Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zamiast mm i mleka krowiego

Polecane posty

Gość gość

Pytanie, do mam dzieci ponad rocznych, które nie podają mm i mleka krowiego: jakie inne mleko podajcie? Które mleko jest dla dziecka w tym wieku najlepsze? Ryżowe, migdałowe, kokosowe? Czy same też używacie któregoś z tych mlek, np. do kawy?

Gość gość
Pytanie jakie podajemy, więc odpowiadam ludzkie, bo takie jest najlepsze dla małego człowieka. Jak skończę karmić, to żadne, normalna zdrowa dieta.

Gość gość
czyli jak dziecko skonczy 3 lata to nie bedziesz mu podawac. Dobrze zrozumialam? A sama uzywasz jakiegos mleka?

Gość gość
sporadycznie krowiego ale głównie przetworów. Myślę, że ok. 3 urodzin skończę karmić ale nie wiem jak pójdzie cywilizowane odstawianie.

Gość gość
Moje dziecko po ludzkim, kozie piło ale to dopiero w okolicach 3 urodzin. Na 5 urodziny testy wykazały brak alergii na krowie i od tamtej pory tylko krowięce mleko, które jest pyszne i zdrowe dla osób na nie nieuczulonych i trawiących laktozę. Jak kokosy i ryż zaczną w Polsce rosnąć będę pić takie wynalazki. Jestem przeciwnikiem importowanej żywności.

Gość gość
dzieki za odpowiedzi. Ja niestety przestalam karmic 14 mies. dziecko, bo z dnia na dzien odstawilo sie samo. Pewnie ja popelnilam jakis blad, nie wiem. Dotad karmilam i w dzien i w nocy, fakt, ze syn coraz mnie jadl. Ale przystawialam kilka razy dziennie, az pewnego dnia, przystawiam a on nic. Po 2 tyg. prob juz sie poddalam. Coraz czesniej czytam, ze krowie mleko nie jest dla ludzi dobre, kozie ma specyficzny smak i u mnie domownicy sie buntuja, wiec szukam alternatyw.

Gość gość
Jezeli krowie wam nie szkodzi to moze byc krowie. A jak wam nie pasuje to nie musi byc jakiekolwiek. Mleka roslinne to nie mleka,zreszta to co najlepsze i tak jest odrzucane. To tylko woda o kolorze bialym,to nawet zbytnich wartosci odzywczych nie ma. Wapn z mleka moze byc zastepowany roznymi bezmlecznymi pokarmami. Mleko i przetwory mleczne to nie konoecznosc.

Rozcieńczone mleko kozie, mleko migdałowe, mleko jaglane.

Gość gość
mój malutki od kiedy skończył 6 mc pije krowie mleko mam zaufaną pania od której odbieram mleko prosto z domu wiem ze zawszze mam od jednej i tej samej krowy i ze ma ona aktualne badania . trzeba tylko uważać aby mleko nie było zbyt tłuste bo mogą pojawić się rewolucje w brzuszku. my bierzemy odwirowane takie już mniej tłuste. mleczko zawsze przegotuje i trzymam w lodówce tak dwa 3 dni. malutki je tyle ile ma ochote budyn czy zupe mleczna podaje bez obaw ze przedawkuje tak jak proszkowe. lekarka powiedziala ze jezeli nic malemu nie jest to ok. poprostu wprowadzając to mleko mialam to robic powoli i obserwować malca. a i drugi synek ma 2 i pol roku i tez uwielbia mleko od krowy.

Gość gość
mleko owsiane mleko jaglane ryzowe ma zazwyczaj dodany cukier

Gość gość
Nasze babcie, prababcie i praprababcie były na krowim mleku chowane, ba, wbrew temu, co się teraz opowiada na spotkaniach laktacyjnych, niemowlęta w tamtych czasach bardzo często były dokarmiane krowim mlekiem od samego początku. Prababcia mi opowiadała, że jak się dziecko rodziło w żniwa, czy wykopki to kobiecina nie mogła siedzieć kamieniem w domu i karmić na żądanie, bo musiała do roboty iść. Jak była ładna pogoda to dziecko leżało koło pola i karmiła z doskoku, a jak się nie dało, to starsze rodzeństwo karmiło w ten sposób, że maczało szmatkę w krowim mleku i dawało do ssania. I co? I wszyscy zdrowi byli. Prababcia zmarła jak miała 101 lat, babcia 90 dobija i ma się świetnie. Teraz wymyślają cuda na kiju i ciężkie pieniądze na tym robią, a eko mamy myślą, że Amerykę odkryły.

Gość gość
Ja podaję mleko kozie lub krowie bez laktozy. Okazjonalnie sojowe, ryżowe itp. - ale to raczej jako napoj

11:56 ale krowy nie były faszerowane antybiotykami i hormonami. Jedzenie było dużo lepszej jakości niż obecnie.

Gość gość
12.21 Zgoda. Tylko że eko mamy twierdzą, że mleko krowie jest ogólnie niezdrowe i nieprzyswajalne przez człowieka, a to bzdura. Zawsze można kupić mleko bezpośrednio od rolnika, takie bez niespodzianek w środku. Ja akurat nie piję, bo zwyczajnie nie lubię, ale mój syn bardzo lubi.

Mi jest po krowim niedobrze i nie mogę go pić. Dziecku tez jeszcze nie daję. Raczej nie jestem eko, ale staram się zywic dziecko zdrowo.

Gość gość
Tylko pomijacie jeden istotny szczegół. Nie każde dziecko moze pic mleko krowie ze wzgledu na alergie.

Gość gość
Nikt tu nie wspomnial o nietolerancji laktozy. To chyba jasne, że alergikowi nikt mleka nie będzie wciskał.

Gość gość
Polecam mleka roślinne, np. ryżowe. Najlepiej samemu je robić (to bardzo proste). Pozdrawiam :)

Gość marchewka39
Są osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą zrezygnować z mleka, są i takie, które po prostu mleka nie lubią. Najpopularniejsze zamienniki mleka krowiego to : mleko kokosowe, mleko sojowe, mleko ryżowe którym już ktoś wspominał. http://greenlife.com.pl/zamienniki-mleka-krowiego/ Mleko ryżowe bez problemu przyrządzimy w domu sami. Z innych mniej popularnych zamienników mleka krowiego warto wspomnieć o takich jak : mleko owsiane, orkiszowe, z nasion słonecznika, z orzechów nerkowca.

Gość gość
Mieszkam za granica i dsiecku podawalam modyfikowane sojowe- sprzedaja tez w polsce, marka niemiecka humana. Ja ostatnio odkrylam mleko z kaszy jaglanej, migdalow i orzechow, pyszne i gesciejsze od migdalowego

Gość gość
Sojowe ma estrogeny nie jest najlepsze dla dzieci

Gość gość
Owsiane,migdalowe,ryżowe i bardzo wartościowe mleko konopne ;)

Gość gość
może ja podpowiem, że mleko ryżowe jest nie najlepsze do picia, dlaczego? odpowiedz znajdziecie pod linkiem niżej: naszezyciebezchemii blogspot com - art. z lipca 2013