Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

siateczka na owoce i przekąski

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z mam korzysta z takiej specjalnej siateczki na owoce i inne przekąski dla niemowląt? Nie wiem jak to dokładnie nazwać, chodzi mi o taki gryzak siateczkowy, do którego wkłada się no kawałek owoca, żeby dziecko mogło sobie pociamkać, a nie udławiło się. Czy jest to fajne, czy kolejny zbędny gadżet? Raczej kupię, bo koszt niewielki a ja będę spokojniejsza, że dziecko się nie udławi, przynajmniej na początku, ale ciekawa jestem waszych opinii.

Gość gość
Ja dawałam normalnie kawałek owocu. Trzeba pilnować na początku, żeby się dziecko nie udławiło, ale już bez przesady. Od 6mca dostawał np. kawałek jabłka. Najpierw skrobał ząbkami i dziąsłami, potem odgryzał kawałeczki, ale nie połykał (to był najtrudniejszy moment, bo właśnie wtedy było ryzyko zadławienia), a teraz ma 10mcy i potrafi normalnie kawałek jabłka zjeść bez większych problemów sam. Odgryza, ciamka i połyka. Ma 4 ząbki. Znam 2 latków, które nie potrafią tak ładnie jeść. Możliwe, że siateczki są fajne, ale uważam, że można się bez nich obejść. Chyba zależy ile dziecko ma. Ja wprowadzałam nowe pokarmy dopiero po 6mcu, bo mały jest alergikiem. Już wtedy siedział stabilnie. Dla młodszych dzieci siateczka może faktycznie być rozwiązaniem.

Gość gość
Kosztuje to tak niewiele, że na Twoim miejscu bym kupiła ;) Ja miałam, korzystałam z tego z miesiąc, ale fajnie było, młoda miała zabawę, poznała dzięki temu wiele nowych smaków, a - tak jak piszesz - ja miałam spokojną głowę, że się nie udławi. Tylko mała rada: nie próbuj tej siateczki z bananem, bo będziesz miała taki syf, lepiszcze i miazgę, że mała bania :classic_cool: :P