Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Triszka43505

STERYDY (MTX) A CIĄŻA! MAMY POMOCY.

Polecane posty

Gość Triszka43505

Witam serdecznie. Od 2 lat choruję na łuszczycę zwykłą rozsianą (tak mam na wypiscie) od kilku miesięcy na łuszczycowe zapalenie stawów, oraz niedoczynność tarczycy w lutym br. miałam wynik 93 tsh, teraz mój wynik to ok. 13 tsh, i nadal go zbijam, w lutym przyszłego roku chce zacząc starania o dziecko, lecz od miesiąca zażywam Trexan, lek na bazie chemii. Wiem ze trzeba odczekac od 3 msc do 6 przed zajsciem w ciąze. Lek chce przestac brać na przełomie listopada/grudnia. Moja dawka to 2,5mg raz w tygodniu(4 tabletki). Czyli zażyje go jakies 12-15 razy. Czy bede musiala czekać az 6 miesięcy? Czy powinnam ustalic to z reumatologiem? Słyszałam,ze zapisują wtedy inny lek, również sterydowy, lecz boję się cokolwiek zażywać w ciązy,aby nie uszkodziło maluszka. Czy ktoś był w podobne sytuacji?

Gość gość
Witaj.Ja bylam w podobnej sytuacji. Choruje na RZS i tez bralam trexan. Na pol roku przed planowaną ciążą odstawilam ten lek i przeszlam na steryd encorton. Doraźnie wspomagalam sie olfenem lub innym nlpz-em w chwilach kryzysu.Encorton bralam również w ciąży jak i po -podczas karmienia piersią (chociaz ponoc lepiej podczas karmienia brac metypred). Encorton jest całkowicie bezpieczny w ciąży. Bierze sie go nawet na podtrzymanie. Jesli chodzi o trexan niektórzy radzą odstawić na trzy miesiące ale ja wolalam wytrzymac te pol roku niż potem mieć wyrzuty sumienia gdyby cos poszlo nie tak ze zdrowiem malucha. Obecnie przygotowuje sie do drugiej ciąży i tez na encortonie . Pozdrawiam :)

Gość gość
A jak długo Pani brała Trexan? ja chcąc zajśc w ciąze w lutym, musiałabym odstawić go juz teraz..

Gość gość
Choruje od 10 lat i bralam praktycznie od początku choroby z roznymi przerwami. Widze ze nurtuje Cie pytanie czy mozna zajsc wcześniej niz po 6 miesiacach :) moim zdaniem biorąc ten syf (bo niestety trexan jest strasznym syfem) 15 razy jak napisalas zdazylas juz nasycic organizm. Ja tez sie bardzo spieszylam aby zajsc w ciaze... Jednak powstrzymalam sie bo trzy miesiące wiecej to naprawdę nie dużo a robisz to dla zdrowia dzieciątka. Trexan powoduje wady rozwojowe i sluzy takze do aborcji wiec naprawde warto pozbyc sie go do końca.

Gość gość
A czy jeśli zaszłabym do reumatologa, i powiem jak wygląda sytuacja, to byłaby skłonna zapisać mi Encorton, zamiast Trexanu, czy musi minąc jakis okres leczenia Trexanem. nie wiem co robic, nie chce sama na własną ręke, odstawiać leku..potrzebuje rozmowy z dobrym lekarzem,nie takim który mnie opierdzie**.. na wejsciu.

Gość gość
Choruje od 10 lat i bralam praktycznie od początku choroby z roznymi przerwami. Widze ze nurtuje Cie pytanie czy mozna zajsc wcześniej niz po 6 miesiacach :) moim zdaniem biorąc ten syf (bo niestety trexan jest strasznym syfem) 15 razy jak napisalas zdazylas juz nasycic organizm. Ja tez sie bardzo spieszylam aby zajsc w ciaze... Jednak powstrzymalam sie bo trzy miesiące wiecej to naprawdę nie dużo a robisz to dla zdrowia dzieciątka. Trexan powoduje wady rozwojowe i sluzy takze do aborcji wiec naprawde warto pozbyc sie go do końca.

Gość gość
Oj widze ze moja odpowiedź zapisala sie dwa razy.sorry. Nie widze powodu dla którego lekarz mialby miec jakies ale.Pod warunkiem ze jesteś w miare ustabilizowana. Po prostu idziesz i mówisz ze chcesz planować ciążę i powinien Ci przepisac encorton. Terapia trexanem nie jest jakos ograniczona czasowo dlatego można ja przerwać w każdej chwili.

Gość gość
wiem tylko ze w wyniku badan moj wynik Crp czy cos takiego nie wiem dokladnie, coś związanego z mieśniami wynosil 35 a normy to 0-5... boje się ze lekarz stwierdzi ze powinnam się leczyć Trexanem i odlozyc mysli o ciązy a nie chce tego, mam juz tyle chorób, ze nie chce czekać, .:( jestem w rozsypce.

Gość gość
Crp to "bialko ostrej fazy".Tu chodzi o stan zapalny w organizmie. 35 to faktycznie malo nie jest. Moim zdaniem powinnas pojsc do dobrego reumatologa prywatnie. Ja mam godną polecenia lekarke ale w Łodzi. Moge Ci dac namiar jesli zechcesz. Prowadzila mnie w ciąży i druga na pewno tez jej powierzę. Ja mialam crp tak kolo 10-20 zwykle. Wytrzymalam te pół roku. Nie było tak zle.Encortonu mozna brac dużo jesli trzeba. Najwyzej przytyjesz ;)

Gość gość
ja juz i tak sporo waże przez tarczyce, w Łodzi to daleko ja jestem z Poznania, wzielam dopiero 2 razy Trexan, boje się po prostu ze lekarz powie mi ze mam zbijać ten wynik, a nie myślec o dziecku, jestem młoda mam 20 lat. I lakerze często reagują ze mam jeszcze czas, ale z roku na rok odkrywam jakieś choroby, i nie chce czekać, wiek to żadna bariera tymbardziej mój dziękuje za pomoć bardzo bardzo! w poniedziałek będe dzwoniła do lekarza, i się umawiać. Zobaczymy co z tego wyjdzie jeśli nie to zaprzestane na własną ręke..

Gość gość
W przypadku postepujacych chorob przewlekłych lekarze radza właśnie nie odwlekać ciąży. Nie przewidzisz nigdy jak się potoczy choroba. Najlepiej jednak zrobisz konsultujac się z dobrym lekarzem.

Gość gość30
Moja reumatolog kazała mi odstawić metotrexat ba 3 miesiące przed planowaniem ciąży. .

Gość gość
Te 3 miesiące to minimum dopuszczalny okres ale jak już wyżej wspomniano im dłużej wytrzymasz tym lepiej dla dziecka.

Gość gość
Przez 2 mc brałam metypred z powodu wczodziejacego jelita ,po jakim czasie mogę planować ciążę?