami, z historia, z gotowaniem itd.ksiazek mialam pelno ale juz nie kupuje nowych. troche tego tez jest. moze mam za duzo rzeczy i dlatego sie gubie?

Ja swego czasu mieszkałam z facetem w akademiku i rzeczy mieliśmy bardzo dużo (pokój 9 metrów i dwie osoby...). Ale właśnie segregacja dużo nam dała :) Różne kolory pudełek lub ewentualnie etykiety ;) A wycinki z gazet też możesz podzielić (historia, przepisy itp.) i trzymać w segregatorze (lub kilku). Zresztą niepotrzebne rzeczy możesz zawsze sprzedać/oddać/wyrzucić i trochę się pozbyć tego. Najgorzej to wszystko to ogarnąć na początek i wcielić w życie system ;) Później nawet tego nie zauważasz. Ja zawsze miałam syf w pokoju (kuchnia, łazienka - błysk) a teraz jestem postrzegana jako pedantka :P

Gość anitajuz32l
kwestia jest taka, ze mysle, ze pozniej wszystko moze mi sie przydac. wycinki posegregowalam, ale i tak jest tego duzo rzeczy. jest mi glupio o tym pisac,ale..........to nie wszystkie moje rzeczy.mam zostawione rzeczy u 3 znajomych, bo moje rzeczy nie miescily sie w pokoju:( bo jak to potem ogarnac? ide np do sklepu z uzywana odzieza i patrze a tam takie ladne spodnie za grosze.... itd

Jak tego nie opanujesz to będziesz typowym zbieraczem ;) Weź przyjaciółkę/mamę i niech zdroworozsądkowo Ci pomoże posprzątać, powyrzucać/posprzedawać część rzeczy. Jasne - coś może się przydać... ale nie mamy wojny (jak na razie), większość rzeczy da się kupić na bieżąco. Możesz np sprzedać część rzeczy i te pieniądze odłożyć na konto na wszelki wypadek gdyby coś Ci było potrzebne :)

Gość anitajuz32l
heh, napisalas, ze moglabym NIEPOTRZEBNE rzeczy oddac/wyrzucic/sprzedac.I tu bedzie problem-ja te rzeczy uwielbiam i mysle, ze bede ich potrzebowac. Typu lusterko, kalkulator,albo kolczyki, bransoletki,lancuszki (takie dodatki).

Gość anitajuz32l
z ta wojna to byl dobry przyklad hehe. moze masz racje. tylko bedzie mi zal sie ich pozbyc:(

No ale biżuteria/lusterko nie zajmie Ci dużo miejsca - wystarczy jakieś pudełko/szuflada na to przeznaczona. Kalkulator to też raczej dziwny przykład. Podejrzewam, że większości rzeczy nie używasz tylko "mogą się przydać" i tu potrzebujesz spojrzenia z zewnątrz. A jeśli są to same naprawdę potrzebne rzeczy to tylko i wyłącznie segregacja i sposoby przechowywania. Chyba rok czy dwa lata temu był katalog IKEA o zagospodarowaniu małych przestrzeni ;) Tam są ciekawe rozwiązania.

Gość anitajuz32l
Dziekuje Piekna. mam pelno nowych swetrow, ktorych nie uzywam.,leza sobie w szafie i czekaja na cud chyba . Mam kilka sukienek, ktore sa ladne i ladnie na mnie leza wiec ich tez nie wyrzuce a potem jeszcze dochodza dodatki, typou torebka czy buty, wiec one tez sa....i sie kurza.

Gość anitajuz32l
chyba zaloze topik-problem z gromadzeniem rzeczy.

Gość anitajuz32l
a moze tak bez zalu po prostu wywalic korale, naszyjniki, cos, czego uzywam bardzo rzadko.

Gość anitajuz32l
jakies inne rady? cos, co moze mi pomoc w tej chorobie(bo to dla mnie normalne nie jest)

Gość anitajuz32l
mam np bluzeczke ktora jest jeszcze dobra, mam zwiazane z nia wspomnienia jak poznalam swojego faceta. to byl dzien w ktorym stracilam dziewictwo i po wszytkim zrobilismy sobie to zdjecie na ktorym mam ta bluzeczke. nie chce sie jej pozbyc wlasnie z tego powodu. przyniosla mi piekna milosc.

Gość anitajuz32l
postanowilam zrobic porzadek, juz jestem prawie na koncu. jednak TA ILOSC RZECZY mnie przeraza. bluzki, itd. troche tego duzo....

Gość anitajuz32l
mam problem z ILOSCIA RZECZY. Z tego mam ten balagan, zauwazylam ze jesli mam malo rzeczy- latwiej mi ogarnac sytuacje. Nie chce jednak wyrzucac ladnych bluzek czy sukienek bo mi szkoda.

Gość anitajuz32l
mam problem z ILOSCIA RZECZY. Z tego mam ten balagan, zauwazylam ze jesli mam malo rzeczy- latwiej mi ogarnac sytuacje. Nie chce jednak wyrzucac ladnych bluzek czy sukienek bo mi szkoda.

Gość gość
A ja mam takie pytanie do autorki: czy mialas problemy w rodzinie jak bylas dzieckiem/nastolatka? Czy twoje relacje z bliskimi byly dobre?

Gość gość
a h.j cie to obchodzi!

Gość anitajuz32l
bede w gore podnosila ten temat. moze ktos jak ja ma ten sam prboelm z ILOSCIA RZECZY? (ktore sa jeszcze dobre i nowe)

Gość gość
nie musisz ich wyrzucać, sprzedaj - komuś się jeszcze przydadzą na portalu aukcyjnym czy ogłoszeniowym wystaw ofertę, ustal jakaś cenę i dzięki temu zrobisz miejsce w pokoju, a nie będziesz musiała tego wyrzucać musisz sobie na przyszłość ustalić jakiś klucz, zgodnie z ktorym będziesz się pozbywała starszych rzeczy, bo inaczej utoniesz pod gratami - np. ciuchy których nie nosiłaś od X miesięcy itp. co do wycinków z gazet to chyba jest to niezbyt praktyczny sposób, lepiej skanuj wybrane strony albo rób zdjęcia i zacznij to gromadzić w pamięci komputera wprowadź też zasadę absolutnego nie wnoszenia jedzenia do pokoju - w zagraconym pokoju z resztkami jedzenia mogą zagnieździć się robale albo myszy, pleśń jest rakotwórcza, więc z tym raczej nie ma żartów