Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oszczedzam na wszystkim a maz sie denerwuje

Polecane posty

Gość gość
3.500 euro tout wcale nie n'est b duzo NZ rodzine. M'y mamy wiecej i tes oszczedzamy. Nie widze sensu w laniu wody czy proszku nez sensu.sa to lubie wyjechac na wakacje czy weekend, wyremontowac dom itp.

Gość gość
szanowne kobitki nie oburzajcie sie tak na autorke. krytycy jej metod najwidoczniej nie dojrzeli jeszcze do takich decyzji. ale jak zrobi sie pusto w portfelu (strata pracy...) to zaczniecie same kombinowac jak to wszystko ogarnac. zapewniam niejedna z was zezre z pod siebie i nie da nic po sobie poznac.

Gość gość
Tu autorka wpisu o 3500 euro. Mamy jeszcze dodatkowe profity tzn pieniadze na dziecko i ja mam pare groszy. Jakie 200zl oszczednosci?? To zart?? Udaje nam sie od kilku lat odkladac okolo 10tys mcznie. Nie mam potrzeby kupowac rarytasow spozywczych sama pieke ciasta umiem gotowac oszczednie i smacznie zdrowe obiady. Nie skapimy nie wiadomo jak. Lubimy weekendowe rozrywki typu baseny wesole miasteczka parki rozrywki zoo. W wakacje wyjezdzamy za granice. Maz lubi gadzety- konsole dobre tel aparat foto laptop. Po prostu nie wydajemy na zycie bez sensu. O oplatach tez mysle nie grzeje p*****l w piekarniku nie uzywamy mikrofalii sprzety w domu mamy energooszczedne nie pale ciagle swiatla czesciej bierzemy prysznic naczynja myje oszczedzajac. Udalo nam sie postawic dom kupic i wyposazyc mieszkanie dwupokojowe i kupic 2 auta w tym jedno po 50tys. Poza tym posiadamy spore oszczednosci.Nigdy nie mielismy zAdnego kredytu pochodzimy z biednych rodzin. Warto oszczedzac. Nie kupowac p*****l niepotrzebnych myslec racjonalnie o wydatkach.

Gość gość
Gosc 15:24- my robimy dokladnie tak samo :) mamy miedzy 3500-4500€ w mcu, odkladamy na dom. Kupilismy auto za 30 tys € , mam super meble w mieszkaniu :) , wszystko markowe. Ale to nie przeszkadza mi, zeby zaoszczedzic wode ( tyle ludzi nie ma co pic ) , samej gotowac i nic nie wyrzucac .. , dzieci tez tego ucze.

Do osoby piszącej o 3,5 tysiącu euro - a czy ty wiesz jakie są realia w Polsce?3,5 tys euro to w Polsce ok 14 tys złotych. U nas nikt tyle nie zarabia, przeciętna polska rodzina niech ma na m-c 1 tysiąc euro (ok 4 tys złotych). Ceny są takie jak u was więc sobie to przemyśl że my nie jesteśmy w stanie dużo zaoszczędzić.

Gość gość
Mam tego swiadomosc. Wiem jak jest w polsce. Pisalam w kontekscie tego ile my mozemy oszczedzic w ospowiedzi na post o 200zl. Nie mniej jednak wkladam duzo wysilku w oszczedzanie nawet posiadajac wieksza gotowke. To dla mnie istotna sprawa nie wyrzucac pieniedzy w bloto

Gość gość
Tygrysica- nie chodzi o to kto ma ile kasy, ale o to ze odzczedzanie nie jest zle i nie swiadczy o niczym. Ja slyszalam, ze pl ponoc lepiej jest jak bylo kilka lat temu, tak twierdza znajomi, bedac kilka dni dwa razy do roku nie moge tego stwierdzic

Ja też oszczędzam i nic w tym złego, popieram bo bez oszczędzania można niczego się nie dorobić. Wg mnie w Polsce jest coraz gorzej bo mnóstwo ludzi nie ma pracy i niekiedy cała rodzina żyje za 500 euro (tys złotych).

Gość gość
Autorko masz 3500 euro miesięcznie ale mieszkacie w Polsce czy zagranica? Mąż pracuje w Polsce czy takie pieniądze zarabia będąc w pracy daleko od rodziny? To sa zasadnicze pytania i czy mąż cieżko pracuje na takie pieniądze a sie okazuje ze to grosze w zawodzie jakim sie para tam gdzie pracuje.

Gość gość
Dlatego tyle osob wyjezdza z kraju :/ bo jest praca, obojetnie jaka ale jest, nawet jak ktos jest niewyksztalcony to jak podwinie rekawy to zarobi porzadne pieniadze. Moja kuzynka tylko sprzatajac zarabia ok 2500€ w mcu, wydaje 300€ na pokoj z kuchnia i reszta jej. Ma kilka fajnych babc, ktore potrzebuja kogos do towarzystwa wiec sie nie narobi a zarobi

Gość gość
plyn deo naczyn to tylko fairy. tez zawsze kupuje w promocji 1,5 l po 5zł i mam lekko na 2 miesiace x Największe opakowanie potrafi mi wystarczyc na rok.

Gość gość
u mojej szwagierki to non stop swiatla pozapalane w calym domu, woda tez cieknaca non stop bo dzieciaki nie nauczone zakrecac kran itd...a potem zdziwienie ze takie duze rachunki maja.

Gość gość
mój mąż łazi za mną i bez przerwy zrzędzi: a światło nie zgaszone, kran niedokrecony, za dużo proszku sypię, za dużo prasuję itd. Wierzcie, że dałabuym parę stówek żeby tego nie słuchać. Bo oszczędzanie swoją drogą a zatruwanie komuś życia swoją.

Gość gość
Twoj maz ma racje jesli chodzi swiatlo i wode...nie mowie o nie wiadomo jakim oszczedaniu ale takie proste male rzeczy: jezeli nie siedze w pokoju to gasze swiatlo, dokrecam kurki zeby woda nie ciekla

Gość gość
Autorko, takie postepowanie jest bardzo sensowne, bo nie wydajesz kasy na bzdury, tylko kupujesz fajne rzeczy za zaoszczedzone pieniadze. Nie kazdy ma taka umiejetnosc. Wiekszosc ludzi nie panuje nad stanem swoich finansow. Nie potrafia kontrolowac, dlaczego pieniadze im sie rozchodza ( wiele ludzi narzeka, ze niby nic nie kupili, a mase kasy wydali). Domowa ekonomia i gospodarnosc sie klania. Zaoszczedzenie nawet 100 zl miesiecznie, to jest cos. Przez rok uzbiera sie 1200, ktore mozna przeznaczyc np na wakacyjne rozrywki. Chyba lepiej miec te 1200, niz przepie...yc taka kase na lejaca sie niepotrzebnue wode, czy niepogaszone swiatlo. Odkladaj te pieniadze w widoczny sposob, wtedy moze maz zalapie o co chodzi. No a ze to ekologiczne- to nie ma watpliwosci.

Gość gość
Przeraża mnie wasz kompletny brak świadomości ekologicznej. Przez takie nowobogackie bezmyślne osoby jak niektóre kafeterianki, dla których oszczędzanie wynika tylko z biedy, zostawimy następnym pokoleniom kompletnie zrujnowaną Ziemię. :o

Gość gość
jak mnie w*****a takie marnotrastwo! niby takie panie Madraliny a nie wiedza dlaczego wode i prad warto oszczedzac, czy wiesz pindo jedna z druga ktora marnuje wode ze Polska ma bardzo malutkie zasoby wody -jestesmy jak drugi Egipt, czy wiesz jedna z druga ze mniej niż 0,01% swiatowych zasobow to woda pitna a każdego dnia około 6 tysięcy dzieci umiera z powodu braku czystej wody...wiec nastepnym razem zanim nie dokrecisz kurka w zlewie pomysl sobie ze przez takie marnotrastwo moze twoje wnuki lub prawnuki beda zyly w czasach gdzie czysta woda bedzie luksusem! a jesli chodzi o elektryke to zwiekszone zapotrzebowanie na prad oznacza wieksze wydobycie i spalanie wegla i wiecej szkodliwych pyłow i gazow ulatnianych do srodowiska, dzieki temu syfowi w powietrzu i na Ziemi juz ludzie choruja na rozne nowotwory i inne chorobska i tylko chorych bedzie przybywac. Wiec nastepnym razem pomysl o tym zanim zaczniesz przelewac sobie niepotrzebnie wode i palic swiatla gdzie popadnie.