Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego poziom kształcenia w polsce jest tak niski?

Polecane posty

Gość gość

Właśnie dowiedziałam się, że moja koleżanka która w liceum dostawała 2- ze swoimi przyjaciółkami dostała się na pedagogikę do uniwersytetu. Dziewczyna nie zdawała nic dodatkowo a podstawy napisała mizernie. A jednak uczy się na państwowej uczelni. Ja w przygotowania do matury włożyłam tyle ile mogłam. Poświeciłam trzy lata nauki do rozszerzeń z biologi i chemii . Dostałam się na uniwerek medyczny. Dlaczego w dzisiejszych czasach mgr nie znaczy nic? Z moich znajomych na studiach są wszyscy, którzy zdali maturę. Nawet Ci co zdali na 30%.... Jak moje dziecko ma się czegoś nauczyć, wynieść ze szkoły skoro jego nauczycielka miała problem w liceum z dodawaniem do 16? Moim zdaniem Wyższe Szkoły nie powinny w ogóle powstawać. Doszło do tego, że albo ktoś ma magistra (75% młodych) albo zawdę z niezdanym egzaminem. Ostatnio nawet zamykają technika i zawodówki na rzecz liceum. Jaki to ma sens? Do remontu rury w kuchni hudraulika szukaliśmy pół roku a magistry grzeją ławy w PUP- ie jak Dudek w Realu....

w Ameryce nie bardzo wiedzą gdzie są inne kontynenty i co to jest RNA albo inne rzeczy z biologii a Ty marudzisz na nasz poziom kształcenia?

Gość gość
''Nawet Ci co zdali na 30%...'' No faktycznie, niski poziom tego ksztalcenia. Niby studenci, a nawet nie wiedza, kiedy uzywac wielkiej litery.

Gość Lemmy0000
Paniusia sie znalazla od medycyny, co mysli ze tylko ona moze byc zaje...bista i miec mgr a najlepiej od razu za darmo dac jej dr.... Bzdury, kobieto, wypisujesz...albo to jest prowo.

Gość gość
Odczep sie od Polski. Zobacz jaki poziom naja w Afryce czy Hameryce i wtedy pogadamy. My się uczymy o wszystkim, mamy wiedzę o świecie. Zachowujecie sie jakby u nas był Trzeci świat!!!

Gość gość
No wypominanie Afryki to jest już cios poniżej pasa. Pamietajcie ze w Hameryce jest pełno ludzi którzy coś wynaleźli. Najlepsza uczelnia HARVARD . Tam chcą wszyscy się dostać. A nie: "bede studiować w UJ"

Gość gość
Mam trzeci świat. Korupcja zewsząd, ludzie na stanowiskach kradną kase a ludzie pod nimi nie mają za co żyć. Co to za wypłata kiedy nie utrzymasz się samemu za nia? W UK albo USA za średnią krajową się utrzymasz samemu . A w polsce? Biedujesz z rodzicami albo wynajmujesz na spółkę. A żyje tak 90% społeczeństwa. Uwłaczające...

Gość Dusseldorfianka
dziewczyna ma racje. Ped na studia jest spowodowany bezrobociem i presja spoleczna. Jakies 10 lat temu wmowiono naszemu spoleczenstwu, ze studia dadza prace i zycie na wyzszym pozionie. Uczelnie zaczely powstawac bo byl popyt. Dodatkowo niz demograficzny sprawia, ze nawet uniwerki czy politechniki biora jak leci. Mieszkam w DE i tutejszy system edukacji bardzo mi sie podoba. Na studia nie wszyscy ida bo istnieje cos takiego jak Ausbildung. To jest odpowiednik naszego stazu z tym ze Ausbildung trwa 2-3 lata. Chcesz byc elektrykiem czy pielegniarka to robisz Ausbildung. Masz zawod i do tego doswiadczenie zawodowe,

Gość Lemmy0000
No więc autorka napisala to tak, jakby miala pretensje do ludzi w PL ze idą masowo na studia choc nie maja do tego drygu, ale to nie jest wina tych ludzi !!! X Mieszkam w DE i tutejszy system edukacji bardzo mi sie podoba. Na studia nie wszyscy ida bo istnieje cos takiego jak Ausbildung. To jest odpowiednik naszego stazu z tym ze Ausbildung trwa 2-3 lata. Chcesz byc elektrykiem czy pielegniarka to robisz Ausbildung. Masz zawod i do tego doswiadczenie zawodowe X Czy to wina zwykłego szarego obywatela PL, ze nie ma takiego Ausbildung ???? Nie kazdy może wyjechać, nie kazdy ma zdrowie (niepełnosprawni). Są różne przypadki. Jesli autorka tematu ma się za osobę inteligentną, to powinna o tym wiedzieć, a nie bezmyślnie sie ciskać.

I co z tego,ze studiują. Niech studiują. Obecnie nie liczą się studia ale wiedza jaką z nich wyniesiesz. Dostałaś się na dobry i praktyczny kierunek to się ciesz ! Dziewczyna dostała sie na gry i zabawy ale to jej sprawa.

Gość gość
Właśnie w Polsce w szkołach podstawowych i średnich jest bardzo wysoki poziom kształcenia

Gość gość
Dlaczego? Bo nasz poziom kształcenia musi dorównać zachodniemu :) Masz rację z tą maturą i studiami. Ja zdawałam starą maturę i za moich czasów na studia były egzaminy. Takie "beztalencia" jak twoja koleżanka z klasy, nawet jak udało się im napisać maturę, to na studia się nie dostawały.

Gość gość
Dlaczego? Bo nasz poziom kształcenia musi dorównać zachodniemu xxx ha ha ha ha ha ha ha ha i pewnie dlatego właśnie mamy takie świetne wyniki ekonomiczne i dobrobyt jak na Zachodzie, nie?

Moim zdaniem nie jest wysoki. Taki przeciętny uczeń 4 razy poznaje historię Mezopotamii, starożytności. Kilka razy średniowiecza. Baroku, XIX wieku. A zero historii współczesnej. Nie wiedzą kiedy runął mur berliński, o co chodzi dokładnie z tym Jaruzelskim, kiedy rozpoczeła się II wojna światowa. Uczą się zasad optyki na fizyce a nie potrafią porządnie napisać cv. Język polski to również porażka. Lektury, których nie da się obecnie czytać a pominięta o wiele przystępniejsza wielka literatura XX wieku. System edukacji to porażka.

Gość gość
Jak dlaczego? Młodzież jest leniwa, nie chce się uczyć, wagary, imprezy, seks, chlanie, ćpanie, niechciane ciąże i wymagania. Rodzice toksyczni, bo śmią się o to czepiać że nie wspomnę o chlewie w domu i zerowej pomocy rodzicom. Ale rodzice są be, bo kasy nie chcą dawać, do pracy gonią jak się taki bachor nie chce uczyć. Ojej, to wtedy trzeba koniecznie mieć fobię i zero pracy, zero nauki. A w szkole wredni nauczyciele jak się czepiają, no bezczelni, uczyć się każą :O Ile już obniżyli właśnie poziom nauki? Ile rzeczy zmienili? Bo nikt ale to nikt nie zdał by matury np z lat 60-80 tych. Dostosowują do poziomu jaki młodzież reprezentuje. Poza tym tępakami łatwiej się steruje. Mało który młody człowiek ma ambicję i osiąga dobre wykształcenie i potem ma kasę z tego, ale jeszcze istnieją w naszym społeczeństwie i chwała im za to.

Gość gość
Jak dlaczego? Młodzież jest leniwa, nie chce się uczyć, wagary, imprezy, seks, chlanie, ćpanie, niechciane ciąże i wymagania. Rodzice toksyczni, bo śmią się o to czepiać że nie wspomnę o chlewie w domu i zerowej pomocy rodzicom. Ale rodzice są be, bo kasy nie chcą dawać, do pracy gonią jak się taki bachor nie chce uczyć. Ojej, to wtedy trzeba koniecznie mieć fobię i zero pracy, zero nauki. A w szkole wredni nauczyciele jak się czepiają, no bezczelni, uczyć się każą pechowiec.gif Ile już obniżyli właśnie poziom nauki? Ile rzeczy zmienili? Bo nikt ale to nikt nie zdał by matury np z lat 60-80 tych. Dostosowują do poziomu jaki młodzież reprezentuje. Poza tym tępakami łatwiej się steruje. Mało który młody człowiek ma ambicję i osiąga dobre wykształcenie i potem ma kasę z tego, ale jeszcze istnieją w naszym społeczeństwie i chwała im za to. xxx 100/100!!!

Gość gość
pani studentka medyczna obrabiająca tyłek koleżance pisze... dostała się DO Uniwersytetu :D

Gość gość
gość dziś Dlaczego? Bo nasz poziom kształcenia musi dorównać zachodniemu xxx ha ha ha ha ha ha ha ha i pewnie dlatego właśnie mamy takie świetne wyniki ekonomiczne i dobrobyt jak na Zachodzie, nie? xxxxx No tak, uważasz, że nasz poziom nauczania jest gorszy od zachodniego? Przepraszam bardzo, ale to przeciętny Angol myśli, że bekon rośnie na łące:) Zachodni poziom nauczania jest tragiczny. My teraz ich gonimy, bo przecież co zachodnie to super, a co polskie to be. Gdyby nas nie okradziono ze wszystkiego z każdej strony w czasie wojny i po wojnie, to nasz poziom życia byłby lepszy niż na zachodzie, a nasi wykształceni lekarze, inżynierzy itd nie uciekaliby na zachód. My po wojnie nie dostaliśmy żadnej pomocy, tylko okupację ze strony ZSRR, która blokowała wszystko (np: pierwszy komputer skonstruował Polak). A "połowa" Niemiec mogła się rozwijać, po upadku muru berlińskiego, druga "połowa" mogła dogonić pierwszą.

Gość gość
moje dziecko chodzi do angielskiej szkoły i kiedy przyjeżdżamy do Polski porównuję poziom wiedzy z jego równolatkami (kuzyni, koledzy) niestety - polskie dzieci dzisiaj to głąby do kwadratu możecie nie wierzyć (no bo przecież wasze niuniusie najmądrzejsze na świecie) ale taka niestety jest smutna prawda!

Gość gość
w Anglii dzieci idą obowiązkowo do szkoły w wieku 4,5 lat - w Polsce walczycie o to, żeby szły do szkoły jak najpóźniej - to chyba poziomu nie podniesie?

Gość gość
następna pier******ta, która się ślepo "zachodem" zachłysnęła i blaskiem swojego "niuniusia".

Gość gość
Może komuś chodzi o to,żeby ludzie już od małego byli coraz głupsi?Stado bydła nie będzie się buntować,nie będzie strajków itp.

Gość gość
zazdrościsz, że nie wyjechałaś - droga wolna, granic nie ma, nie potrzebujesz nawet paszportu ja jednak pozostanę przy swoim zadaniu, że szkoła na zachodzie ma wyższy poziom i stwarza więcej możliwości (codziennie dwie godziny zajęć ruchowych, zamiast religii dodatkowy język obcy i co najważniejsze widzę zaangażowanie nauczycieli (opłacanych przyzwoicie) a nie olewactwo jak w Polsce)

Gość gość
wystarczy poczytać to forum, gdzie większość to młodzi ludzie. Poziom, jaki reprezentują od razu wskazuje na ogromne luki w wykształceniu. I nie tylko to. Większość młodych ma duże problemy z rozumieniem i rozumowaniem. Kiedyś tego nie było. Oczywiście było rozwarstwienia na wykształconych i nie, ale jak ktoś był wykształcony, to był i było to widoczne w każdym aspekcie. Dzisiaj tego nie uświadczysz.

Gość gość
Wiesz, zadając takie pytanie, choć Polska powinno się napisać poprawnie.

Gość gość
Polska obniża swój poziom kształcenia coraz bardziej. Mamy zawodówki, które kształcą specjalistów ALE. Na studia idą debile! Każda idiotka z mojej klasy, która szcześliwym trafem zdała maturę jest na pedagogice. Niech sobie studiuje, jeśli nie odpadnie. Ale wyobraźcie sobie taką nauczycielke, która uczy WASZE dzieci. Poziom inteligencji bedzie spadał dramatycznie.......

Gość gość
Powód jest jeden: każdy debił (czyt.min. edukacji)co dorwie się do koryta próbuje coś zmienić.W efekcie mamy reformy ,reformy tej reformy itd.Nie ma wizji na przyszłość.Za komuny były jedne ksiązki dla wszystkich i było dobrze,ludzie byli nie głupsi jak teraz.Teraz jest polityka "prorodzinna" i każdy robi co chce. efekt jest taki że ze szkoły wychodzą debile nie potrafiące samodzielnie myśleć.Może właśnie o to chodzi?

a co do tego co napisała autorka mam jeszcze jedną uwagę. na studiach przyglądałam się dwóm dziewczynom ... z najlepszego i z najgorszego LO. obie osiągają na studiach takie same wyniki.

Gość gość
Podam ci przykad z matmy z 6 klasy SP, którego nigdy nie zapomnę Jak byk pisalo: Srednia wysokość lotu ptaków wynosi 100m A potem pytanie: Ile wynosi srednia wysokość lotu ptaków? No niestety... Ten poziom jest tak zaj***sty ze uczyliśmy się też czy liczba 6 ma bliżej do 10 czy do 0. I Uwaga... Zagrożonych bylo 6, ale 1 sie obronila. Teraz jestem w gim i nauczyłem sie pierwszej rzeczy na matmie, bo wszystko bylo tak oczywiste i banalne... Ze każdego roku przy matmie na świadectwie byl celujący :|