Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

brązowiejące czubki u tuji

Polecane posty

Gość gość

witam. bardzo proszę o pomoc. mój problem polega na tym, że ostatnio zauważyłam na moich tujach, że brązowieją im czubki, jest również na nich sporo pajęczyny, ale to raczej zwykłe pająki. martwię się gdyż do tej pory nie było z tujami żadnego problemu, pięknie rosły od trzech lat, a w ostatnim roku urosły bardzo dużo i były przepiękne. może ktoś podpowie jak je uratować bo żal mi żeby zmarniały, mam ich 30 sztuk, wysokość ponad 1,5 metra. jeśli ktoś podpowie jakiś oprysk to będę wdzięczna

Gość gość
podcinałaś je ostatnio?

Gość gość
Ja bym bardzo chciała , żeby mojemu sąsiadowi zbązowiały a najlepiej uschły.Urosły mu na 7-8 metrów , zastawiły mi światło na działce, no masakra. Ludzie , co wy widzicie w tych tujach.Odgradzacie się od sąsiadów , izolujecie , że nawet nie można powiedzieć '' dzień dobry ''. Już nie wspomnę o jakiś dłuższych , sąsiedzkich pogaduchach.

Gość gość
Potrzebny pilny oprysk, grzyb+inne choroby wszystkich tuj i iglaköw.Zazwyczaj kazdy opryskuje tylko rôze, drzewka...

Gość gość
Ja uwielbiam tuje, bo zasłaniają mnie od wścibskich sąsiadów, którzy w dodatku chcieliby zawracać mi głowę i przynudzać swoim ględzeniem. Dzięki tujom mam ciszę, swobodę i spokój. Jest specjalny preparat przeciw brązowieniu iglaków.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Czy może ktoś napisze mi nazwę jakiego opryskiwacze powinnam użyć?

Gość gość
A i jeszcze nigdy nie podcinałam moich tuji bo wydawało mi się że są za małe

Gość gość
Może randap pomoże

Gość gość
"Może randap pomoże " Może tak, uschną i będzie można wsadzić nowe:)

Gość gość
Rozumiem, nie każdy lubi gadać.To niechby je miał ale podciął do wysokości 2m a nie trzymał takie wielgusy. Przez to na mojej działce tylko wilgoć i mech rośnie.Już pomijam fakt, że to nie zgodne z prawem aby tak wysokie tuje rosły w granicy działki. Przestrzegam cię , teraz są ładne i cieszą oczy ale za parę lat możesz mieć taki sam problem.

Gość gość
cóż - jego działka jego sprawa, ale może spróbuj podgadać? wiadomo,że moga przeszkadzać. Ja tez mam tuje na działce ale w zakresie ich pielęgnacji pomaga mi firma która zajmowała sie założeniem ogrodu u mnie - http://www.ogrodycorylus.pl/ nie brązowieją i chyba nikomu nie przeszkadzają. :)