Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jelonekbambi83

Co z seksem w czasie ciąży?

Polecane posty

Poza tym taka rada ;) nie czytaj opisów porodów na forach, bo tylko się będziesz stresować. A dlaczego? Bo na forach dziewczyny mają tendencję do wyolbrzymiania, koloryzowania, straszenie itp. Powiem z doświadczenia, a rodziłam 2 razy, że każdy poród jest inny ( u mnie niebo, a ziemia) :)

gość dziś az tak cie p***a swedzi ze nie mozesz sie powstrzymac , za kilka dni ci ja rozerwie to odechce ci sie wszystkiego Xxxxx Ło matko, co za głupek to napisał ? Haha

Może nie będę pisać bardzo szczegółowo ok? Pierwszy - 14 godzin, wspomagany oksytocyną, z nacięciem krocza, bólami krzyżowymi (z powodu wady kregoslupa). Bolało owszem ale dałam rade :) Drugi - 40 minut od pierwszego skurczu, z małym nacięciem, 5 tygodni przed terminem, urodziłam prawie na izbie przyjec ( na sali porodów 2 parcia i po sprawie), bólu praktycznie nie czułam, bo zadziałała adrenalina i tempo porodu. W sumie od 29 tygodnia miałam rozwarcie 2 cm, w 34 tygodniu 5 cm dlatego poszło ekspresowo. A co do seksu to nie tyle wskazany co, jeśli nie ma przeciwwskazań, jest dozwolony w pozycjach, które nie powodują nacisku na brzuch. A w ostatnich tygodniach ciąży może wspomóc rozpoczęcie porodu, bo sperma zawiera prostaglandyny, które zmiekczaja i pomagają rozwierać szyjkę macicy :)

Dzięki za informacje.A czy dadzą mi jakieś znieczulenie? Jakie są pozycje do seksu w ciąży, żeby nie uszkadzały brzucha? Pozwolą mojemu mężowi być przy mnie?

Mąż będzie mógł być przy porodzie. A co do znieczulenia to zależy od szpitala, najlepiej jeśli pojedziesz i zapytasz. Ja rodziłam pierwszy raz w szpitalu gdzie znieczulenia nie dawali przy porodzie sn, za drugim razem rodziłam w szpitalu gdzie znieczulenie jest podawane na życzenie rodzącej (mi było niepotrzebne, dziewczyny z sali dostaly). A jeśli chodzi o pozycję to musicie z mężem znaleźć taką jaką jest dla was wygodna po prostu. A w którym tygodniu jesteś?

Wody płodowe nie zawsze odchodzą przed rozpoczęciem porodu, czasem w szpitalu przebijają pęcherz plodowy ( to nic nie boli). A do szpitala najlepiej jechać przy regularnych skurczach, bo przy pierwszym porodzie (choć nie musi tak byc) mija sporo czasu od wystąpienia skurczy do fazy parcia.

Tak, jeśli odstęp między skurczami jest regularny np co 10 minut to możesz zbierać się powoli do szpitala. I jeśli nic się nie dzieje typu odejście np zielonych wód plodowych czy regularne skurcze co np 3-2 minuty to możesz spokojnie zadzwonić po taksówkę :)

Gość gość
Autorko jesteś w 32 tyg i nie wiesz co to są wody płodowe? Nie wiesz jak masz liczyć skurcze ani czy w twoim szpitalu jest znieczulenie? Nie wspominając o tym, że nie wiesz kompletnie co zrobić po przyjeździe do szpitala? Gdzieś Ty się uchowała ?

Nie wiem, bo jestem pierwszy raz w ciąży po in vitro. Bardzo się boję, że coś przeoczę i stracę upragnione dziecko. Mieszkam z mężem w mieście, mam lekarza prowadzącego, wybrany szpital, ale jestem przerażona, że urodzę w domu albo w drodze do szpitala.

Mój mąż wie o wszystkim, strasznie dużo czyta na ten temat. Ale on dużo wyjeżdża w delegacje i może go nie być, kiedy, to się zacznie.Ja jestem panikara.

Gość gość
To, że jesteś w ciąży z in vitro nie usprawiedliwia braku podstawowej wiedzy! No żeby nie wiedzieć co to są wody płodowe! A porodu boi się większość pierworódek i każda boi się straty dziecka, jednak w tak zaawansowanej ciąży powinnaś się lekko ogarnąć już. Ja straciłam pierwszą ciążę w 14 tyg w drugiej też się bałam ale im dalej tym ten strach malał, później bałam się porodu ale nie jakoś panicznie, to było coś co nie mogło mnie ominąć. Jeśli masz numer do lekarza prowadzącego, dzwonisz do niego gdy zaczynasz rodzić, pewnie zapyta co ile masz skurcze i powie kiedy należy jechać do szpitala. Jeśli ma dyżur to się tobą zaopiekuje jeśli nie to zaopiekuje się położna. Jeśli nie masz numeru, wchodzisz na izbę przyjęć mówisz, że rodzisz i dalej się tobą zajmą, możesz ewentualnie zapytać czy twój lekarz ma dyżur. Ale powiedz mi nic cię nie interesowało w ciąży? Nie czytałaś jak rozwija się płód ? Albo coś w ten deseń? Lekarz nie wspominał o ilości wód płodowych podczas jakiegoś badania? No bo żeby takich rzeczy nie wiedzieć? Co do znieczulenia musisz się dowiedzieć czy w twoim szpitalu takowe jest bo nie we wszystkich szpitalach jest.

Gość gość
Dziewczyno ale to nie jest tak, że będziesz uprawiała seks i się zacznie to nie na każdego tak działa. Poza tym bałaś się tak bardzo, że do tej pory nie uprawiałaś seksu? Miałaś ciążę zagrożoną czy jak? No i nie radziła bym szaleć przed ukończeniem 36 tyg chodzi o to przyspieszanie.

Gość gość
przecież to prowo! bez urazy ale nawet gimbusy wiedzą co to są wody płodowe i co oznaczają

Gość gość
Przestań panikować i zacznij rozsądnie myśleć bo nie pomagasz ani sobie ani dziecku.

Gość gość
gość 11:54 ja też tak myślę.

Tak mnie wzięło, że podchodzę nago do mojego męża i kuszę go piersiami, które są dùuuże.Ale on i ja, jak pomyślimy o dziecku, to nie zaczynamy i grasz ek.

Gość gość
Serio jestes rocznik 83? Mam wrazenie, ze tu pisze jakas 16stka, ktora o ciazy nie ma pojecia. Jest pelno stron typu mamazone gdzie pelno informacji o ciazy i porodzie. tam jest fachowa wiedza a ty na forum pytasz.

W szpitalu idziesz na IP mówisz, że zaczął się poród. Badają Cię, wypełniają dokumenty i prowadzą na porodowke. Zgłaszasz poród rodzinny i dostajecie sale. Podajesz nazwisko lekarza prowadzącego i jeśli ma dyżur to pewnie zajrzy do Was. A co do seksu jako przyspieszenie porodu to jeśli dziecko nie jest gotowe to nie przyspieszy.