Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaległy urlop wypoczynkowy po macierzyńskim, dziewczyny pomożecie obliczyć?

Polecane posty

Gość gość

miałam zaległy urlop wypoczynkowy 5 dni z roku 2012, w 2013 zaszłam w ciażę i poszłam na L4, w 2013 urodziłam dziecko i poszłam od razu na macierzyński i pytanie: czy na L4 liczy się dni urlopowe czy na macierzyńskim liczą się dni urlopowe (miałam 26 dni w roku) czy przysługuje mi 5+26+26 ? dobrze liczę?

Gość gość
A te 5 dni przypadkiem nie przepadly?

Gość gość
miałam 5 dni zaległe z 2012, mi się wydaje że nie bo gdzieś wyczytałam że urlop przepada po 3 latach.

Gość gość
a i jeszcze mam 2 pytania: 1. czy jeśli mąż wykorzystał 2 dodatkowe dni na dziecko, to ja też mogę czy tylko jedno z rodziców? 2. czy jeśli w roku zdarzały się święta w soboty to to też się liczy i mogę je odebrać?

Gość gość
jedno z rodziców tylko za ten rok, w którym będziesz już pracowała, nie ma takich dni zaległych za rok ubiegły

Gość gość
opieka na dziecko jest do wykorzystania przez jedno z rodziców tylko. O wolnym za dni świąteczne w soboty nie słyszałam.

Tak, urlop Ci się liczy i na zwolnieniu lekarskim i na macierzyńskim.Na moim przykładzie, zaszłam w ciąże w 2012 roku i pracowałam do końca roku a w kwietniu 2013 rodziłam syna , do pracy wróciłam w lipcu 2014r. Miałam do wykorzystania niewykorzystany urlop z 2012, cały urlop z 2013 - 26 dni i urlop z 2014 - to czy cały czy częśc to zależało ode mnie. Nic Ci nie przepada, niewykorzystany urlop z 2012 równeiż masz do odebrania.

Opieka na dziecko jest do wykorzystania przez jednego rodzica, ja wypełniałam oświadczenie jako że mąz nie bedzie wykorzystywał tylko ja.

co do świąt to nie wiem, ogólnie masz od wykorzystania cały urlop zaległy+ bierzący

Gość gość
Co do świąt w sobotę to: "Dzień wolny za święto wypadające w dzień wolny od pracy nie przysługuje pracownikom przebywającym na urlopie macierzyńskim oraz na zwolnieniu lekarskim."

Gość gość
dzięki za odpowiedzi czyli mam do wykorzystania 57 dni, super.