Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Myszkpyta

Pytanie do kadrowej jeśli takowa tu jest.

Polecane posty

Gość Myszkpyta

Celowo nie piszę w temacie o co chodzi, bo zależy mi na rzeczowej odpowiedzi kogoś, kto się zna, a nie wyzwiskach osób, które nic nie wniosą do tematu, ale oczywiście wszystko wiedzą najlepiej i lubią sobie anonimowo pojeździć po innych. Mam takie pytanie. Jestem w ciąży i przebywam na urlopie wychowawczym. Lekarz proponuje mi L 4. I czy mogę najpierw wciąć L 4 i na tej podstawie przerwać urlop wychowawczy, czy muszę przerwać urlop i dopiero wziąć L 4? Czy ta kolejność ma znaczenie? Czy L 4 i urlop wychowawczy mogą na jakiś czas pokryć się ze sobą i co w takiej sytuacji? Pozdrawiam :-)

Gość gość
a czy ciąża jest zagrożona? L4 bierze się wówczas gdy warunki zdrowotne nie pozwalają Tobie pracować... Twój pracodawca może się wkurzyć i nasłać na Ciebie kontrolę. Gdyż teoretycznie musiałabyś przerwać urlop złożyć wniosek o powrót do pracy i z pierwszym dniem pracy przedstawić pracodawcy L4 ale tak jak już wspomniałam może się wkurzyć ;)

Gość gość
tiaa.. lekarz proponuje L4 hahha chyba ty liczysz na kaskę, bo na wychowawczym to raczej masz jedno wielkie g...no

Gość gość
a co was to obchodzi zazdrośnice, jeśli dziewczyna jest w ciąży i na wychowawczym to jej sprawa. dlaczego niektóre baby nie rozumieją, że są kobiety które pragną mieć dzieci i lubią wychowywać siedząc z nimi w domu. nie dla każdej macierzyństwo to "obowiązek". ja od zawsze chciałam miec dzieci, dwoje lub troje, mieszkam w dużym mieście, skończyłam studia, zaczynałam pracę w zawodzie, ale z przyjemnością siedzę z dzieckiem, wychowuję syna i też na wychowawczym planuję zajść w 2 ciążę i nie dlatego żeby opiepszać się w domu, ale dlatego że mam silny instynkt macierzyński i uwielbiam być z moim dzieckiem. dla mnie to przyjemność, a nie tylko obowiązek. i nikogo to nie powinno obchodzić, czy pracuję, czy oddałam dziecko do żłobka. mam możliwość finansową to wychowuję dziecko, a nie zatrudniam niańkę.

Skoro masz mozliwosc finansowa, to znaczy ze nie jestes na L4 czy macierzynskim? A moze twoja mozliwosc wynika z tytulu pobierania tych swiadczen?

Gość gość
odpowiadam: najpierw należy przerwać wychowawczy a później L4.

Gość gość
Na wychowawczym nie przysługuje L-4 bo nie świadczysz pracy. Musisz wrócić do pracy i dopiero przedstawić l-4, ale jest to "grubymi nicmi szyte" i na pewno ZUS będzie cię miał pod kontrola, jak w każdym przypadku gdy musi wydac kasę. Do wsztstkich przemądrzałych siedźcie sobie w domu, ale nia za nasza kasę.

Gość gość
musisz przerwać najpierw wychowawczy L4 po poświadczenie że jesteś niezdolna do pracy... a skoro jesteś na wychowawczym to nie pracujesz zawodowo więc l4 się nie należy.

Gość gość
Przestancie chrzanic glupoty i myslcie logicznie! Urlop wychowawczy przysluguje osobie zajmujacej sie dzieckiem. Jesli osoba ta choruje i z tego powodu nie moze zajmowac sie dzieckiem(L4) to urlop wychowawczy powinien zostac przerwany. Wiec nie wracamy do pracy i pozniej idziemy na zwonienie od pracy tylko jestesmy na wychowawczym i idziemy na zwolnienie lekarskie od urlopu wychowawczego bo ze wzgledow zdrowotnych nie mozemy zajmowac sie w pelnym wymiarze czasu. Chyba troszke zapominacie, ze dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego istnieje wlasnie dlatego aby matki wybierajac urlop wychowawczy mogly zajmowac sie dzieckiem i ten dodatek jest jakby zaplata za to.Wiec jesli matka ze wzgledow zdrowotnych nie moze zajmowac sie dzieckiem to wrecz powinna przejsc na zwolnienie lekarskie od opieki nad dzieckiem.

Gość gość
Zgadza się przerywasz wychowawczy, idziesz na l4 , nie prawda jest ze zus będzie cie kontrolował. Masz podstawy do choroby , a nie wyimaginowana grype. Z tym, ze musisz pracodawcę poinformować o tym 14 dni przed powrotem do pracy. Podstawa chorobowego będzie kwota wpisana w umowie o prace- bo zakładam, ze przebywasz na wych dluzej niz rok.

Gość gość
Gość z 09:22 a niby jaka przyjmiesz podstawę do wyplaty chorobowego?? Nie można skakać pomiędzy bezplatnym wych a platnym l4 bezsensu. A poza tym piszesz o zasilku opiekunnczym, a żeby go miec musisz byc do nim niego uprawniona.

Gość gość
"Do wsztstkich przemądrzałych siedźcie sobie w domu, ale nia za nasza kasę. " za jaką "naszą"? dziewczyna pracowała, płaciła składki więc z nich korzysta - i wara innym od jej składek!

Gość gość
najwyrazniej szkola nigdy nie idzie w parze z umsyslem ktory potrafi rozwiazac najprostrzy problem 777 www.youtube.com/watch?v=hKlbr5Ip8nY

Gość gość
zwolnienie lekarskie od urlopu wychowawczego bo ze wzgledow zdrowotnych nie mozemy zajmowac sie w pelnym wymiarze czasu. x ale mnie kobieto rozbawiłas i co wtedy z dzieckiem? do domu dziecka?

Gość gość
Gosc z 9,27 nie interpretuj sobie sam/a prawa! Prawo jest spojna caloscia i nie wolno go traktowac wyrywkowo, prawa i obowiazki wynikaja z innych praw i obowiazkow a maja swoje konsekwencje w jeszcze innych prawach i obowiazkach! Prawo do urlopu wychowawczego ma rodzic ktory w czasie urlopu bedzie sie zajmowal dzieckiem! Jesli nie moze tego robic ze wzgledow zdrowotnych ma prawo przejsc na zwolnienie lekarskie gdyz jest osoba objeta skladka ubezpieczeniowa! AMEN!!!

Gość Autorka1234
gość wczoraj - jeżeli lekarz, który prowadzi moją ciążę chce mnie wysłać na L 4, to czemu Ty, która nie masz pojęcia na temat mojej ciąży to kwestionujesz? Czy znasz mojego pracodawce, że wiesz, że może się wkurzyć? Pytanie było proste: czy L 4 może być z wcześniejszą datą niż wniosek o przerwanie wychowawczego, a nie czy mój pracodawca się wkurzy. A o sprawach związanych z ciążą rozmawiam ze swoim ginekologiem.

Gość gość
Wtedy to tez drugi rodzic MA PRAWO do urlopu wychowawczego!

Gość Myszkpyta
gość wczoraj - a co Ciebie interesuje na co ja liczę? Ginekolog proponuje mi L 4, sama przecież sobie go nie wystawię.

Gość gość
Dziękuję za rzetelne i życzliwe odpowiedzi. :) A pozostałym też "dziękuję". Od lat płacę składki, więc jakie Wasze pieniądze?

Gość Myszkpyta
Dziękuję za rzetelne i życzliwe odpowiedzi. :) A pozostałym też "dziękuję". Od lat płacę składki, więc jakie Wasze pieniądze?

Gość gość
Nie mazna tak sobie przerwac mwychowawcxzego i wrócic do pracy, trzeba zrobic ponownie badania okresowe w których stwierdzą, że jesteś zdolna do pracy.

Gość gość
L4 może być z datą wcześniejszą ale za ten czas gdy byłąś na wychowawczym jeszcze nie otrzymasz i tak zasiłku. Dopiero po przerwaniu wychowawczego ci się będzie zasiłek należał. Co do badań kontrolnych (to nie są okresowe badania) to jesli autorka przekaże od razu L4 i nie podejmie pracy po wychowawczym to nie ma obowiązku wykonywania badań.

Gość Myszkapyta
Nie, nie , mnie nie chodzi o to żeby za ten wcześniejszy czas dostać zasiłek, chcę mieć po prostu pewność, że mój lekarz nagle się nie rozchoruję i dlatego chciałabym mieć już np. tydzień wcześniej to L 4. Interesuje mnie też z jakim wyprzedzeniem muszę napisać wniosek o przerwanie urlopu, kiedyś to było 30 dni. Dzięki :)

Gość gość
Myslisz w zla strone! Ty nie przerywasz urlopu tylko zglaszasz pracodawcy chorobe wiec pierwszego dnia choroby dzwonisz i powiadamiasz pracodawce, ze jestes chora i w wyniku choroby pracodawca jest zmuszony wstrzymac urlop wychowawczy! Okolo dwa tygodnie przed zakonczeniem choroby (mysle, ze ginekolog nie bedzie mial problemu z okresleniem kiedy Twoje zwolnienie lekarskie sie zakonczy) musisz zglosic pracodawcy, ze przechodzisz na urlop wychowawczy. Jesli pomiedzy powrotem do urlopu wychowawczego a zwolnieniem lekarskim bedziesz miala zamiar wykorzystac urlop rodzicielski to tez powinnas powiadomic pracodawce.