Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Grzyby na zimę

Polecane posty

Gość gość

Witam :) Zaczyna się sezon grzybowy, chcemy z mezem nazbierac wiecej na zime. jak najlepiej je trzymac w domu - marynowac, czy suszuc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zalezy co chcesz z nimi zrobic pozniej :) jak na kanapke, lub do potraw to moga byc marynowane, a suszone dobrze sprawdza sie do zupy grzybowej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a jezeli chodzi o suszenie, to jak najlepiej je suszyc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kiedys wieszalam je na sznurkach i suszylam, ale generalnie duzo bylo z tym zabawy. kupilam wczoraj w polo markecie suszarke do grzybow i zobaczymy jak sie sprawdzi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
u mnie suszarka zupelnie się nie sprawdziła, bo chyba z tydzień musiałyby tam siedzieć, żeby sie dosuszyły. Poza tym mało miejsca i przy dużej ilości do bani. Wkładam do piekarnika na blaszki, uchylone drzwiczki, 100 st na termoobieg i suszą się super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a jeśli ktoś ma zimną piwnicę, to można zrobić "sos" z duszonych, powekować, spasteryzować i do piwnicy :) W zimie duszone grzybki niezapomniane. (aha, bez śmietany oczywiście, wekować)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja wolę suszyć, bo ocet jest niezdrowy robię kilka słoiczków marynowanych, bo mąż lubi, ale resztę suszę i w zimie zużywam do zup, kapusty, pierogów itd. grzyby mam z własnej działki i zbieram i suszę stopniowo w suszarce, ale jak mam większą partię to albo w piekarniku albo na sznurkach, które wieszam na kominie przechowuję najczęściej w dużej, szczelnie zamkniętej papierowej torbie i jeszcze nigdy się z nimi nic nie stało kanie też świetnie się suszą i są potem bardzo smaczne po namoczeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×