Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Połknęłam 10 tabletek etopiryny, serce mi wali jak szalone...co robić ?

Polecane posty

Gość gość

wzielam na bol glowy jedną potem druga bo nie pomagalo i za 15 min kolejna i tak zjadłam cale opakowanie w 1,5 godziny serce mi teraz wali ,rece mi sie trzesa nie moge trafic w klawisze ,mdli mnie troche :O

Gość gość
wyrzygać wsadz palca w gardlo i do kibelka

Gość gość
Zgaduje, że picie dużo płynów mogłoby pomóc. Pić wode, sikac, pić wode, sikać.

Gość gość
Po 10 tabletkach nic się nie stanie (o ile nie ma się nadciśnienia i problemów z sercem), poza tym etopiryna jest strasznie kiepska i nie pomaga na ból, lepszy ibuprofen.

Gość gość
nic innego w kiosku ne bylo :O jak mnie głowa n*******la tak n*******la dalej :(

Gość gość
Nic Ci się nie stanie, nie martw się. No chyba że masz problemy z nadciśnieniem, jeśli tak, to pojedź na wszelki wypadek na pogotowie. Niestety czasami na ból głowy nie pomagają tabletki, sama tak mam. Spróbuj wyrzygać może część?

Gość gość
Etopiryna i kopiryna pomagają na ból głowy bardzo dobrze, tyle że wolniej. 10 wzięłaś? Czemu nie od razu 100?

Gość gość
A, i dodam, że im jesteś grubsza tym lepiej dla Ciebie. Łagodne lub średnio ciężkie objawy toksyczne występują po zastosowaniu kwasu acetylosalicylowego w dawce 150-300 mg/kg. Ciężkie objawy zatrucia występują po dawce 300-500 mg/kg. Potencjalnie śmiertelna dawka kwasu acetylosalicylowego jest większa niż 500 mg/kg. Czyli na 100% nic Ci się nie stanie, musiałabyś wziąć ok. 50 tabletek (jeśli ważysz 50 kg), żebys odczuła objawy zatrucia. Lub np. 80 jeśli ważysz 80 kg.

Gość gość
I będzie napieprzać jeszcze mocniej bo podniosłaś sobie ciśnienie tymi tabletkami. Idź spać, zamiast patrzeć w ekran, bo to jeszcze bardziej potęguje ból głowy.

Gość gość
Etopiryna i kopiryna pomagają na ból głowy bardzo dobrze x Na mnie etopiryna w ogóle nie działa, tak samo jak paracetamol, a jakikolwiek lek z ibuprofenem w składzie działa błyskawicznie :)

Gość gość
nie znam tych tab., ale może lepiej zadzwonić lub pojechać na pogotowie, i nie rób tak nigdy więcej, trzymaj się ulotek i jak najmniej tabletek

Gość gość
Jedna tabletka ma 300 mg kwasu ac. Czyli przy 10 tabletkach absolutnie nic Ci się nie stanie. W razie zatrucia kwasem acetylosalicylowym należy: sprowokować wymioty i płukać żołądek (w celu zmniejszenia wchłaniana leku).

Gość gość
Nie, nie musisz jechać na pogotowie, po prostu to przeczekaj i dużo pij (najpierw zwymiotuj). Jeśli np. ważysz 60 kg, to małe skutki zatrucia odczuwałabyś dopiero przy ok. 30 tabletkach, a nawet to nie byłoby szkodliwe dla zdrowia, po prostu źle byś się czuła. Na przyszłość nie rób tak, bo bez sensu podnosisz sobie ciśnienie.

Gość gość
Mnie jak w święta napieprzał ząb bo pękł, to zjadłem z 15 tabletek ketonalu (na receptę) w ciągu 2-3 godzin i nic poza "naćpaniem" się mi nie dolegało ;)

Gość gość
napij się dużo wody i zwymiotuj to szybko, podobno słona woda powoduje wymioty, ale jeśli jej nie zwymiotujesz, to sól jeszcze bardziej podniesie Ci ciśnienie, więc może lepiej bez soli

Gość gość
do faceta od ketonalu > a ząb chociaż przestał boleć? :) Ponoć najlepiej wziąć coś przeciwbólowego jak tylko są pierwsze oznaki bólu. Bo jak już ostro boli, to żadna tabletka nie pomoże, lepiej wtedy nie brac już wcale

Gość gość
10 wzięłaś? Czemu nie od razu 100? xxx Mnie kiedyś jak bolał ząb, miałam zapalenie dziąseł to nie moglam spac i wytrzymac po prostu masakra. Wziełam cale opakowanie IBUM forte 24 kapsulki 400mg x 24 = 9,6 grama ibuprofenu prawie 10 razy wiecej niz zalecana dawka wiedzialam ze nie wolno ale nie moglam wytrzymac, siedzialam na lozku ze łzami w oczach :( pomoglo i po godzinie znow bol i znow lykalam nad ranem dostalam goraczki, zoladek mnie tak bolal gorzej niz ten ząb myslalam ze wykituje :O zaczelam rzygac byla krew wezwalam pogotowie :O mialam krwawienie z zoladką i przewodu pokarmowego :O

Gość gość
Heh, a ja się martwię gdy wezmę 3 tabletki Ibupromu w ciągu dnia :D:D Słuchajcie, jeśli nie pomogły Wam 2 tabletki, to na bank nie pomoże kolejnych 20.

Gość gość
do faceta od ketonalu > a ząb chociaż przestał boleć? x Przestał, tylko cały pokój mi wirował przed oczami, jak zamykałem oczy to miałem wrażenie jakbym był na karuzeli łańcuchowej, a potem spałem ponad 16 godzin ;)

Gość gość
F**k, w życiu bym nie wzięła 15 Ketonali :D Jesteś odważny.

Gość gość
Na ból zęba dobre są goździki, mi nie pomagał ani ibuprom, ani ketonal, oszaleć z bólu było można, gdzieś w necie wyczytałam że pomagają goździki i faktycznie ich żucie pomogło :) gdzieś jeszcze radzili wsadzić sobie ząbek czosnku w któreś (lewe lub prawe, nie pamiętam) ucho, ale tego nie testowałam :P

Gość gość
F**k, w życiu bym nie wzięła 15 Ketonali smiech.gif Jesteś odważny. x Wiesz co, to był taki ból że było mi obojętne czy zejdę po tych prochach czy nie, najważniejsze było aby tylko ból zelżał choć trochę ;)

Gość gość
Ketonal tez jest be, po przedawkowaniu bedziecie rzygac krwią jak kolezanka wyzej... z przeciwbolowych dobra jest pyralgina, zwlaszcza na gorączke czy taki mocny pulsujący bol jak bol zęba, tylko ze nie wolno jej przedawkowac bo jest niebezpieczna wtedy, mozna wywolac bialaczke