Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adam 1250

Kara w zawieszeniu co mogę zrobić??

Polecane posty

Gość Adam 1250

Sprzedałem poprzez internet dwie podrobione bluzy z logo adidas. Za kilka dni mam sprawę w sądzie gdyż ktoś zgłosił to na policję. Nie wiem co mam zrobić gdyż grozi mi 6 miesiecy w zawieszeniu na 3 lata. Czy mam poddać się dobrowolnie karze czy lepiej nie. Mam 20 lat , chciałbym podjąć pracę ale boję się że to wszystko zniszczy. Wiem że popełniłem błąd , nie sądziłem że poniosę takie konsekwencje . Proszę o wszelkie informacje

Gość gość
Poddaj się sam karze. Jak jest możliwość to weź naprawę szkody, a jak nie to najniższy wymiar kary w zawieszeniu jaki grozi za ten paragraf.

Gość gość
No i jeszcze możesz udawać glupka i upierać się przy tym, że niewiedziales, że to podróbki.

Gość Adam 1250
no właśnie najgorsza jest dla mnie ta kara w zawieszeniu , chciałbym podjąć pracę ale wiem że tam będą wymagali ode mnie wniosek o niekaralności. Jestem w stanie ponieść koszta sądowe i zwrócić koszta osobom pokrzywdzonym . Nigdy wcześniej nie byłem karany. A w dodatku jeszcze mam chorą mamę której na pewno odbije się to na zdrowiu

Gość gość
Wnioskuj o naprawienie szkody. Wytlumacz jaką masz sytuację i może sędzia pójdzie Ci na rękę.

Gość Adam 1250
już na policji mi powiedziano że brak znajomości prawa w niczym mi nie pomoże a może tylko zaszkodzić. Popełniłem głupotę wiem , ale nie miałem złych zamiarów. Gdyby ktoś wcześniej chciał zwrotu gotówki bez problemu zwrócił bym kasę , ale nikt się ze mną nie skontaktował w tej sprawie. Do zawiasów jeszcze grozi mi grzywna w wysokości 1000 zł . Jestem tak załamany że nie chce sie żyć

Gość gość
Takie coś nie skreśla Cię jako człowieka, a pracę możesz znaleść inną. Najważniejsze, że żałujesz. Jak nie da się uniknąć lejcy to popros o najniższą karę.

Gość gość
Nie w każdej pracy chcą wniosku o niekaralności. Idź gdzieś na budowę albo produkcję, zarobisz kasę, splacisz dług. Nie martw się.

Gość lanser
Dostałeś od kogoś kogo przesłuchanie nie jest możliwe bo np. mieszka za granicą albo zmarł niedawno,przy czym nie wiedziałeś że to podróby.Dowiedziałeś się oddasz poszkodwnaym kasę. Nic nie dostaneisz.Zakładam że wcześniej się już nie rpzyznałeś w zeznaniach. Przyznasz się dostaniesz zawiasy albo okres próby. Poddanie się karze było dobre na etapie postępowania o ile dogadalibyście się z oskarżycielem co do tej kary. Teraz to już musztarda po obiedzie bo musiałbyś się przyznać do tego o co jesteś oskarżony jeśli rozważasz poddanie się karze to musi to być występek .Negocjacie będą trudniejsze i jak sąd się już zbierze przyjdą poszkodowani być moze któryś z nich jest oskarzycielem posiłkowym to na żaden rarytas w wymiarze kary nie możes zliczyć pewnie będzie zbliżona do tej którą i tak dostaniesz. O ile się nie rpzyznałeś wcześniej to teraz pozostaje tkwić przy tym że jesteś durny i nie wiedziałeś co sprzedajesz. Ew. może masz młodsze rodzeństwo tj. poniżej 13 roku zycia w momencie sprzedaży powiesz że to rodzeństwo, rodzeństwo potwierdzi i po kłopocie. Rodzice dostaną dozór kuratora bo sobie z tym dzieckiem poniżej 13 roku życia nie radzą :D

Gość Adam 1250
właśnie w tej pracy którą zamierzałem podjać ten wniosek jest konieczny. Czy np gdy na sprawie nie będzie osób pokrzywdzonych sprawa się nie odbędzie czy zostanie przełożona?? Nigdy nie miałem do czynienia z czymś takich i nie mogę spać z tego powodu - nie ukrywam ze strasznie się zamartwiam . Czy mogę przedstawić w sądzie jakieś wnioski z prośbą o umorzenie śledzctwa ? Czy wrecz zostane wysmiany ??

Gość Adam 1250
mam 10 letnią siostrę ale matka zabiłaby mnie gdybym dzieciaka w to wplątał . Tak przyznalem się do zarzucanych mi czynow ale czy jako osoba nigdy nie mająca problemow z prawem nie moze dostać jakiegoś pouczenia albo po prostu tylko ta karę grzywny a od razu karę w zawieszeniu. 6 miesięcy na 3 lata to jak dla mnie bardzo surowa kara za taki czyn.

Gość gość
Wyrok może zapaść bez obecności pokrzywdzonych (sam byłem oszukany) i nie byłem na żadnej sprawie. Wszystko zależy od osoby w czarnej todze.

Gość gość
Sprawdź jakie kary są za ten paragraf, a później wnioskuj o tą "lepszą" dla siebie

Gość Adam 1250
sprawdziłem niestety ta najniższa kara wcale nie jest jakaś lepsza bo to 6 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata. Cholernie boję się gdyż pech jakiś mnie spotka i zrobię coś ,, niechcący'' a pójdę siedzieć . Czy sędzia będzie mógł w jakiś sposób przychylić się i dać inną karę ale nie tą w zawiasach??

Gość lanser
no to jak się przyznałeś to jesteś durny więc ratuje cie tylko zaswiadczenie od dwóćh biegłych psychiatrów że faktycznie jesteś durny :D tak zupełnie serio to jak się przyznawałeś trzeba było negocjować że przyznasz się pod warunkiem że karą nie będą zawiasy a grzywna,im się statystyka poprawi,sąd zaoszczędzi czas i wszyscy będą szczęsliwi. jaki sens się rpzyznawać a teraz zastanawiać czy nie poddać karze to ja nie wiem. co do zaświadczenia to bierzesz teraz i idziesz do pracy, nie musisz im go dostarczać co chwile. zawieszenie albo okres próby nie są dla ciebie dobra perspektywą jeśli planujesz pracę za jakiś czas a nie od zaraz bo zatarcie skazania nastąpi dopiero po 5 latach od końca okresu zawieszenia lub próby dokładnie to 6 miesięcy po tym okresie plus 5 lat . zawieszenie możesz mieć nawet na kilka lat. grzywna jest lepsza bo czas na zatarcie liczy się od momentu zapłaty i po trzech latach możesz wnioskować o skrócenie okresu zatarcia. najlepsze byłoby odstąpienie od wymierzenia kary i zaświadczenie o niekaraniu dostaneisz albo teraz albo za rok bo w przypadku odstąpienia okres na zatarcie skaraca się do roku. o co jesteś oskarżony ? art. 305 paragraf 1 czy 2 ?jeszcze coś innego ?

Gość lanser
, niechcący'' a pójdę siedzieć . >>>czyli jesteś patologicznym przestępcą :O skoro zakładasz że coś może ci się zdarzyć więc nie warto ci nic doradzać. idz do prawnika zapłac oni doradzaja przestepcom. jeszcze tylko powiem że jesli to nie poszkodwany ktoremu sprzedales byl inicjatorem postepowania a kancelaria wynajęta przez wlasciciela praw do znaku towarowego ktorego podroby ty sprzedawales to ciezko ci bedzie sie dogadac w jakiejkolwiek kwestii a kara bedzie surowa. jesli sprzedawales przez internet to moze wcale to nie byla jedna z tych dwoch osob bo one najpewniej najpierw by chcialy kase od ciebie. cos kręcisz jak to przestepcy maja w zwyczaju :D

Gość gość
Adam 1250 wczoraj mam 10 letnią siostrę ale matka zabiłaby mnie gdybym dzieciaka w to wplątał . xxx

Gość Adam 1250
do lanser możesz nazywać mnie jak chcesz- szczerze sam zaczynam tak się czuć właśnie jak przestępca. Mogę powiedzieć tak w życiu zawsze mam pecha , jakoś tak zawsze się składa i właśnie boję się że poprzez zawiasy coś akurat się stanie. Artykuł 286 KK 1

Gość gość
Mogę powiedzieć tak w życiu zawsze mam pecha , jakoś tak zawsze się składa xxx bo szczęście trzeba sobie zorganizować - jak mówił Wielki Szu

Gość lanser
a oszustwo :D takich nie lubie najbardziej. gdyby bylo jak piszesz dostalbys $3 wiec jak kazdy oszust cos krecisz i pomijasz niewygodne fakty. i tak cie oszczedzili skoro za obrot podrobami nie masz zarzutu. jesli dostales zarzut o doprowadzanie do niekorzystnego rozporzadzenia mieniem to musiales wiedziec ze to podroby wiec dlaczego o obrot podrobami cie nie scigaja to nie wiem. trzeba bylo od razu oddac poszkodwanymn kase jak dostales wezwanie na przesluchanie przeprosic zaproponwoac dodatkowa rekompensate albo nie byc idiota i sie nie rpzyznawac ze zrobiles to z premedytacja. teraz licz na laske albo idz do jakiegos dobrego prawnika po porade moze cos wymysli. skoro zakladasz ze cos ci sie moze przytrafic w przyszlosci to od razu ci powiem ze jak poszkodwnaym nie oddasz kasy bo na 99% sad cie do tego zobowiaze, dostaniesz zawiasy czy okres proby a kasy im nie oddasz w wyznaczonym terminie to jak oni to zglosza pozniej do sadu to masz doskonale okazje na odsiadke. co mądrzejsi tak robia z oszustami, ze sie nie dopraszaj o wlasne pieniadze, cwaniak sie cieszy ze kasy nie oddal, a jak termin minie to pisza do sadu ze skazany szkody nie naprawil i wtedy dopieor dostaje kare na jaka zasluzyl.

Gość Adam 1250
sprzedalem dwie bluzy w dodatku jedna z nich byla kupiona z mysla o mnie. Tak wiedzialem ze to podrobki gdyz cena za nie byla niewielka . Wydaje mi sie ze ta kara jest zbyt surowa. Gdybym byl przestepca i handlowal nielegalnym towarem na pewno siedzialbym juz w kriminale. Szczerze zaluje tego , moja glupota nie wiedzialem czym to grozi .

Gość lanser
cena o niczym nie swiadczy. ktos kto kupil od ciebie pewnie tez nie zaplacil tyle ile za oryginal a jednak nie wiedzial ze to podroba. poza tym dostalbys wteyd zarzut z paragrafu trzeciego tam nie ma minimalnego wymiaru kary. cos krecisz, za 2 bluzy i naprawienie szkody oraz oswiadczenie ze nie wiedziales ze to podroby umorzyliby sprawę.

Gość Adam 1250
właśnie o to chodzi że wszyscy mi mówią żebym nie godził się na tak wysoką karę i że taką karę dostają złodzieje lub osoby które wyłudziły pieniądze a nie wysłali towaru . Nie wiem już sam. Wiem ze karę muszę ponieść i jestem w stanie - tylko nie te zawiasy , wolałbym już większą kwotę pieniężną . Czy warto poradzić się adwokata w takich sprawach ??