Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

5miesięczne niemowle, zbyt wolny rozwój?

Polecane posty

Gość gość

Na początku uprzedzę uwagi które moga się pojawić - nie jestem hiper ambitną mamuską, której zależy by jej dziecko przodowało w rozwoju i wyprzedzało swoich rówieśników, nic z tych rzeczy. Przez pewien czas w ogóle nawet nie sprawdzałam co moje dziecko powinno "umieć" w danym momencie wychodząc z założenia (i słysząc na około) że każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Zaniepokoiło mnie jednak, kiedy zobaczyłam, że córka znajomej (3 tyg starsza od mojego synka) potrafi już tak dużo...Otóż mój synek w wieku 4msc+3 tyg: - nie obraca się z brzuszka na plecy i z plecków na brzuszek. Jak ułożę go nie całkiem na brzuszku tylko lekko po skosie to odwraca się tylko czasami... - Nie znosi leżenia na brzuszku (10 min max i trzeba do niego mówić, zabawiać, pokazywać różne rzeczy, potem płacz). - Nie potrafi się bawić zabawkami. Owszem, ekscytuje się jak mu pokazujemy grzechotkę czy zabawkę, wodzi oczami, chwyta do rączki jednak po chwili próbuje wsadzić daną rzecz do buzi i za chwilę wpada w wielką rozpacz (pojęcia nie wiem czemu, tak jakby się złościł że nie potrafi tego czegoś zjeść...) i już koniec całej zabawy. Z tego powodu nie mogę go zostawiać na kocu czy macie z zabawką bo za chwilę już jest histeria. - Nie wsadza nóżek do buzi, nie chwyta ich rączkami co podobno pięciomiesięczniaki robią nagminnie...) Oprócz tego trzyma głowę sztywno, robi tzw foczkę na brzuchu czyli podnosi główkę i nóżki. Powinnam się martwić?

Gość gość
Moja córka zaczęla się turlać jak miała skończone 6m. Nie było zadnych prób, żadnych obrotów na boki. Późno zaczęła, a jak poszlo to pełna parą. W wieku niespełna 5 m tea raczej wkladała przedmioty to buzi i chyba chwytała te co wiszą nad matą i zwierzatka zwisające z kręcącej sie karuzeli (w tym była niezła). Nogi w buzi - nie pamietam kiedy. Teraz ma 2,5 roku i jest zupełnie zdrowa.

Raczej wszystko z nim ok. Kładź często na brzuchu, obok poukładaj kolorowe zabawki, żeby zachciało mu się ruszać. Moze trochè sie chlopiec leni. Moje w tym wieku obracalo się i poruszalo na brzuchu w stronę zabawek. Kup matę, albo wieszaj nad nim zabawki, żeby wyciągał do nich rączki.

Gość gość
Jesli cokolwiek cie niepokoi powinnas pogadac z pediatra malego. Tak jak pisalas wszystkie dzieci rozwijaja sie w swoim tempie. Na moje twoj syn tez sie tak rozwija. Nieco wolniej, ale nie znaczy gorzej. Moze to maly leniuszek? I szczerze 10 minut na brzuchu to i tak dobrze, moja wytrzymala co najwyzej 3 minuty:-) pamietaj ze kazdy czlowiek nawet taki maly ma inny charakter. To tez ma ogromne znaczenie przy rozwoju. Sa dzieci ciekawskie sa leniuszki, sa nerwusy i krzykacze:-)

Gość gość
Mam matę z pałąkami i wiszącymi zabawkami, synek trąca sobie wiszące najbliżej zabawki ale generalnie to taki typ co nie za bardzo lubi leżeć i się bawić.

Gość gość
Moim zdaniem wszystko jest w porzadku. Mam dwoje dzieci.

Gość gość
Dzieki dziewczyny, oczywiście staram się podchodzić racjonalnie i akceptuję i kocham synka dokładnie takim jakim jest. Wkurza mnie tylko jak mamy gości, przychodza dziadkowie i na siłę próbuja sie z małym bawić zabawkami które po kupili a jego to tylko denerwuje. Ciągle słysze że to dziwne żeby 5miesięczniak nie lubił zabawek. Wychodze z założenia że skoro kolorowe zabawki go irytuja i denerwują (bo po 2 min jest histeria) to na siłę mu ich nie daję.

Gość gość
A ile twoje dziecko ma dokładnie? 5 miesiąc to od 4 do 5 mca życia, dość długi okres jak dla niemowlaczka.

Gość gość
Napisałam w I poście 4 msc + 3 tyg niecałe ;)

Gość gość
Dokładnie - bardzo lubi się nosić w chuście, spacerami też nie gardzi. Tylko zdobywanie nowych umiejęstności kuleje...

A nie lepiej posłuchaj fachowej opinii ? Jak się martwisz to umów się na wizytę do pediatry lub neurologa. Ja powiem tak - każde dziecko jest inne. Mój syn np. strasznie nie lubił leżeć na brzuszku , wkładał nóżki do buzi w okresie 6-8 miesięcy a grzechotki i inne zabawki ? - mogły nie istnieć.Owszem łapał rączkami czy wodził oczkami za nimi,ale strasznie jego te grzechotki drażniły :D A znów córa mojej szwagierki jest inna ! - ma 4 miesiące i od samego początku by tylko leżała na brzuszku i b.b.b.b lubi grzechotki,maskotki ,stara się wyciągać rączki do nich ,

Gość gość
wg mnie wszystko jest ok. dosłownie wszystko. moja córka w tym wieku podobnie się zachowywała, też była dość sztywna, długo nie obracała się z brzucha na plecy i też nie brała w wieku 5m stóp do buzi. zabawki też zbytnio jej nie interesowały w tym wieku

Gość gość
Owszem łapał rączkami czy wodził oczkami za nimi,ale strasznie jego te grzechotki drażniły smiech.gif O to to ;) Po prostu go drażnią te kolorowe zabawki, tak jakby go ilość wrażeń przerastała. To taki przytulas, najlepiej przy mamie i przy piersi.

Gość gość
Oczywiście, zapytam pediatrę na najbliższej wizycie. Tylko nie wiem kiedy to bedzie bo szczepienie dopiero za 4 tyg ;-/

Gość gość
To tu masz co powinno robić 5 mczne niemowlę: http://www.mamazone.pl/kalendarz-rozwoju-niemowlaka/miesiac-5.aspx Charakterystyka niemowlaka w 5. miesiącu życia: Pięciomiesięczne niemowlę żywo reaguje na swoje odbicie w lustrze Zaczyna wkładać do buzi swoje stopy Domaga się kontynuowania zabawy Co potrafi niemowlę w 5. miesiącu życia? Pięciomiesięczne niemowlę obraca się z brzucha na plecy i odwrotnie Trzymane za ręce podciąga się do pozycji siedzącej Leżąc na brzuszku, próbuje przesuwać się do przodu Pewnie utrzymuje główkę w pionie Obraca się w kierunku, z którego dochodzi dźwięk Potrafi obracać nadgarstkiem Umie sięgnąć po przedmiot i chwycić go Rozpoznaje twarze i głosy znajomych osób Najważniejsze to czy ciągnie głowę do góry jak ją ciągniesz z plecków za ręce? Mój syn późno nauczył się obrotów, późno zaczął ciągnąć głowę, ale chodzić np. zaczął jak miał 10,5mca, więc jakby wszystko nadrobił i jeszcze wyprzedził rówieśników.

Gość gość
Z tej listy nie robi tego co wymieniłam w I poście. Owszem, trzyma głowę podnoszony za rece. Bardzo żywo reaguje na naszą mimike, na znajome twarze w tym aspekcie jest wszystko ok.

Gość gość
bla bla bla. Moja zacżeła sie obracać jak miala 6 miesiecy i 11 dni, raczkować i siadać samodzielnie 7,5m, wstawać 8m, chodzic samodzielnie 12,5m.

Gość gość
I nigdy nie pełzała.

Gość gość
Wg mnie jest ok. Jak za 4 tyg zapytasz pediatrę to wystarczy.

Gość anusiaxx
Mój urodził się 27 maja czyli podobnie jak twój. Nie łapie stopek i mam też 6 letnia córke która stopy łapała dopiero 6 lub 7 m. Mój za to juz prawie sam siedzi wiec nie ma rególy. Jest ok i nie wmawiaj sobie chorób bo to najgorsze co może być.

Moja córcia jest z 23kwietnia i też jest leniuchem. jak ją położe na pleckach to tak leży aż jej zbrzydnie jak ją na brzuszku położe to ładnie się podpiera a jak jej się znudzi to kładzie główkę i tak leży a jak jej się znudzi to tylko''buczy" yyy yyy. ani nie gawoży ani nie głuży w sumie nigdy tego nie robiła od małego jak się nauczyła krzyczeć i piszczeć tak teraz tylko piszczy do siebie jak ma lepszy humor.badanie słuch w szpitalu jej robili i było oki teraz też widać że słyszy bo reaguje na wołanie.a jak Twój synek z gadaniem?ale się martwię już trochę bo dużo poświęcamy jej z mężem uwagi żeby się przewróciła albo dupkę podniosła chociaż. męczymy ją bidulkę aż w końcu odpuszczamy jak się zmęczy tylko że różnie się dzieci rozwijają tak jak napisałaś.. ogólnie to kicać lubi jak się ją pod paszki trzyma to zgina nóżki i tak cały dzień by mogła aż ręce opadają.wkłada stópki do buzi ale tylko jak ma bose więc może rozbierz trochę synka.buja się też na brzuszku ale nie chce pełzać i nic z tych rzeczy.a ma już prawie pół roku, 30tego idziemy na szczepienie to się zapytam lekarki.pozdrawiam i czekam na opinie

Gość malioowka
moj synek tez byl leniuchem i nawet jak zaczal 7 miesiac nie potrafil sie jeszcze przewracac z brzucha na plecy. Ale przez 2 ostatnie tyg siodmego miesiaca i 2 pierwsze 8 miesiaca opanowal: przewracanie, pelzanie, raczkowanie a teraz zaczyna stawac przy kanapie na nogach. Dla mnie to az nieprawdopodobne ze w tak krotkim czasie mozna tyle "osiagnac". Wiec nie martw sie Autorko, twoj maluszek tez nadgoni :)

Gość gość
Mój syn nigdy nie opanował przewracania z brzucha na plecy. Może z 3 razy w życiu się tak przewrócił, ale raczej przez przypadek. Nie wszystkie dzieci wszystkie etapy zaliczają.

Gość gość
Mój pediatra, jak poszłam na wizytę kontrolną w wieku 6 m-cy zapytała tylko czy dziecko przekręca się na boczek. Nie, czy z pleców przekręca się na brzuszek, tylko czy chociaż trochę na boczek. Mała generalnie już się turlała, ale wystarczyłoby, żeby przekręcała się trochę na bok. Także autorko nie masz powodów do obaw i przestań czytać te mądrości internetowe, co dziecko powinno, a czego nie w danym wieku.