Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są tu mamy którym bardzo wypadały włosy po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Jestem 5 miesięcy po porodzie i moje włosy to najgorsze co mnie spotkało po tym wydarzeniu :( wypadają mi garściami, wszędzie w domu są moje włosy, już widzę, że mam ich znacznie mniej na głowie.. najprawdopodobniej będę łysa, muszę zacząć już szukać peruki dla siebie :(( Chyba łapię już depresję bo mam zdrowe wlosy, nie łamią się, nie rozdwajają a tylko wypadają, płakać mi się chce... czy tylko ja jedyna mam taki problem ? :(

Gość gość
Mam to samo a juz 10 mcy po:-o

Gość gość
Hej. U mnie było tak, że w czasie ciąży moje włosy wypadały mi strasznie, miałam też łupież, którego nie zwalczały żadne środki. Niestety, ja poroniłam w 13-tym tygodniu. Włosy wypadały nadal. Wyniki wszystkie miałam w normie. Doszłam do tego, że przyczyną wypadania moich włosów był ogromny stres. Przed ciążą, w czasie, no i po. Porób sobie badania, ale najbardziej chyba to staraj się wyciszyć, nie stresować się... i nie myśleć tyle o włosach. Dbaj o nie, łykaj suplementy, możesz jeść dużo owsianki, siemienia lnianego (śmiesznie brzmi, ale mi pomogło) no i nie zaprzątaj sobie głowy włosami. Uwierz, jeśli tylko jesteś zdrowa i Twoim głównym problemem są nerwy i stres, to to jest główna przyczyna wypadania włosów.

Gość gość
Niestety, to zupełnie normalne. Przez wiele miesięcy włosy nie wypadały ci zupełnie, teraz - gdy hormony przestają działać - wpadają. Stosuj szampony i odżywki do wypadających włosów. Może podziała, chociaż znam wiele mam, które mówią, że mają znacznie mniej włosów niż przed ciążą.

Gość gość
www.parenting.pl/portal/wypadanie-wlosow "Dlaczego włosy wypadają? Należy przypomnieć sobie istotną sprawę, a mianowicie cykl życia włosa. Składa się on z 3 faz. Pierwszą z nich jest faza wzrostu trwająca najkrócej 2 lata, ale może trwać nawet i 8 lat. Ciekawostką jest fakt, że właśnie w tej fazie posiadamy prawie wszystkie nasze włosy, jakie rosną na głowie. Kolejną fazą jest stan przejściowy. Trwa on krótko, bo tylko dwa tygodnie. Krótko mówiąc, jest to czas, w którym włos przygotowuje się do wypadnięcia. Ostatnia faza, faza trzecia, to spoczynek mieszka włosowego. Czas ten wynosi od 2-4 miesięcy. W fazie tej włos najpierw się kurczy, staje się cieńszy, po to, by stary włos wypadł, a na jego miejscu pojawił się nowy, zdrowy. Podczas połogu włosy zachowują się nieco inaczej. Zmiany te są wynikiem podwyższonego poziomu estrogenów, przez co nasze włosy nie słabną, a wzmacniają się. Wówczas mamy uczucie, że jest ich więcej i są grubsze. Po porodzie poziom estrogenów spada i włosy wypadają. Wypadają wówczas te stare, jak i te, które powinny wypaść właśnie teraz. Warto dodać jeszcze, że wypadanie włosów nasila się zimą. Spowodowane jest to zimową aurą. Na szczęście wiosna przychodzi szybko, a wraz z nią nasze włosy na nowo stają się zdrowsze i mocniejsze. Jak wzmocnić włosy? Niestety przez ten problem musi przejść każda młoda mama. Problem znika zazwyczaj w przeciągu od 6 do 9 miesięcy po porodzie. Jest to spowodowane uregulowaniem się hormonów. Przyczyną wypadania włosów przez okres dłuższy niż 9 miesięcy jest karmienie piersią. Wynika to z faktu wysokiego stężenia prolaktyny. Należy wspomnieć, że stres jest czynnikiem nasilającym produkcję tego hormonu."

Gość gość
ja jestem 6 lat po porodzie i dalej mi nwlosy wypadaja. nic nie pomaga.

Gość gość
Wpisz w wyszukiwarce hasło: wypadanie włosów po ciąży. Na pewno znajdziesz sensowne informacje. A najlepiej zapytaj swojego ginekologa, gdy będziesz na najbliższej wizycie kontrolnej. Lekarz wszystko ci wyjaśni i może coś przepisze lub doradzi jakiś specyfik.

Gość gość
Mi rowniez wlosy zaczely wypadac jakies cztery miesiace po porodzie. Garsciami. To bylo straszne. Wszedzie byly moje wlosy, a podczas mycia wypadaly, wypadaly, wypadaly... bardzo mi sie przerzedzily. Zrobily mi sie nawet takie duze zakola ( mam czolko w zabek, jak mawiala moja babcia), zaczeli to wygladac naprawde nieciekawiw. Jest duuuzo lepiej odkad zaczelam brac bellise intense i stosowac olejki na wlosy:) sprobuj tej belissy, mi naprawde pomogla, po m- cu stosowania widze nowe wloski:) a te stare leca, ale juz nie tak bardzo.

Gość gość
a słyszałyście o takim tanim specyfiku jak cebula ? wiem, że brzydko pachnie ale to super sposób na włosy

Gość gość
Po porodzie to normalne, nie martw się, włosy ktore wypadają, odrastają. To tez trzeba przetrwac jakos, bo masz potem włosy w dwóch długościach, stare i nowe;) Dodatkowo: zbadaj sobie poziom żelaza i testosteronu, niedobór pierwszego i nadmiar drugiego, moze powodowac nadmierne wypadanie włosów. A niskie żelazo czesto się zdarza po porodzie

Gość gość
Mi równo 3 miesiące po porodzie zaczęły wypadać włosy. To było trochę szokujące, szczególnie że przez wcześniejsze ponad pól roku wypadło mi w sumie może 5 włosów. Używałam mnóstwa leczniczych szamponów typu seboradin (z apteki) odżywek ziołowych, masek (m.in. henna treatment wax), piłam pokrzywę i to zadziałało. Włosy dość szybko mi odrosły. Miałam potem taki "schodek" na włosach. Teraz mam więcej włosów niż przed ciążą. Trzeba walczyk o każdy włosek ;-)