Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do osób dobrych z matematyki

Polecane posty

Gość gość

Witam, z matematyką swoją przygodę skończylam bardzo dawno temu, a potrzebuje pilnie sobie kilka rzeczy przypomnieć, otóż jeśli mamy przykładowo takie równanie 2+2 x 3- 2+7= ? czy ide po kolei czy najpierw mnożenie, potem dzielenie, dodawanie i odejowanie? czy jesli mam nawias muszę najpierw policzyc to co w nawiasie no i jak wyliczyć procent z danej liczby np. 33% ze 100 to liczba 33, ale np. obliczyć 27% z 240, przeprasza za te banalne pytania, ale muszę sobie pilnie wszystko przypomnieć :)

Gość gość
wiem, że temat nudny, nie to co cipki,fiutki i inne, ale potrzebuję waszej pomocy :)

Gość gość
to nie jest nawet pytanie do osób dobrych z matmy :/ znajdź coś w internecie, jest tego pełno

Gość gość
odp 13, ile masz lat?

Gość gość
ok, domyślałam się, że za chwile doczekam się tu jakiegos uszczypliwego komentarza, ale może jest ktoś kto normalnie odpowie?

Gość gość
czy pierwszy wynik to 17? powinnam robic wszystko po kolei czy najpierw mnożenie, potem dodawanie, na koncu odejmowanie?

Gość gość
Przeczytaj sobie o kolejności wykonywania działań. Google.

Gość gość
Najpierw nawiasy, potem potęgi, potem mnożenie dzielenie, na koniec dodawanie a w drugim 27% z 240 to 0.27* 240, czyli 64,8 jak chcesz to mogę pomóc, ale na gg i pod warunkiem, że da się z Tobą pogadać o czymś poza matmą po skończeniu nauki

Gość gość
o dziękuję za odpowiedz, a jaki jest wynik w tym pierwszym równaniu wg ciebie? ile powinno wyjsc? ja chyba zle licze, bo mi wyszlo 17

Gość gość
powinno być 17 czy 13? czyli najpierw tam mnożenie, potem dodawanie, a na koncu odejmowanie?

Gość gość
to nie równanie mnożenie jest pierwsze więc 2+6+7-2=13 Jak chcesz coś więcej gg 8117738

33 z 100 .... 33x100=3300 a Potem 3300:100=33 czyli wynik jest 33 27 z 240... 27x240= 6480 Potem 6480:100= 64.80 wynik 64.80 Mam nadzieje ze pomoglo

Gość gość
dziękuję bardzo za pomoc, to troche powazniejsza kwestia, ale musialam sobie przypomniec tych kilka rzeczy, pozdrawiam serdecznie