Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wczoraj z rana jechałam do szkoły w zatłoczonym autobusie i jakaś kobieta

Polecane posty

Gość gość
mam 22 lat i jestem moherem? Jasno wyrażam swoje zdanie, tak samo w zyciu jednak wiem co to kultura - a nie jest to odpowiadanie pieknem za nadobne. A autorka jest dumna z tego, ze dorównała prostakowi i naraziła na niebezpieczeństwo dziecko. A Wy wszyscy jej przyklaskujecie. x I za 10 lat to autorka będzie chamówą bo jej się optyka zmieni (notabene, słowo prosze było użyte), będzie miała swojego "bachora" . Bo jak ktoś od młodego tak się zachowuje to lepiej nie bedzie

Gość gość
Nie widzialam jej ponieważ był straszny tłok i czytalam książkę.

Gość gość
zacznijmy od tego że w żadnym innych kraju nie ma wymysłu ustępowania miejsca tylko w polandii potomkowie chłopów pańszczyznianych celebrują ten '' rytuał ''

Gość gość
a dlaczego macie pretensje do dziewczyny, ze nie wstala, skoro zaden z pasazerow obok nie ustapil miejsca, a na pewno siedzialo sporo facetow? Ja tez bym nie ustapila, gdyby ktos do mnie rozkazujaca powiedzial.

Gość gość
Obym jak najmniej idiotek takich jak ty autorko na drodze spotykała, nie spotkałaś widać jeszcze kogoś mocniejszego w mordzie niż ty sama, szkoda że mnie tam nie było, oj szkoda. Teraz byś wyła do poduszeczki małolatko :)

Gość gość
13;50 - nie strasz mnie:)

Gość gość
no to mialas prawo, tylko dziecka szkoda, gdyby sie cos stalo, ale babsztyl wredny z niej; czemu nikt inny jej nie ustapil?

Gość gość
wymusic na młodszym i słabszym coś ''ryjem'' jakie to polskie

chyba bym zareagowala na poczatek "slucham?" i jakby kobieta nie zeszla z tonu, to zapewne bym odpowiedziala jak i autorka,ale juz bez tego palca srodkowego. Ale mysle,ze kobieta by z tego tonu spuscila, wiec i ja bym ustapila :)

Gość gość
brawo autorko, gratuluje asertywności, przypuszczam,że gdyby ta baba poprosiła Cie grzecznie o miejsce ustąpiłabyś? ja nie ustępuję ludziom : - w ciązy - z bachorami (też kiedyś bylam bachorem, stałam w busach i jakoś żyję :D ) - grubym ustępuję tylko - niepełnosprawnym - mocno starszym takim po 80tce - jak ktoś ma psa albo kota tudzież inne zwierze a jest tłok i wygodniej będzie mu siedzieć

Gość gość
kierowca penie posikany teraz opowiada jakie matrony święte krowy wozi

Gość gość
Sloma z butów Wam wystaje. Ale widać sami w domu się przekrzykiwaliście "f******u babciu, ja tu będe siedzieć przed tv a Ty se stój, Nikt Ci życ do takiego wieku nie kazał, stary moherze"

Gość gość
ludzie, czemu nikt inny nie ustapil? jedna czytala ksiazke, druga byla z dzieckiem, ale podejrzewam, ze byli ludzie nie zajeci czytaniem i bez dzieci i czemu tamci nie wstali sami z siebie?

Gość gość
Wiecie co zauwazylam? Że jak sa sytuacje, ze ktos zada ustapienia miejsca, to zawsze od DZIEWCZYNY, nigdy od faceta. Siedzi paru rozwalonych chlopkaw, facetow i jedna dziewczyna, to jakas staruszka czy mamuska podejdzie do dziewczyny. Dlaczego?

Gość gość
No pewnie, że gdyby mnie normalnie poprosiła a nie naskakiwała to bym ustąpiła. Ale nienawidzę gdy ktoś ode mnie czegoś takiego wymaga. Jeszcze zamiast spuścić z tonu to mnie zaczęła wyzywać od gówniar. W zasadzie jestem zadowolona, że nawet kierowca jej nie poparł i tak naprawdę to ona się upokorzyła a nie ja.

Gość gość
Psu ustąpisz a kobiecie w ciąży nie? Z Twoim systemem wartości jest coś nie tak? Wiesz, ze w razie upadku kobieta moze poronić? no mówiłam, zero empatii. Piłsudski miał racje, że narod to k***y.

Gość gość
ja byłam dzieckiem w latach 80- tych i jakoś nie przypominam sobie żeby ktoś mi miejsca ustępował owszem pamiętam ze starsze kobiety proponowały miejsce dla mnie na swoich kolanach , mama stała obok a mnie zawsze jakaś pani która siedziała brała na kolana

Gość gość
Każdy może być poirytowany, zwłaszcza stojąc w zatłoczonym autobusie z dzieckiem na rękach. Trochę empatii by się przydało i kultury, bo wulgarnego gestu autorki nie tłumaczy obsolutnie nic! Wulgarna, źle wychowana młoda osoba i tyle a przyklaskują jej tutaj takie same osoby z kindersztubą na bakier.

Gość gość
Pamietasz jak byłaś rocznym dzieckiem śpiącym na rękach? przeciez nie mowimy tu o 7 latkach.

Gość gość
według ciebie autorka była wulgarna a kobieta która '' ryjem '' próbowała wymusić miejsce jaka była ? obłudny kraj

Gość gość
Mnie nikt patrzenia na innych nie uczyl. Albo jest się człowiekiem i potrafi się myśleć, albo pokazuje się faki w autobusie bo ma się widzimisię i potem chwali na forach.

Gość gość
3-4 latek pamięta dużo i to też jest dziecko czy według ciebie dziecko tylko do 1,5 roku

Gość gość
dokładnie plebs będzie kłócił się żarliwie o coś co nie jest jego bo jemu się należy !

Dlaczego wymagacie od autorki rozglądania się po autobusie i wypatrywania osób w potrzebie? Czy to aż tak wiele podejść i spytać "czy mogłaby pani ustąpić mi miejsca?"? Dlaczego mam się domyślać, czy osoba obok mnie jest w ciąży/jest zmęczona/jest chora/etc?

Gość gość
no jak Pilsudski tak mowil to pewnie siebie i swoją rodzinę też miał na względzie? :D chyba, że był Amerykaninem? :D oczywiście,że tak, co mi po dzieciorach? i tak ich dużo i kto jest óźniej mordercą? dziecior, a psy są dobre a jak ktoś jeździ komunikacją miejską z psem to pewnie jest biedny, skoro nie stać go na auto, a jednak ma pieska czy kotka. Nie ma na to przywilejów. A na bachory zasiłki, alimenty , jak dla mnie ludzie mogą zginąć co do joty , wolę zwierzęta

Gość gość
ja pamietam jak jechalam z mama autobusem jak mialam 4 lata i nikt nam nie ustapil miejsca, a jechalysmy dosc dlugo. Nie jestem jakims smieciem, aby mnie przesiadac. Jak kobieta chciala miec gwarantowane miejsce, to trzeba bylo wziac taxi. Nie jestem autorka, ale w*****a mnie to, ze na nia najezdzacie

Gość gość
Oby więcej tak rozsądnych ludzi jak gość dziś

Gość gość
mówimy o 12-18 miesięcznym dziecku. sytuacja jest konkretna, więc jakie ma znaczenie 4 letnie dziecko? może o 12latkach porozmawiamy jak juz odbiegamy od tematu i rozmywamy? A ta matka była prostaczką i nikt nie mówi, że nie. ale autorka wcale nie lepsza. A to, ze się szczyci swoim postępkiem wskazuje, że nawet gorsza. Ale jak tu piszą, kulturalny czlowiek by ustapił bo by o dziecku pomyślal. Jednak jak kogoś od dziecka nie nauczono nic to i na starośc pozytku nie będzie. Autorka ma dokładnie takie same perspektywy jak ta baba z dzieckiem. Stado rozwrzeszczanych, egoistycznych ludzi. Wymagacie od innych a sami dac od siebie nie potraficie. Mozna było ustąpić, ale babce dowalić - głupio by jej się zrobiło, a i autorka twarz by zachowała i babka by coś zrozumiała.