Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego w Wielkopolsce jest najmniejsze bezrobocie?

Polecane posty

Gość gość

Z czego to wynika? Przecież tam nie ma kopalni czy większych urzędów

Gość gość
Ale sektor usług jest tam najbardziej rozwinięty. Banki, restauracj****ary, sklepy... dlatego też miastem o najmniejszym bezrobociu jest Warszawa. W roku 1945, tuż po zakończeniu II wojny światowej, najlepiej żyło się na Śląsku - głównym centrum przemysłu, odziedziczonym po Niemczech w wyniku przesunięcia granic na zachód. Dzisiaj przemysł wydobywczy jest w ruinie i Śląsk stał się największym siedliskiem patologii społecznej. Podobnie jak Nowa Huta w Krakowie. Rzesze prostych robotników potraciły pracę, zaczęli pić, zaczęły się awantury... i w takiej atmosferze, pośród ruin rozpadających się poniemieckich kamienic, wychowała się generacja Mamy Małej Madzi z Sosnowca.

Gość gość
Obecnie Polska jest w fazie kulturowej aneksji przez Niemcy (i właściwie to dobrze, bo jest nadzieja na napływ kapitału). W tym roku po raz pierwszy więcej polskich emigrantów wyjechało do Niemiec niż do Wielkiej Brytani. Polacy są w Niemczech drugą największą mniejszością po Turkach. Według oficjalnych danych 4% populacji Niemiec to tzw. "niemieccy Turcy" a 2% to "niemieccy Polacy". Czyli zgermanizowani imigranci z Polski lub ich potomkowie urodzeni już w Niemczech. Z kolei sami Niemcy kupują coraz więcej działek i nieruchomości w Polsce ("landach utraconych"i ex-Generalnym Gubernatorstwie).

Gość gość
Dlatego ze ludzie biora nawet robote za 5 zl/h

Gość gość
Może siedzi w nas to niemieckie wychowanie, z czasów zaborów, u nas nawet niepełnoletni ludzie już pracują, praca jest wartością. Ja sama poszłam do stałej pracy, mając 16 lat. I zawsze byłam z tego dumna. Sektor usług jest dosyć rozwinięty, to na pewno. A najbardziej rozwinięty jest sektor banków ;) kto był na ul. Św. Marcin, ten wie, o co chodzi. Co do pracy za 5 zł/h - ja sama kiedyś pracowałam za 4 :D ale krótki czas i dorywczo. Potem za 7, w pierwszej stałej pracy, posiedziałam tam trochę, zdobyłam jakieś doświadczenie, w drugiej już dostawałam ponad 8, tam awansowałam, jak na razie mam 10. Dążę do umowy o pracę, która jednak jest luksusem u nas, zwłaszcza dla młodych osób.

Gość gość
W Wielkopolsce swoje siedziby ma dużo zagranicznych firm, a w większych miastach bardzo rozwinięte są usługi. sama mieszkam w Poznaniu i potwierdzam, ze każdy znajdzie jakaś prace. zarobki to oczywiście już zależne od stanowiska ...

Gość gość
Ja pracuję w banku w Poznaniu a pracę znalazłam dość szybko. Mimo wszystko jest wiele miasteczek, gdzie naprawdę brakuje pracy.