Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaFilipka 24

Czy to normalne że mój synek tak mało mówi ?? 18m

Polecane posty

Gość mamaFilipka 24

mój synek 20 Października będzie miał rok i 7 m . a mówi tylko -DAJ -DAJ TO -BABA -TATA na traktor tyr tyr na samochód brum brum na kota cici umie naśladować krowę , psa , konia , oprócz tego rozwija się normalnie . Czy to normalne że on tylko tyle mówi ? ile m ówią wasze dzieci w tym wieku ?

Gość gość
w tym wieku moje dziecko mówiło krótkimi zdaniami: ładna dzidzia, daj mi to, dziadek jest be, babcia jest cacy, daj mi papu, chce pić i wiele innych

Gość gość
Dlaczego ten temat mi się wkleja na dyskusje ogólną zamiast wychowywanie dzieci ? coś pozmieniali na tej kafe :/

Gość gość
Dziecko w tym wieku buduje proste zdania. Same wyrazy to stanowczo za mało

Gość gość
A czy to jest normalne że moj syn tylko tyle mówi ? Wiem właśnie że nie które dzieci już w tym wieku nawet łączą wyrazy .. a mój nawet ich nie wypowiada :( tzn czy spokojnie czekać czy powiedzieć o tym lekarzowi...

Gość gość
kurcze teraz to mnie nastraszyłyście :/ więc z takim opoznieniem mowy isc do l ekarza?

Gość gość
moj tez tyle mowil w tym wieku a moze i nawet mniej jak skonczyl 2 latka zaczal gadac jak kataryna i tak ma do dzis - czasem marze zeby choc na chwilke przestal mowic :) mysle ze nie ma paniki jesli dziecko sie rozwija i poznaje nowe slowa a proces slowotworczy i budowaie zdan zlozonych to indywidualna sprawa

mój brat zaczął normalnie mówić mając ponad 3 lata jak poszedł do przedszkola, wcześniej tylko daj, to, mama, tata, baba :) także bez stresu :)

Gość gość
Nie przejmuj się, każde dziecko ma różnie z mową, ja również słabo mówiłem, nawet już chodząc do 1 klasy nie wymawiałem "R", a w niedługim czasie byłem jednym z najlepszych w czytaniu.

Gość gość
Mój pierwszy syn gdy miał roczek mówił pełnymi zdaniami, a drugi dwa lata młodszy i dopiero w wieku trzech lat zaczął pierwsze wyrazy seplenić .

Gość gość
u nas w przedszkolu logopeda jest (spotkania raz w miesiacu) i kiedys ja podwozilam na miasto i opowiadala mi ze jest sie czym martwic gdy dziecko 3 letnie nie wiele mowi i zdan nie buduje lub gdy mowi niewyraznie a tak nie ma co siac paniki ale tez odpuszczac nie wolno- trzeba duzo czytac, opowiadac, omawiac obrazki w ksiazce, sytuacje na spacerach - mowic mowic i mowic do dziecka. Tak samo jak z chodzeniem - gdy w wieku 12 miesiecy nie chodzi to odrazu do rehabilitanta?

Gość gość
Spokojnie, normalne. Jestem nianią-pedagogiem, więc miałam do czynienia z różnymi dziećmi. Moja przyjaciółka jest logopedą. Nie jest określone, co dziecko ma mówić, w którym miesiącu. Niektórzy próbują, ale to ma się nijak do rzeczywistości. Są tzw. "łapki"-między którymi miesiącami dziecko powinno już coś umieć. Takie słowa o 1,5-rocznego dziecka to jest w normie. Szczególnie, że to chłopiec. Ważne, by wiele do niego mówić. Nazywać rzeczy, czynności. Też mówić już tzw. dorosłymi nazwami-czyli na widok kota mówić kot, a nie kici-kici. I powinien się rozwinąć. Jakby za pół roku było tak, jak teraz, to pomyśleć o logopedzie. Ale póki co spokojnie. I przede wszystkim-nie przerażaj się wypowiedziami mam, ile to już ich dzieci w tym wieku mówiły. To nie ma sensu. Dzieci są różne. Niektóre sylabizują długo, a potem nagły skok na zdania.