Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

uczyć dziecko chodzić?

Polecane posty

Gość gość

moje dziecko skończyło rok, czasem zrobi samodzielnie krok czy dwa, ale nie widzę, żeby bardzo sam chciał chodzić. Czy wspomagać go jakoś? zachęcać? chodzić za ręce itp? Do tej pory dziecko samo się wszystkiego uczyło np. raczkowania, obracania na brzuch, plecy itp. Nie lubię nacisku w tych sprawach,ale może mogę coś zrobić, żeby ta nauka chodzenia jakoś posunęła się do przodu? Jak u was to wyglądało i ile dziecko miało miesięcy?

Gość jawerty
córka zaczęła chodzić przy meblach w wieku 8 miesięcy, a sama bez trzymanki w wieku 11 miesięcy. NIc na siłę sama z siebie zaczęła. Każde dziecko jest inne i nie ma co pospieszać.

Gość gość
Każde dziecko inaczej się rozwija. Jestem mamą bliźniaczek. Jedna z nich już 2 tygodnie przed roczkiem sama chodziła a druga dopiero po miesiącu. Nie ma reguły. Jeśli Twoje dziecko rwie się do wstawania i chętnie próbuje to pomagaj. Jesli nie chce to odpuść. Ono samo wie co i jak. :)

Gość gość
moj syn zaczal jak mial 13,5msca. Nie dawalam go do chodzika, nie prowadzalam, moze gdybym to robila to zaczalby szybciej, ale po co

Gość gość
Nic na sile. Ja swojego dziecka nie prowadzalam za rece, zaczal sam chodzic jak mial rok. Mozesz ja jedynie zachecac wolac do siebie. Kwetsia zeby ona sie odwazyla i poszla. Dobrym sposobem jest jak dziecko juz dlugo chodzi przy meblach danie czegos w dwie razczki jak akurat stoi, wiekszosc dzieci wtedy idzie samo bo rece ma juz zajete :-)

Gość gość
Moja córka dwa tygodnie temu skończyła rok. Przy meblach,w łóżku wstawała i chodzila jak miała ok.9 m-cy. Aktualnie pięknie chodzi (a nawet biega :-) ) trzymana za raczkę,ale sama zrobi tak jak Twoja dwa,trzy kroki i z wygody chyba upada na pupę i raczkuje. Widzę że ma frajdę,gdy chodzi prowadzona za rękę ale sama nie chce... Nic nie przyspieszam.