Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

interpretacja wynikow

Polecane posty

Gość gość

Witam, chciałabym żebyście pomogli mi zinterpretować wyniki badań. -TSH 4.940 -anty TPO <5.00 -LH 13.73 -FSH 6.79 Byłam u ginekologa i dał mi właśnie skierowanie na takie badania, dodam że mam 20 lat, miesiączke bardzo nieregularną (nie mam czasami nawet po 2 miesiące). Badania robiłam w 2 dzień okresu. Za kolejną wizytą muszę trochę poczekać, dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc, bo siedzę jak na szpilkach i nie wiem co o tym myśleć.

Gość gość
liczne na wasza pomoc :-)

Gość gość
wujek gogle ci umarl? Zakres normy TSH wynosi 0,4–4,0 mU/l. Może się on różnić w zależności od metody pomiaru stosowanej w danym laboratorium. Zazwyczaj przy otrzymanym wyniku jest podane, jaki zakres jest uznawany za normę. **FSH – folitropina (folikulostymulina)** – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku. **LH - lutropina (hormon luteinizujący)** – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu. Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej.FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki. Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH. {{http://img153.imageshack.us/img153/2484/normy10bdyh3.png}} Dokładniej: **Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.** **Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.** **Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.** **Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.** Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.

Gość gość
Dziękuje. Nie umarl wujek google, po prostu chcialam Was zapytać o to, może ktoras z Was miala z tym do czynienia.

Gość gość
TSH 0.27-4.2 anty tpo 0-34 LH faza fol 2.4-12 faza owu 14-95,6 faza lut 1-11,4 po menopauzie 7.7-58.5 FSH faza fol 3,5-12 faza owu 4.7-21,5 faza lut 1,7-7.7 po menopauzie 25,8-134 mam takie normy wypisane przy badaniu. to co wyżej mi ktoś podal to ja wiem, po prostu myslalam ze ktoś byl w takiej sytuacji i pomoże mi zinterpretować moje wyniki co ewentualnie mi dolega. Nie rozumiem od razu takiego zachowania. jak ktoś nie chce niech po prostu nie podpisuje, pytam osób poważnych.