Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hopee

ile miesiecy po porodzie czas na nastepne dzieciatko?

Polecane posty

Gość Hopee

Witajcie Urodzilam 10 tyg temu i juz sie zastanawiam nad druga pociecha. Generalnie wyszlam z zalozenia,ze chyba okres pieluch chce miec jak najszybciej za soba i dwojke wspanialych dzieci :) Kiedy Wy planujecie starania? Czy jakos niedlugo? Mam nadzieje ,ze spotkam bratnie dusze.pozdrawiam

Gość gość
w jaki sposób rodziłaś?

Gość gość
wasniewska,ty sie lepiej opanuj

Hehehe U nas minelo 11mc, poród naturalny. Przy CC chyba byśmy odczekali jeszcze parę miesięcy.

Gość gość
Ja zaszlam w druga ciaze rok po pierwszej. W zasadzie staralismy sie ok 3 miesiecy wiec szybko zaszlam. Niestety 2 ciaza bardzo odbila sie na moim zdrowiu i wygladzie. Dziecko na szczescie zdrowe i dobrze sie rozwija. My tez chcielismy jak to sie mowi za jednym zamachem bo na dziecko nigdy nie znajdzie sie dobry czas a my zwlekalismy juz bardzo dlugo i maz starszy ode mnie 10 lat wiec bardzo pragnie gromadki. Jest ciezko, psychicznie i fizycznie, materialnie oczywiscie tez ale akurat u nas b.dobrze sie powodzi wiec na to nie zwracam uwagi

Gość gość
między jedną ciążą a drugą najlepiej zachować 2 letni odstęp chodzi o nasz organizm żeby się zregenerował...

Gość gość
Najrozsądniej byłoby porozmawiać z lekarzem. Chyba tak maly odstęp między ciążami nie jest korzystny dla zdrowia drugiego dziecka. A nie chcesz karmić piersią pierwszego dziecka???

Gość gość
Okolo 50 miesiecy

Gość gość
Uważam,że to trochę nie odpowiedzialne z twojej strony. Po pierwsze gdybyś teraz zaszła wyniszczysz sobie organizm, daj mu się zregenerować, ciąża to nie pikuś!! Po drugie Twoje dziecko teraz pewnie je i śpi.ciekawe co zrobisz za kilka mc z brzuchem,wisząc nad ubikacja jak pierworodnemu będą szły zeby i będzie wył dzień i noc. Oczywiście tak nie musi być,twoje dziecko może okazać się aniołem,co nie choruje,nie zabkuje,nie placze a może masz babcie do pomocy co cie wyręczyć

Gość gość
Autorko nie słuchaj tych, co już Cie obrażają i mówią, że starsze dziecko będzie zaniedbane, Ja zaszłam w drugą ciąże 6 miesięcy po porodzie, między moimi synkami jest 15 miesięcy różnicy wieku, są to dzieci "rok po roku" :) Obydwa są kochane i dopieszczone, no tylko jaq po drugiej ciązy schudłam od razu bo często nie mam czasu zjeść :)

Gość Hopee
Piszac to pytanie nie myslalam o tym by juz sie zaczac starac teraz,ale za kilka miesiecy. Lekarz powiedzial,ze po porodzie naturalnym wystarczy 6 miesiecy,aby organizm sie zregenerowal. Karmie piersia i to tez mnie zastanawia jesli chodzi o okres poczekania na druga ciaze. 15 miesiecy to szybko-fajna wydaje sie tak mala roznica wieku:) chyba bylo ciezko w ciazy zajmujac sie pierwszym dzieckiem?

Gość ja mam 3 rok po roku
My staraliśmy się o 1 dziecko 10 lat... 3 miesiące po 1 porodzie zrobiłam usg, lekarz stwierdził, że wszystko się ładnie wygoiło i możemy zacząć starania o 2. Nie sądziłam, że tym razem zajdę od razu - a jednak. I to na dodatek bliźniaki :) Ale starszy syn był do 2 lat ideałem - szybko zaczął przesypiać noce, nie miał kolek, ząbkowanie bez echa przeszło. Więc spokojnie dałam radę - bez niczyjej pomocy - znaczy mąż pomagał, ale od pn-pt był po 11h poza domem, więc całe dnie byłam sama z 3. Wszystko jest do ogarnięcia.

Gość ja mam 3 rok po roku
U nas różnica jest rok bez 2 dni :) bliźniaki urodziły się w 8mcu.

Gość Hopee
Czyli mozna w miare szybko:) super wiedziec,ze inni sobie radza:) blizniaki i tak szybko???!!! Niezle.powidzenia :)

Gość storczyk biały
Urodziłam 3 miesiące temu. Poród naturalny. Właśnie zaczynamy starania o kolejnego maluszka. Całą ciążę czułam się świetnie, poród miałam ciężki ale nie wpłynęło to na decyzję o kolejnym dziecku. Szczerze to już doczekać się nie mogę :)

Gość Hopee
Powodzenia :) to szybciutko.

Podziwiam Cię autorko i inne kobiety że tak szybko planują kolejne dziecko :) A co do pytania - moim zdaniem porozmawiaj ze swoim lekarzem.

Gość gość
Krówki rozpłodowe:D

Gość gość
ja pytałam lekarza zaraz na wizycie po połogu. i powiedział mi że najlepsza dla kobiety jest różnica 3 lata. powiedizał że organizm już jest zregenerowany i starsze może iść już do przedszkola itp. Jednak ja miałam już 30 lat jak rodizłam pierwsze i wiedziałam że im później tym gorzej, taka prawda - trudniej dojść do siebie, odzyskać figurę, nie wspominając o energii na opiekę nad niemowlakiem. karmiłam pierwsze dziecko 7 miesięcy, po 8 miesiącach dostałam okres i zaczęłam planować drugie... między moimi dziećmi jest 22 miesiące czyli niecałe 2 lata i uważam to za super różnicę. Gdy urodziła się córcia starszy syn już był odpieluchowany, sam przesypiał noce, jadł już normalnie z nami przy stole itp. Teraz dzieciaczki się super dogadują, bawią bo mają niedużą różnicę wieku. Początkowo myślałam o jeszcze mniejszej różnicy tzn. 1,5 roku (tak jest między mną a bratem) ale moja mama mi powiedziała żebym odczekała chociaż 3 -4 miesiące więcej bo inaczej w zaawansowanej ciąży będe musiała uczyć malucha chodzić co jest totalnym hardkorem dla kręgosłupa.... więc ja polecam różnicę ok 2 lata ;)

Gość gość
teraz jest tendencja że jak dziecko ma 5-6 lat to wtedy dopiero drugie. Ale ja nie wyobrażam sobie tego. Dziecko 5-6 letnie ejst już samodzielne, wreszcie wraca się do normalności a tu bach! wszystko od nowa. Taka zupełnie mała różnica to też jak dla mnie za duży kierat. Myślę że ok są właśnie 2-3 lata różnicy.

Gość gość
To, że pierwsza ciaża była super nie oznacza że druga będzie podobna. Wyobrażcie sobie sytuację, że musicie leżeć nie możecie nosic i ogólnie ciążą zagrożona a starsze ma dopiero kilka miesięcy. Kto ma sie nim zająć>? Trzeba nosic i dziecko i wózek często.

Gość Hopee
Ja najbardziej wlasnie boje sie ciazy-tego,ze trzeba by lezec,lub byc w szpitalu i co wtedy?? Znam osoby,ktore maja dzieci rok po roku,ale mialy pomoc rodziny bez ktorej nie byloby to mozliwe. Wiadomo ciaza to nielatwy okres zwlaszcza jak pierwszy maluszek nie da zmiluj tylko trzeba sie nim zajac w te lepsze i te gorsze dni;)przeciez nie moze ucierpiwc na tym ze mama jest w ciazy. Mysle,ze nie ma zlotego srodka. Moja siostra jest 9 lat mlodsza co jest przepascia a maz ma wlasnie dwojke rodzenstwa rok po roku i swietnie sie dogaduja. Zobaczymy. Zreszta nigdy nie wiadomo kiedy uda sie zajsc w ciaze. Na razie mysle ,ze poczekam conajmniej 8 miesiecy a co wyjdzie w praniu to sie okaze:) myslalam sobie o tym tez,ze bylabym dluzej z pierwszym dzieckiem w domu co jest bardzo kuszace:)