Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tardyferon fol

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny. Lekarz przepisał mi tardyferon z powodu pogorszenia wyników morfologii. Jestem w 25 tyg ciąży. Do tej pory stosowałam femibion natal 2 plus, który to ma w składzie żelazo (200% zapotrzebowania dziennego). Doradzcie mi proszę bo zapomnialam dopytać gina czy powinnam odstawic femibion żeby na przykład nie przedobrzyc czy traktowac ten tardyferon jako uzupelnienie i dalej łykac witaminy?

Gość gość
Ja tez bralam tardyferol fol w drugiej polowie ciazy ze wzgledu na anemie. Z tym ze ja bralam witaminy femion natal 2 , bez zelaza, bo po kazdych witaminach z zelazem rzygalam jak kot. Najlepiej dopytaj sie jeszcze lekarza, albo zacznij brac femibion natal 2 - bez plusa:-)

Gość gość
Dzięki bardzo za odp no wlasnie o to żelazo mi chodzi żeby nie brać zbyt dużej dawki.

Gość gość
Możesz zrobić tak,że skończysz opakowanie witamin(chyba,że jest ich dużo ) dopiero zaczniesz łykać Tardyferon.Duży masz niedobór ??

Gość gość
No wlasnie mam prawie cale opakowanie. Co do niedoboru to hematokryt ( jesli dobrze pisze) mam 31 a hemoglobina 11,1 i lekarka kazala brac to zelazo. Najlepszym wyjsciem byloby branie witamin bez żelaza tylko pewnie ciezko bedzie mi teraz takie spotkac. Femibion ktory lykam ma dodatkowo kapsulki dha i tak sobie mysle ze moze bralabym same te kapsulki z tardyferonem. Oprocz tego mam tez zalecony magnez, staram sie zdrowo odzywiac.

Gość gość
hmm ja nie brałam żadnych witamin w ciąży.Tardyferon łykałam przez 2 miesiące i wynik szybko się poprawił.Do witamin możesz wrócić jak Ci hemoglobina podskoczy ;)

Gość gość
Tez tak myślę :) dzięki bardzo za radę.

Gość gość
Ale tak dziewczyny jeszcze sie zastanawiam bo na inny ch forach kobitki pisaly że łykaja po 2 tabletki tego tardyferonu dziennie ja biorę po jednej. Z informacji na opakowaniu wynika ze 1 tabletka zawiera 80 mg zelaza. W tym femibionie z zelazem jest 28 mg zelaza wiec teoretycznie nie powinnam przedawkowac...

Gość gość
Ja bralam dwie tabletki daiennie. I tak wyzej pisalam, bralam do tego witaminy bez zelaza. Wcale nie trudno je znalesc - femibion 2 tez ma kapsulki dha dodatkowo, ale z ta roznica ze w witaminach niw ma zelaza. Przy nastepnym opakowanku witamin kup zamiast febion 2 plus, femibion 2:-) i tyle:-)

Gość gajaa9
Dokładnie, możesz kupić sam femibion natal 2, a po zakończeniu brania żelaza, jeżeli lekarz nie zaleci dalszej kontynuacji możesz z powrotem wrócić do femibionu natal 2 plus. Tak czy inaczej, zawsze lepiej skontaktować się jeszcze z lekarzem :)