Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Witam,mam nadzieję,że wybrałam właściwy dział. mam bowiem ogromny problem: W grudniu 2013 roku urodziłam córeczkę. Byłam zatrudniona na umowe o pracę,,lecz umowa wygasła z dniem porodu. Do grudnia przebywam na zasiłku macierzyńskim,lecz potem będę musiała szukać prac lub iśc na zasiłek dla bezrobotnych. Problem polega na tym,że znów jestem w ciąży... O znalezieniu pracuy w tym stanie moge pomarzyć. Co prawda ciąża jest ookoło 4 tyg,lecz mam już co do tego pewność. Moje pytanie brzmi: czy na kolejnego maluszka będzie mi tez przysługiwał zasiek macierzński,czy będę już musiała sukac innego rozwiązania?

Gość gość
Jeśli będzie ci przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych to macierzyński też. Jeśli nie masz prawa do zasiłku dla bezrobotnych to będziesz miała tylko ubezpieczenie zdrowotne, zasiłku macierzyńskiego już nie.

Gość gość
a ten rok spędzony na macierzyńskim liczy się do bezrobocia? i jeśli w ciąży przebywałam na l4?

Gość gość
zasiłek macierzyński przysługuje pracownikowi, ty jesteś osobą bezrobotną więc nie masz prawa ani do zasiłku ani do L4.

Gość gość
Nie, skoro umowa ci wygasła z dniem porodu, to niestety nie masz prawa do zasiłku dla bezrobotnych i właściwie do niczego :( Spróbuj w MOPSie popytać, bo nasze państwo tak wspiera matki, że możesz zdechnąć z głodu jak nie masz pracy :(

Gość gość
"Prawo do otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych mają kobiety, które przepracowały co najmniej rok, są zarejestrowane w Urzędzie Pracy jako bezrobotne (zrobiły to niezwłocznie po ustaniu zatrudnienia). Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje przez cały okres ciąży, a także po porodzie. Świadczenia są wypłacane kobiecie tak długo, jak w normalnych warunkach zatrudnienia byłby wypłacany jej zasiłek macierzyński. Oprócz zasiłku bezrobotna ma prawo również do darmowej opieki medycznej, a po urodzeniu dziecka, może je zgłosić w Urzędzie Pracy do ubezpieczenia." http://www.mjakmama24.pl/rodzice/ariera-prawo-finanse/praca/zus-i-macierzynski-jak-wylicza-sie-swiadczenia-kobietom-bezrobotnym,227_4603.html

Gość gość
Liczy się: "Okres pobierania zasiłku macierzyńskiego (także po ustaniu zatrudnienia) jest okresem składkowym - ponieważ od zasiłku macierzyńskiego naliczane są składki na fundusz emerytalny (i rentowy)." "Zasiłek wypłacany po okresie zatrudnienia uwzględnia się przy prawie do zasiłku dla bezrobotnych "Pobieranie zasiłku macierzyńskiego wyłącza możliwość zarejestrowania się jako osoba bezrobotna. Oznacza to, że dopiero w momencie zakończenia pobierania zasiłku macierzyńskiego możliwe jest zarejestrowanie się jako osoba bezrobotna. Do okresu, od którego zależy przyznanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych, wlicza się także przypadający po ustaniu zatrudnienia okresy pobierania zasiłku macierzyńskiego, jeżeli podstawę wymiaru tego zasiłku, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenia społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę. A zatem to, czy okres pobierania zasiłku macierzyńskiego po ustaniu zatrudnienia będzie uwzględniony w okresie, od którego zależy prawo do zasiłku dla bezrobotnych, będzie zależało od wysokości podstawy tego zasiłku. "

Gość gość
Mój zasiłek wynosi 1021 zł etto,ze względu na to,że zdecydowałam się na rok macierzyńskiego,

Gość gośćandriuuuuuu
acha

Gość trzynasta pensja
a orientujecie się czy do tej średniej pensji, na podstawie której liczony jest zasiłek macierzyński wliczane są 13 pensja i nagrody?

Gość gość
tak liczy sie wszystko