Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak robić soki z warzyw? Co kupić? sokowirówkę czy wyciskarkę?

Polecane posty

Gość gość

czy potrzebna do tego jest wyciskarka czy sokowirówka? planuję robić soki tylko z warzyw, np. marchewki, buraka Jakie soki wy robicie?

Gość gość
proponuję sokownik. To taki garnek, który się składa z trzech części. Pierwsza część jest na dole i do niej lejesz wodę, na to nakładasz drugą część, zostawiasz pustą, i na to idzie część trzecia, dziurkowana - tu wkładasz warzywa. Stawiasz to na gazie i gotujesz. Warzywa gotują się na parze, więc nie tracą wszystkich wartości. Sok, który się tworzy spływa do tej drugiej części. Wlewasz wrzący sok (za pomocą umieszczonego przy drugiej części wężyka) do butelek i od razu zakręcasz - wekuje się automatycznie.

Gość gość
Sokowirówka dobrze się sprawdza.

Gość gość
ps. ja akurat robię z owoców - z jabłek, wiśni, śliwek. ale kiedyś robiłam z marchewki i było ok.

Gość gość
ja proponuję wyciskarkę. Ze wszystkich podanych warzyw i owoców sok wyciśnie. Sok jest smaczniejszy i mniej spieniony niż z sokowirówki. Podobno zdrowszy, ale tego nie potwierdzę. Sok robi się szybko bo warzyw i owoców nie trzeba obierać (z wyjątkiem pomarańczy, kiwi). Myje jeszcze szybciej.

Gość gość
też chciałam robić soki sama ale zabrakło mi czasu. więc po prostu kupuję takie, które są zdrowe czyli z oleofarm. mają ich dużo w tym sklepie, od ciemnych owoców, po sok z aloesu. a nie mają ani cukru ani konserwantów, więc warto.

Gość gość
Sokowirówkę/wyciskarkę, ale nie zwykłą co przez nią przelatują kawały nieprzeciśniętych odrzutów, tylko porządniejszą tzw. ślimakową. Takie są najwydajniejsze, bo nie wywalasz połowy towaru do kosza.

Gość gość
Lepiej było by zakupić wyciskarkę. Wyciskany sok z warzyw byłby o wiele smaczniejszy i pozbawiony resztek. Takich jak skorka :) Z sokowirówkami to różnie bywa. Ale najważniejsze to aby było dobre sitko, musi mieć małe oczka aby nie przepuszaczało własnie tych resztek. Od siebie mogę polecić huroma hu 400. Używam go już od kilku lat i soki są bardzo czyste :0