Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po coś one chyba są

Kara za nieszczepienie

Polecane posty

Gość po coś one chyba są

"Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem tj. miedzy innymi ustawą z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234 poz.1570, z późn. zm.) - osoby przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są obowiązane do poddawania się obowiązkowym szczepieniom ochronnym w ramach Narodowego Programu Szczepień Ochronnych. W przypadku osoby nieposiadającej pełnej zdolności do czynności prawnych odpowiedzialność za wypełnienie ww. obowiązku, ponosi osoba, która sprawuje prawną lub faktyczną pieczę nad osobą małoletnią lub bezradną" Ciekawe prawda? Link podaję do całej wypowiedzi http://www.prawapacjenta.eu/index.php?pId=3642

Gość gość
link działa jak należy - sprawdzałam

Gość gość
nie popadajmy w panike, to dotyczy - na razie - szczepien standardowych dzieci, ale... troche daje do myslenia czy w niedalekiej przyszlosci nie bedziemy np. obowiazkowo chipowani (:

Gość gość
Nikt nie popada w panikę :p. Nigdy po prostu nie słyszałam że jest to prawnie obowiązek opiekuna - rodzica

Gość gość
nieznajomosc prawa...

Gość gość
Więc wszystkie panie na kafe nie szczepiące dzieci szczepionkami obowiązkowymi świadomie łamią prawo? CZAD

Gość gość
Myślicie że nieszczepiące wiedzą że łamią prawo czy nie wiedzą? (nie wypowiadam się czy popieram czy nie)

Gość gość
Myślę że nieszczepiące mają wybór do określonych szczepionek i do określonego wieku dziecka. Niektóre szczepionki są przymusowe jeśli dziecko pójdzie do szkoły i słusznie.

Gość gość
Przypominam sobie, że kiedyś były wezwania do szczepienia i groźby kar.

Gość gość
ja dostalam wezewanie jak moje dziecko mialo 4 miesiace, to zasluga wrednej poloznej, ale moglam przedluzyc ten czas pierwszego szczepienia gdybym podpisywala ze na wlasna odpowiedzialnosc sie nie zgadzam, i wtedy one dalej do sanepidu przekazuja... pewnie tamci by mnie za jakis czas tez wzywali....