Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak kąpać dziecko tygodniowe zeby nie ryczalo?

Polecane posty

Gość gość

Kocham ją,ciepla wode ma wszystko ma delikatnie myje a placze .To chyba normalne? Kapac przed karmieniem pol godziny? Tak robie.

Gość gość
Przepraszam kapie pol godziny po karmieniu

Gość gość
karm po kąpieli, uspokoisz dzieciaka. a to, że płacze, jest całkiem normalne. niedługo mu przejdzie.

Gość gość
Spokojnie, oswoi się. Upewnij sie, ze woda ma 37 stopni, ze w pomieszczeniu w którym kapiesz jest ciepło, bądź delikatna a polubi kąpiele

Gość gość
Woda musi być ciepła, ale w pokoju/łazience też musi być ciepło, żeby nie było dużej różnicy temperatur. Może nagrzej przed kąpielą farelką.

Gość gość
owijasz ja pieluchą czy wkładasz na żywca?? dziecko zwyczajnie boi sie zbyt dużej przestrzeni

Gość gość
a spróbuj ja owinąć pieluchą tetrowa i do wanienki włóż i powoli myj. U mnie sie sprawdziło . Aha i moja mała lubiła cieplejszą wode niz 37 stopni

Gość gość
Delikatnie i bardzo powoli oswajaj dziecko z wodą,żadnych gwałtownych ruchów i cały czas mów do niego i się uśmiechaj i karm po kąpieli

Gość gość
Nasza też wiszczała tak do pierwszego miesiąca życia, potem wiszczała jak ją się z wanny wyciągało. :) Mów cały czas do malucha delikatnie dotykaj. Broń boże nie śpiewaj i nie włączaj zabawek bo to będzie za dużo bodźców. My np. mówiliśmy i ja np. mówiłam co myje np. 'teraz mamusia umyje szybko brzuszek potem nóżki' :) Taki urok dzieci. Najpierw płakała przy kąpieli, a potem jak ją się ubierało bo lubiła leżeć na golasa :)

Gość gość
a moze jednak woda jest za zimna-my niby też przepisowo 37 stopni i cały czas płakała, a jak nam się popsuł termometr i woda byla cieplejsza-jak ręką odjął- dziecko polubiło kąpiele i to tak od razu, my mała wkładaliśmy w pieluszce tetrowej i dopiero w wannie rozwijaliśmy

Gość gość
Nasza córka akurat kąpiele uwielbiała on urodzenia ale wiem, że u szwagierki synek płakał, jak pomagała go kąpać siostra jej męża - bo ona wszystko na szybko - a dziecko zwyczajnie się bało. Niby dawali mu palce do rączek, żeby się trzymał ale przy wyjmowaniu płakał. Potem zaczęli kąpać go sami z mężem - bez pośpiechu, na spokojnie i bez stresu i było o niebo lepiej. Więc moje rady oprócz napisanych powyżej - spokojnie, bez nerwów, wiadomo, że nie pół godziny ale takie dziecko nie wymaga przecież szorowania. Poza tym mów do niego, uśmiechaj się, może daj swój palec do rączki żeby miało się czego trzymać.

Gość mini ratka 12345
Moj synus tez plakal, doslownie wrzeszczal.rady mojej znajomej i wszystko przeszlo jak reka odial 1. Karmie przed kapiela, gdy bralam go prosto po spaniu byl po prostu glodny i wrzeszczal. 20 min odpoczynku po karmieniu i do kapieli 2. Ciepla woda to podstawa, nie za goraca 3. Nagrzewam lazienke suszarka :D 4. Nagrzewam pieluszke i go owijam 5. Wkladam po malu zaczybajac od stopek Wierz mi dziala. Moj syn tak wrzeszczal ze az wpadal w bezdech. Dzis syn ma miesiac i stosuje ta metode od 3 tyg

Gość gość
Też to przerabialismy, corka wyrosla z tego ale nasze metody to: Bardzo ciepła woda - taka w której sama chętnie zrobilabym sobie kapiel Ciepło w pokoju- dogrzewalismy grzejnikiem Śpiewanie piosenki - mieliśmy taką jedna kapielowa Dziecko leżało na ręce męża w taki sposób że nie dotykalo pupą i plecami dna wanienki Gdy bardzo płakała, wlaczalismy dźwięk suszarki.

Gość gość
Na dno wanienki kladlismy pieluche tetrowa i woda cieplejsza niz przepisowe 37 stopni:) no i cieplo w pomieszczeniu i wazne by cialko sie nie wychlodzilo przed wlozeniem bo wtedy odczuwalna temperatura wody jest wyzsza i tez moze byc pewnego rodzaju szok.

moim zdaniem po prostu trzeba pomału i delikatnie i się nauczy moja córka też na początku strasznie płakała a teraz znowu jej opanować z mężem nie możemy tak szaleje w wanience ;)

Gość Jedynaczka4
Na początek trzeba wanienkę wyłożyć pieluszką tetrową.Sprawdzić temperaturę wody, trochę wyżej niż 37 stopni.Sprawdzaj łokciem. W pomieszczeniu musi być cieplutko.Rozmawiaj z dzieckiem.U mnie kapie dziecko mój mąż, idzie Mu wyśmienicie.Ja tylko towarzyszę:D

Gość gość
A u nas te wszystkie sposoby nie pomagaly, zadzialalo dopiero... włączenie suszarki, takiej do włosów, szumiała przez caly czas kąpieli a dziecko było spokojne jak aniołek, a wcześniej ryki.