Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko które obraża

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio czytałam opis 24 dziecka - wg którego dziecko może już wykrzyczeć w nerwach do matki jakieś obraźliwe zdania typu "nienawidzę cię" i "nie kocham cię"... skąd biorą takie mądrości ludowe? Moja córeczka w tym wieku jest zakochana we mnie, jej słowa są na poziomie kaczka-kot-pić. Czy to możliwe że 2 latek zna słowa nienawidzę Cię? i że w ogóle ma ochotę ich używać.... Kiedy dzieci i skąd przynoszą takie słowa? Moja siostrzenica gdy zaczęła chodzić do przedszkola zaczęła namiętnie używać słowa Głupi. Ta kolacja jest głupia, ty jesteś głupia, głupia bajka....... strasznie to raziło. choć to nie jest bardzo mocne słow.

Gość gość
24 miesięcznego dziecka, tak miało być na początku

Gość gość
Hm, moje dwuletnie dziecko mówiło pełnymi zdaniami, więc akurat to mnie nie dziwi. Natomiast co do słów- "nienawidzę cię"- jeśli dziecko słyszało te słowa i rozumie co znaczą, a przynajmniej wie że coś niedobrego, to pewnie że używa... A wystarczy raz żeby zauważyć że kogoś to denerwuje czy smuci i zapamiętuje efekt. Mój wprawdzie tego słowa nie znał, najwyżej mówił że "nie cierpi" czegoś, teraz jako trzylatek też się czasem denerwuje i nauczyliśmy go używać raczej określeń typu: "a niech to gęś kopnie, a niech to dunder świśnie"... Jak był mniejszy zdarzało się że mówił że tatuś jest głupi- jak od taty dostał karę, czy że kuzynka jest głupia- jak młodsza od niego męczyła go czy mu coś zabierała.

Gość gość
Przepraszam bardzo moja nie ma 2 lat i mówi do nas 'kocham Cie'. Skąd zna te słowa ? Bo my mówimy to do niej i do siebie nawzajem. Jak do niej powiem 'kocham Cie córciu' to mi odpowie 'kocham Cie też'

Gość gość
Jesli chodzi o umiejętnośc mowienia to nie ma reguły. Moje dziecko ma dwa lata i mowi duzo ale pojedynczych slow, nie buduje zdan. Na placu zabaw jest dziewczynka , tez dwulatka, mowi pieknie pelnymi zdaniami. Ja podobno tez mowilam zdaniami w tym wieku, wszystkie ciotki do dzis sie ekscytują tym faktem :-) natomiast moja siostra zaczela mówić bardzo późno. Dzieci czesto uzywaja slow ktore gdzieś usłyszą i stad mowienie ze się kogos nienawidzi. Przeciez dwulatek nie rozumie znaczenia tego slowa. Tak samo z kocham cie, czesto slyszy wiec powtarza. Dla doroslego milosc jest mega abstrakcja , nie mowic o dziecku.

Gość gość
ja uważam że dziecko powtarza takie słowa kiedy słyszy je u dorosłych. Nie wie co to znaczy ale widzi że dorośli używają tego w nerwach więc powiela ich zachownaie.

Gość gość
to że twoje dziecko jest cofniete w rozwoju to nie znaczy ze wszystkie takie są

Gość gość
nieużywanie przez dziecka słów "nienawidzę" uważasz za cofnięcie w rozwoju? Graltuję Twojego rozwoju w takim razie :D

Gość tancerka flameco
to nie jest obrazanie to jest wyrazenie swoich uczuc, nie wiem czy to rozrozniasz

Gość gość
a dla mnie obrażanie i ranienie innych. I obraz domu w którym się wychowuje. Jeśli w słownictwie 2 latka są słowa jak NIE KOCHAM CIĘ wypowiedziane do mamy, to szybko leciałabym do psychologa z takim dzieckiem!