Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

lakierowanie ząbków

Polecane posty

Gość gość

Dziś byłam u stomatologa z moim synkiem (2 i 8 msc) na pierwszej wizycie. Myślałam, że będzie mu lakierować ząbki a ona powiedziała że nie trzeba i mamy zgłosić się za rok, chyba że wcześniej coś zauważę. To jak to lakierowanie nie jest koniecznością? Chyba pójdę jeszcze do innego stomatologa

Gość gość
Chodzi ci o lakowanie ? Mój syn mial lakowane zeby prywatnie, NFZ nie refunduje tej uslugi, a przynajmniej moj dentysta. U nas lakowanie trzonowców zdalo egzamin, ssyn obecnie 9 letni nie ma oni jednego ubytku :)

Gość gość
jakie lakierowanie? dzieciom lakuje się zęby, chyba o to ci chodzi. Lakuje się z reguły zeby stałe ponieważ jest to dość kosztowny zabieg. Ja płaciłam 50 zł od jednego zęba. A byłaś prywatnie?

Gość gość
Lakierowanie i lakowanie mają podobne nazwy. Mają też podobny cel: zapobiegać próchnicy, zanim zaatakuje zęby. Lakierowanie polega jednak głównie na dostarczeniu zębom fluoru. Lakowanie natomiast jest uszczelnianiem za pomocą specjalnego laku bruzd zębowych, w których w przyszłości mogłaby się rozwinąć próchnica. Lakowanie polega na nałożeniu dodatkowej warstwy na zęby, chroniącej przed bakteriami próchnicowymi. Lakierowanie wzmacnia szkliwo zębów. Lakowanie przeprowadza się tylko na świeżo wyrzniętych zębach (czyli tylko u dzieci lub na zębach mądrości u dorosłych). W przypadku lakierowania nie ma tego ograniczenia. Lakuje się zęby z powierzchniami żującymi, czyli zęby trzonowe i przedtrzonowe (od czwórek do ósemek, czyli zębów mądrości) i zęby całkowicie zdrowe, bez śladów demineralizacji. Lakierowanie jest dostępne dla wszystkich zębów, chociaż przez tym zabiegiem trzeba je dobrze oczyścić – za pomocą skalingu i piaskowania. W ten sposób efekty zabiegu, jaki oferuje stomatologia estetyczna, będą optymalne

Gość gość
tak małym dzieciom nie lakieruje się zebów. Jest zbyt duże stężenie fluoru, może podziałać niekorzystnie na zdrowie maluszka. Nawet pasty dla dzieci mają zmniejszoną ilość fluoru.

Gość gość
Autorka postu O boziu! Odróżniam lakierowanie od lakowania :-) dzięki za ostatnią odp. Czyli jednak dobrze doradziła mi stomatolog. Jednak ma to szkodliwy wpływ na ząbki. Dzięki

jeśli dziecko ma zdrowe zęby to nie ma potrzeby lakierowania ich fluorem, wystarczy utrzymywać higienę. natomiast jesli sa początki demineralizacji czy już nawet próchnica to trzeba działać. pewnie Twoje dziecko nie miało żadnych problemów i dlatego nic nie zleciła p.s. lakierowanie jest refundowane do 18 r. ż. a lakowanie do ukończenia chyba 6 r.ż.

Gość gość
moje dziecko ma prawie 3 lata pare mc temu bylismy u stomatologa po raz pierwszy problem z gornymi jedynkami prochnica dentysta stwierdil zeby myc zeby i nie dawac slodyczy, niedawno zauwazylam ze w jednej jedynce robia sie dziury na przyszly tydzien mam umowiona wizyte na nfz u innego stomatologa bedzie cos dzialas z tymi zabkami i nic sie nie placi ...