Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6 latek przestał rosnąć DLACZEGO

Polecane posty

Gość gość

Synek urodził się książkowy, ale od kiedy pamiętam zawsze przy rówieśnikach był tym niższym pomimo, że my - rodzice nie jesteśmy bardzo niscy. Do tej pory był zawsze na około 50 centylu jeśli chodzi o wzrost, ale ostatnio spadł na siatce centylowej i jego wzrost obecny oscyluje między 10 a 25 centylem. To chyba nie jest normalne? Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem? Co może być powodem?

Gość gość
Nie, nie przyjmuje żadnych leków. Jest całkowicie zdrowy.

Gość gość
Jest w siatce i to nie na samym dole więc owszem, to jest normalne, a wzrost równie dobrze może mieć po dziadkach. W ogóle, ani cm. nie wzrostu mu nie przybyło od zeszłego roku? Jeśli tak to niepokojące, ale jeśli jest po prostu z tych niższych dzieci to nic się nie dzieje, zwłaszcza jak nie towarzyszą temu żadne inne objawy.

Gość gość
a jak u niego z jedzeniem?

w jakim czasie przestał rosnąć? pół roku, rok? Idz do rodzinnego pediatry, oceni wiarygodnie, czy jest się czym przejmować

Gość gość
Przez ostatnie 13 miesięcy urósł może 2 cm. W tym wieku to raczej nie jest normalne. Poza tym i my - rodzice, a także dziadkowie wszyscy są wysocy. Najniższa jest mama mojego męża, bo ma 164 cm wzrostu więc nawet w jej przypadku trudno mówić o bardzo niskim wzroście.

Gość gość
Je raczej normalnie choć niewiele i niechętnie. Wybieramy się na bilans, ale termin mamy dopiero za 2 tygodnie, a ja zmierzyłam go wczoraj i szczerze się martwię. Niski wzrost synka od zawsze niepokoił mnie trochę, ale lekarz zawsze uspokajał i twierdził, że jest ok i że nie ma powodu do niepokoju więc wierzyłam, że taki jest i kiedyś nadrobi jak wszyscy dookoła twierdzili. Dotychczas jednak rósł dosyć harmonijnie, a teraz? No jest to na pewno niewiele przez tak długi okres czasu:(

Gość gość
wzrost jest też cechą osobniczą, nieraz niezależną od genów. Nie każdy musi być wysoki.

Gość gość
Zrób synowi badania tarczycy, nie tylko TSh, ale inne wskaźniki też. Zahamowanie wzrostu może miec związek z zaburzeniami tego organu.

Gość gość
A jakie są objawy niedoczynności tarczycy u dzieci?

Gość gość
Mój ojciec był zawsze tym najniższym w klasie kurduplem, a w szkole średniej tak wystrzelił, że wszystkich przerósł.

Gość gość
Może nie będzie wysoki? Ja mam 1,57 cm, mąż 195 cm. Synek 2,5 roku ma kupowane ubranka pod względem wzrostu na 104-110 cm i jest bardzo wysoki jak na swój wiek. Jeżeli nie przestanie rosnąć, to wzrost będzie po ojcu na szczęście. W Twoim przypadku nie ma raczej powodu do niepokoju, być może będzie niski. Geny niestety odpowiadają za wzrost. Moje nogi ledwo się zaczną, i już się kończą... :-(

Gość gość
Wpisz sobie w google takie haslo, tam znajdziesz wyczerpujące artykuły. Tylko pamietaj, że nie wszytskie symtomy musza wystapić i nie wszystkie na raz. U mojego syna ze wzrostem ok, włosy i skora w normie, a jedynym znakiem wola tarczycy i niedoczynnosci jest nadwaga.

Gość gość
Mój syn był najniższy aż do liceum, potem zaczął rosnąć. Ale też się już denerwowałam, bo był też bardzo drobny

Gość gość
Już dawno zastanawiałam się czy to może być problem z tarczycą ponieważ w pierwszej ciąży, czyli tej z synkiem miałam niedoczynność tarczycy, która nie była zdiagnozowana. Pytałam nawet o to mojego endokrynologa, ale ten powiedział, że na pewno dziecko jest zdrowe skoro badanie po porodzie wyszło prawidłowo. Nie wiem naprawdę co myśleć i co może być powodem? Na pewno tym razem nie odpuszczę i zrobię badania tarczycy. Czy mogą być jeszcze jakieś inne powody?

Gość gość
Jacy wy byliście w jego wieku?

Gość gość
oj, to nie odkładaj badan, tym bardziej,ze w ciązy nie było ok. JA się leczylam całą ciążę na nadczynnosc, niby badania po porodzie małego wyszły w porzadku, w nast. latach badalam mu już tylko tsh (błąd, powinnam wszystko), teraz ma 7 lat i dopiero rozpoczynamy leczenie. Nie sugeruj się opiniami pediatry, musisz iśc do endokrynologa dziecięcego.

Gość gość
Jesli masz kasę, mozesz zrobić bez skierwania: tsh, Ft3, Ft4, anty- TPO i anty-TG. Koszt ok. 120 zł,zalezy od labo. Będziesz miała juz na 1. wizytę, na której powinni zrobic synkowi jeszcze usg.

Gość mama6latka
Skoro geny mają wpływ na wzrost, to synek przy rodzicach ze wzrostem 191 cm i 169 cm jednak powinien być co najmniej średnio wysoki, prawda? ;) A moje dziecko nosi ubranka na wzrost 104/110, max 116. Z tego co go mierzyłam ma 113-114 cm wzrostu. Nadwagi nie ma, bo waży 20 kg. Ja sama mając 6,5 roku mierzyłam 125 cm wzrostu wiec różnica jest ogromna.

Gość mama6latka
mamo 7-latka z nadczynnością: a co się dzieje z Twoim synkiem?

Gość mama6latka
to ja autorka ;) wymyśliłam nick dla rozróżnienia ;)

Gość gość
W sumie nic, tylko zawsze--większy i nieco grubszy. Do tego nocna potliwość i zaparcia. Wyszło,ze ma podwyzszone tsh i ft3, tarczyca wielka jak u dorosłego chłopa.

Gość gość
Powinien, ale może mieć i 160 tylko wzrostu i na to nic nie poradzisz.

Gość gość
to rzyczywiscie malutki, moja corka majac 6 lat miala wzrostu 130 cm, maz ma 190 a ja 168 cm

Gość gość
Mój mąż do szkoły średniej był b. niski, potem nagle, z tygodnia na tydzien-strzelił. Nie do jakiejś obłędnej wysokosci, ma 178 cm, ale zawsze....

Gość mama6latka
Czy oprócz tarczycy mogą być jeszcze jakieś powody tego, że dziecko słabo rośnie?

Gość gość
Nasz 2,5 latek jest bardzo wysoki i to też nie jest dobre. Nawet nie jestem w stanie już go ponieść przez 10 minut. Każdy myśli, że ma 5 lat. Znajoma rehabilitantka nam powiedziała, że tak wysokie dziecko może mieć problemy z kręgosłupem szybko. Powinien wolniej rosnąć. Nie martw się Twój synek też urośnie. Porób badania po uzgodnieniu z lekarzem.

Gość mama6latka
Mogłabym się nie martwić gdyby rósł tak jak dotychczas, harmonijnie, ale teraz?:( Ile wzrostu ma Twój 2,5-latek? Jest z marca 2012?

Gość mama6latka
nie wiem czy to ma znaczenie, ale synek nadal ma wszystkie mleczne zęby (żaden ząbek nawet nie rusza się jeszcze), wszystkie zdrowe