Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kupno mieszkania. Na jakie strony świata najlepiej usytuowanie okien?

Polecane posty

Gość gość
Od strony południowej- wtedy masz piekny jasny pokój prawie cały dzien, nie ma nic gorszego jak okna od strony zachodniej, wschodniej ( bije po oczach od rana) czy północnej gdzie ciagle jest ciemno

Gość gość
a od strony zachodniej to jest istna maskara bo wtedy jest strasznie gorąco bo słońce jest nisko i w lecie sie wytrzymać nie da. Mam dom wiec okna ze wsztytskich stron i wiem co w trawie piszczy. Południowa strona!!

Gość gość
ja mam północ południe - sypialnia , kuchnia i łązienka północna - reszta sypialni i salon i ogród południowa i generalnie się to sprawdza - ewentualnie kuchnia mogłaby być jaśniejsza. Jeśli chodzi o blok to brałabym albo południe albo południe- zachód.

Gość gość
zachód??ty chyba nie zdajesz sobie sprawy co sie dzieje w lecie w pomieszczeniach od zachodu:-)

Gość gość
wszystkie byle by nie północ!!! a już napewno nie balkon lub taras po północnej stronie

Gość gość
południe i zachód, no i co z tego że jest gorąco w lecie a ile tego lata mamy. Nie wiem ale u nas lato i upał był przez miesiąc także można wytrzymać.

Gość gość
Nie zgadzam się! TYlko POŁUDNIE!!! Mieszkałam w mieszkanieu dwu pokojowym i duzy pokój był od południa i aż się chciało w nim siedzieć, sypialnia była od północy i była to taka nora, w której jednego promyku słońca nie było. Nawet mi sie tam spać nie chciało i spaliśmy w salonie...

Gość gość
południowe mieszkanie,lub wschodnio-południowe. północ odpada ciemno jak w doopie całe 24 h

Gość gość
a co śpisz w dzień że słońca potrzebujesz? Ja śpię w nocy w sypialni i słońce mi tam nie potrzebne. A co do zachodniej strony i gorąca klimatyzator teraz może mieć każdy więc to nie jest problem.

Gość gość1990
- Południe, Południowy-zachód - strasznie gorąco w lato, bez klimy nie da rady, uciążliwe a wręcz niebezpieczne dla zdrowia (najgorszy wybór) - Wschód - rano nawala słońce w okna, wkurzające na maxa w dni wolne, jak chce się pospać - bez żaluzji nie da rady żyć - Północ - mało światła w dzień, jak masz w pokoju ciemne ściany to masz bardzo ciemny, nieprzyjemny pokój - Zachód - przy zachodzie słońca ładne widoki, ale słońce nisko i nawala w oczy, lepiej mieć żaluzje. Ogólnie na zachodzie chyba najlepiej mieć okna.

Gość gość
co za bzdury piszesz powyżej, na południu wcale nie jest gorąco i nie trzeba żadnej klimy to na zachodzie tak jest

Gość gość1990
W ostatnim zdaniu się pomyliłem, chciałem napisać, że okna na północy są najlepsze, a na południu i zachodzie najgorsze, bo się nie da w lato wytrzymać z gorąca.

Gość gość
na północy najlepsze?? hahaha weż się nie kompromituj, no chyba że ejstes jakimś jaskiniowcem co nienawidzi słońca i lubi siedziec w mrocznych pomieszczeniach🖐️

Gość gość
no właśnie,jak my kupowaliśmy mieszkanie to kierowaliśmy się tylko tym,żeby okna nie byly od strony północy, pozostałe 3 strony były nam obojętne

Gość gość1990
Brak słońca to nie problem bo ma się w domu prąd i żarówkę, no chyba, że się w jaskini mieszka, to rzeczywiście lepiej mieć po słonecznej stronie okna. I tak przecież normalny człowiek nie siedzi w domu w dzień, by "cieszyć" się słońcem zza okna, tylko jest w pracy lub odpoczywa za miastem. Więc lepiej mieć okna na północy bo wracasz do mieszkania chłodnego, a nie takiego, co przez cały dzień słońce napieprzało w okna i jest teraz 50*C.

Gość gość
gość1990 przestan sie kompromitować ok???

Gość gość1990
No jak się jest kurą domową, lub bezrobotnym pasożytem, to może ktoś siedzi w dzień na chacie i mu słońce w okna się podobają, ale dla normalnych ludzi pracujących, mających normalne życie najlepszy jest powrót do chłodnego mieszkania.

Gość gość
Ja pracuje i jakoś wolę wracać do przytulnego słonecznego mieszkania, a nie do ponurej, ciemnej nory i musieć doświetlać je sztucznym światłem.

Gość gość
Od południa mieszkałam w takim mieszkaniu 8 cudownych lat od rana do zachodu słońce i ciepło. W zimie gdy słońce świeciło nie zapalalismy kaloryferów ponieważ mury były tak nagrzane że w mieszkaniu było ciepło. Dodam że mieszkam w Irlandii gdzie raczej często pada. Do tego zero grzyba na ścianach i koło okna . A jak tu ktoś napisał żarówka i lampa się znajdzie cóż pewno że się znajdzie ale po co sobie nabijać rachunki skoro można zaoszczędzić.