Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka filologii

Jaki kierunek studiów jest opłacalny?

Polecane posty

Gość studentka filologii

Zaczynam 1 rok filologii romańskiej. Po tym mogę być albo nauczycielką albo tłumaczem lub w jakiejś firmie pracować. Tylko, że boję się trochę, że po 5 latach studiów będę pracować za marne grosze, a tego bym nie chciała ze względu na sytuację osobistą. Raz, że nie mogę mieszkać u rodziców, a dwa, że nie ma co liczyć na to, że mąż będzie dobrze zarabiał, bo jestem innej orientacji ;) Do rzeczy: po jakim kierunku są perspektywy na większe zarobki?

Gość gość
po kursach fryzjerskich albo kursach spawania!

Gość gość
yees zrob sobie w trakcie studiow kurs spawacza, to jest to

Po pielęgniarstwie. Wystarczy licencjat. Zarobki na kontrakcie, bo tak z reguły zatrudniane są pielęgniarki, utrzymują się w miastach wojewódzkich około 30 zł na godzinę. Pracy jest dużo, można przebierać i można sobie dorabiać dodatkowo, bo jest to praca zmianowa. W efekcie dziś pielęgniarki potrafią zarabiać nawet ponad 10 000 zł na miesiąc i martwią się jakby tu nie przekroczyć progu podatkowego. :) Zapraszam do poczytania mojego bloga: http://pata-patu.blogspot.com

Gość azjatka333
Jaki kierunek studiów jest najbardziej opłacalny? Ano w tej kwestii polecam lekturę poniższego artykułu: http://www.praca-sucha.pl/porady-dla-pracownikow/567/zawody-ktore-sie-oplacaja Wynika z niego, że gwarancję zatrudnienia oraz godziwych zarobków mogą mieć: aktuariusze, programiści aplikacji mobilnych, lean menedżerzy, wspomniani przez Ciebie tłumacze oraz pośrednicy nieruchomości. Jeśli chodzi o tłumaczy właśnie, to możliwości są naprawdę ogromne. "Zapotrzebowanie na tłumaczy z roku na rok wzrasta. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że jako kraj jesteśmy przez zachodnie firmy postrzegani jako ciekawe miejsce do prowadzenia działalności gospodarczej, ale również z tego powodu, że nasze rodzime przedsiębiorstwa coraz częściej otwierają się na europejski, afrykański czy azjatycki rynek. Tłumacze znajdują przy tym zatrudnienie bezpośrednio w danej firmie lub też w biurach tłumaczeń, które ściśle współpracują z zewnętrznymi podmiotami. Niezależnie jednak od sposobu zatrudnienia liczyć można na rozwój i ciekawą pracę".